Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноМлађе категоријеНајновијеФудбал

Додељен Куп девет вредности

Млади амбасадори међународног друштвено-одговорног пројекта за децу у спорту „Фудбал за пријатељство“ доделили су на стадиону „Драгао“ у Порту традиционални Куп девет вредности овогодишњем освајачу – фудбалској репрезентацији Бразила.

Овај јединствени Куп представља девет основих вредности пројекта – пријатељство, једнакост, фер-плеј, здрав начин живота, мир, посвећеност, победнички дух, поштовање традиције и част. Трофеј је уручен пред почетак пријатељског меча између Бразила и Панаме.

Генерални секретар Фудбалског савеза Бразила Валтер Фелдман и менаџер за стручни развој и друштвену одговорност репрезентације Бразила Диого Нето примили су Куп девет вредности из руку Француза Свона Драмеа, Португалаца Катарине Барате и Михела Борхеса и Руса Дениса Аладева, прошлогодишњих учесника пројекта, и сазнали све о историјату и циљевима овог јединственог трофеја.

Одлука о додели Купа девет вредности репрезентацији Бразила донесена је кроз отворено гласање, у коме су учествовала деца из 211 земаља и региона света. Тиме је репрезентација Бразила проглашена за друштвено најодговорнији тим од све 32 репрезентације које су учествовале на Светском првенству у Русији 2018. Тиме је Бразил постао пети тим-освајач ове престижне награде после Барселоне, Бајерна из Минхена, Ал Вахда из Дамаска и Реала из Мадрида.

Међународни друштвено одговорни пројекат за децу у спорту „Фудбал за пријатељство“ одржава се под покровитељством компаније Газпром од 2013. Учесници пројекта су дечаци, девојчице и деца са посебним потребама и ограничених физичких способности, као и деца-млади новинари који покривају догађаје пројекта из Међународног дечијег прес-центра. Финална манифестација овогодишњег пројекта „Фудбал за пријатељство“ биће одржана у Мадриду од 28. маја до 2. јуна.

Куп девет вредности је иновативан и редак трофеј који награђује приврженост вредностима пројекта, међу којима истичем фер-плеј, посвећеност и поштовање традиције. Оне представљају основе за развој деце у одговорне одрасле чланове друштва широм света. Поносни смо на то да смо први прималац овог трофеја из Латинске Америке, што потврђује да фудбал и пријатељство не познају границе – нагласио је Валтер Фелдман, генерални секретар ФС Бразила.

Катарина Барата, млада учесница пројекта „Фудбал за пријатељство“, није крила одушевљење што има прилику да учествује у оваквом пројекту.

Пресрећна сам што сам имала задовољство да лично уручим Куп девет вредности репрезентативцима Бразила. Мислим да је успех у животу неостварив без поштовања универзалних људских вредности. Што више људи буде причало о њима и указивало пажњу на њих, утолико ће наш живот бити бољи. Куп девет вредности је симбол пријатељства, јединства и одговорног односа према нашем друштву у име будућности деце света – напоменула је Катарина Барата.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment