Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Отворена нова сезона „Фудбала за пријатељство“

Седма сезона највећег друштвено-одговорног пројекта за децу у спорту на свету, „Фудбал за пријатељство“, отворена је од стране компаније Газпром, званичног партнера Лиге шампиона. Србија је једна од првих осам земаља света у којој је овај пројекат покренут, а који је прошле године током Светског првенства у фудбалу у Русији окупио 211 земаља и територија широм планете.

Овогодишњи завршни Форум пројекта биће одржан од 28. маја до 2. јуна, у недељи одржавања финала Лиге шампиона у Мадриду, главном граду Шпаније. Главни циљ пројекта и ове године је да подржи дечији и омладински спорт, промовише вредности здравог и активног начина живота и промовише и негује поштовање и толеранцију између различитих нација и култура света.

Дечаци и девојчице, међу којима и деца са физичким недостацима и посебним потребама, сваке године учествују у програмима „Фудбала за пријатељство“, кроз које заједно промовишу основних Девет вредности пројекта: пријатељство, једнакост, фер-плеј, здравље, мир, посвећеност, победнички дух, поштовање традиције и част. Званични партнер пројекта у Србији и ове године ће бити ФК Црвена звезда.

Током одржавања седме сезоне пројекта „Фудбал за пријатељство“, бројни догађаји ће бити приређени у различитим земљама света. Састави мешаних „Међународних тимова пријатељства“ биће одређени током Отвореног жреба, а именовани по ретким животињским врстама, у сагласности са мисијом заштите животне средине пројекта. Широм планете ће и ове године бити обележен „Међународни дан фудбала и пријатељства“, тиме што ће деца и одрасли узети учешће у програмима подршке пројекту, наступити у „Мечевима пријатељства“ и „Отвореним часовима пријатељства“, и притом размењивати кончане Наруквице пријатељства, званични симбол који својом плавом бојом означава мирно небо, а зеленом травнати фудбалски терен.

Млади дечији новинари из целог света ће узети учешће у раду Међународног дечијег прес-центра који ће покривати догађаје и активности нове сезоне пројекта „Фудбал за пријатељство“. Деца-новинари ће се обучавати да постану прави репортери и искористе новостечена знања како би извештавали за завршних манифестација пројекта у Мадриду – раме уз раме са водећим светским медијима који ће и ове године са лица места пратити овај пројекат.

Ове године ће, уз своје вршњаке у улози извештача, играча или младих тренера, по први пут узети учешће у пројекту и младе судије, који похађају курсеве за фудбалске судије у својим матичним земљама. Сви они ће активно учествовати у програму „Међународног кампа пријатељства“ који ће у неколико дана свог трајања деци приредити више образовних и спортских збивања, радионица вођених од стране фудбалских асова, тренинга под будним оком младих тренера и стручних предавања и забавних садржаја у оквиру програма „Школе девет вредности“.

Током завршних манифестација биће одржан „Међународни форум фудбала и пријатељства“, а затим и централни догађај завршног програма пројекта – „Светско првенство фудбала и пријатељства“ на Плази Мајор, у самом срцу Мадрида. Активности седме сезоне „Фудбала за пријатељство“ биће окончане одласком свих учесника на финале Лиге шампиона које ће бити одиграно на стадиону „Ванда Метрополитано“.

Пројекат „Фудбал за пријатељство“, који се организује под покровитељством компаније Газпром, негује универзалне хумане вредности међу млађим генерацијама путем спорта. Он руши све баријере међу људима и даје младима прилику да осете припадност његовим циљевима и могућност да њихов глас буде препознат. Овај пројекат ствара могућност креативног рада у мулти-културном амбијенту, чиме изузетно доприноси стварању глобалног спортског друштва – истиче Микел Пућ, власник и директор Омладинске академије „Сокер Барселона“.

Учешће у сјајном пројекту остало је у посебном сећању и Кости Недељковићу, прошлогодишњем амбасадору Србије и фудбалеру Омладинске школе Црвене звезде.

Памтим прошлогодишње издање „Фудбала за пријатељство“ као незаборавно искуство кроз које сам стекао дивна пријатељства, играо сам фудбал са децом из целог света, упознао различите културе. Важно је да схватимо да смо сви једнаки, да се залажемо за мир, здрав начин живота и да развијамо пријатељство – изјавио је Недељковић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment