Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажно

Рушење бањичке грађевине

У среду 13. марта фудбалери Црвене звезде успешно су прескочили препреку у четвртфиналу Купа Србије, а већ у недељу 17. марта очекује их ново искушење у оквиру Супер лиге Србије. Црвено-бели гостују на стадиону „Краљ Петар I“ где ће одмерити снаге са екипом Рада.

Иако су „Грађевинари“ били чланови елитног фудбалског ранга некадашње Југославије, где су у сезони 1988/89 стигли и до четврте позиције, последњих година таворе у доњем дому српског фудбала. Две екипе су до сада одиграле 60 првенствених мечева у којима је наш клуб остварио 49 победа, девет мечева је окончано ремијем, а Рад је славио само у два наврата. Од последње првенствене победе Рада над црвено-белима протекле су две и по деценије. „Грађевинари“ су 10. децембра 1994. године савладали Црвену звезду на нашем највећем стадиону резултатом 1:0, а истим резултатом су годину дана раније остварили једини првенствени тријумф на стадиону на Бањици. Црвена звезда је кроз историју дуела знала да клубу са Бањице нанесе и праве катастрофе, а посебно су у сећању остала два тријумфа. Маја `95. наш клуб је декласирао „небеско плаве“ резултатом 8:1, а 18. новембра 2017. Звезда је савладала Рад резултатом 6:1.

Од формирање српске фудбалске лиге две екипе су на стадиону на Бањици или на стадиону Обилића на Врачару (где је Рад играо као домаћин) одиграле укупно десет мечева. У осам мечева славио је наш клуб, а два сусрета су окончана без победника, а гол коефицијент износи 18:4.

У актуелној сезони Црвена звезда и Рад су се састали на стадиону „Рајко Митић“ 20. октобра претходне године у оквиру 12. кола Супер лиге Србије. Наши фудбалери су головима Ричмонда Боаћија и Марка Гобељића славили резултатом 3:1, а тренер Владан Милојевић је на терен извео следећи састав: М. Борјан, Ф. Стојковић (Р. Сумаила), М. Дегенек, С. Бабић, М. Гобељић, Б. Јовичић (Г. Чаушић), Н. Крстичић, Л. Ебисилио, С. Срнић (Џ. Кафу), В. Симић, Р. Боаћи. Предстојећи сусрет сигурно ће због повреда прескочити Гобељић, Родић, Марин и Боаћи, а шеф струке црвено-белих могао би да на терен изведе следећих 11 фудбалера: На голу је неприкосновен Милан Борјан. Бековске позиције покриваће Милан Гајић десно и Филип Стојковић лево, док ће двојац централних бекова попунити Вујадин Савић и Немања Милуновић. У везном реду требали би да се нађу Бранко Јовичић и Душан Јованчић, док би за креацију игре требао да буде задужен Мирко Иванић који се све више уклапа у захтеве тренера Милојевића и показује разлоге зашто је доведен на наш највећи стадион. У случају да се тренер Милојевић определи за офанзивнију верзију везног реда, тада би Иванић имао нешто дефанзивније задатке, док би уместо Јовичића на терен истрчао знатно офанзивнији Лоренцо Ебисилио. На крилним позицијама требали би да видимо Ел Фарду Бена и Вељка Симића, а не би било изненађење да уместо Симића од старта видимо Алексу Вукановића. Шпиц напада резервисан за Милана Павкова. Постоји и могућност да црвено-бели на Бањици заиграју у формацији која је виђена недавно у Лучанима са два класична нападача и у том случају би заиграо Јовељић уз Павкова, а у везом реду би дошло до модификовања позиција где би Бен и Иванић дејствовали полудесно, односно полулево.

Од почетка пролећног дела сезоне „Грађевинари“ су у пет мечева остварили исто толико ремија. Код куће су ремизирали са Земуном (2:2), Динамом из Врања (1:1) и ОФК Бачком (1:1), док су у Шапцу са Мачвом и Новом Саду са Пролетером одиграли 0:0. Тренутно са скором од четири победе, девет ремија и 13 пораза и 21 освојеним бодом заузимају 14. позицију на табели Супер лиге Србије. Најефикаснији играч екипе је Никола Шипчић са три постигнута поготка.

Јасно је да су наши фудбалери апсолутни фаворити у предстојећем дуелу на Бањици, али треба бити обазрив и као што је тренер Владан Милојевић изјавио на конференцији за медије, морамо бити свесни да се на бањичком стадиону никада лагано није долазило до победе.

– Супер лига Србије, 27. коло:
Рад – Црвена звезда
Стадион: „Краљ Петар I“
Судија: Илија Брдар (Нови Сад)
Помоћне судије: Дарко Савовић (Бачка Паланка), Драган Перановић (Шајкаш)
Датум: Недеља, 17. март
Почетак: 17 часова
ТВ пренос: ТВ Арена спорт; О2 ТВ
Пројектовани састав: М. Борјан, М. Гајић, В. Савић (С. Бабић), Н. Милуновић, Ф. Стојковић, Б. Јовичић (Л. Ебисилио), Д. Јованчић, М. Иванић, Е. Ф. Бен, В. Симић (А. Вуксановић), М. Павков.

Повезане вести

1 comment

ЗВЕЗДАН мар 16, 2019 at 19:42

шушка ли се ко би нас могао појачати из иностранства у јуну ?највише би волио лазовића или крунића а радоју би требали већ сада договорити

Reply

Leave a Comment