Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноВеслањеНајновијеОстало

Регата у Атини за крај припрема

Кандидати за састав сениорске веслачке репрезентације Србије учешћем на регати у Атини ставили тачку на двонедељне припреме у овом граду.

Кандидати за састав сениорских веслачких репрезентација Србије одрадили су двонедељне припреме у Атини. У главном граду Грчке боравили су веслачи Милош Васић, Мартин Мачковић, Александар Филиповић, Александар Беђик, Душан Славнић и Веселин Савић, те веслачице Јована Арсић, Милица Водогаз и Ивана Филиповић, која још увек није у пуном веслачком тренингу због повреде леђа. У смирају припрема сви осим Филиповећеве, учествовали су на јакој регати у Атини на којој су, поред нашег представника, учешће узели и комплетна литванска и турска репрезентација, многобројни репрезентативци Грчке, који су наступали под клупским обележјима, као и поједини репрезентативци Русије, Летоније и Молдавије.

Наш Душан Славнић се до полуфинала пробио другим местом у трећој групи квалификација, а у окршају за А финале био је пети, тако да је отишао у Б финале.

У женском скифу Јована Арсић је заузела друго место у укупном пласману иза Литванке Милде Валкукаите, освајачице злата у дубл скулу лане на Светском првенству у Пловдиву. Арисћева је до А финала стигла победама у четвртој групи квалификација, а потом и у полуфиналу.

Другог дана регате, за који су финалне групе одређиване на основу резултата првог дана, Славнић је заузео друго место у Б финалу. Арсићева је била друга у А финалу женског скифа, док је с временом 6:06.10 четверац Мачковић, Беђик, Славнић, Савић победио у трци у којој су се такмичили и четверци за млађе сениоре и дубл скулови и који је оба дана био без премца.

Координатор програма за женско веслање Душан Ковачевић био је задовољан наступом две наше репрезентативке на регати у Атини.

Регата у главном граду Грчке била је изузетно јака будући да је наступио велики број веслачица највишег светског ранга, укључујући и светске првакиње у дубл скулу, Литванке Валкиукаите и Адомавикиуте. У таквој конкуренцији Арсићева је била на изузетно високом нивоу изгубиши само од Валкиукаите. На тај начин наша репрезентативка је најавила да има квалитет за светску елиту и да са великим оптимизмом можемо да наставимо да спроводимо нови циклус припрема. Овом приликом морам да напоменем значај укључења у рад Италијана Ђованија Постиљонеа. Плодови те сарадње већ су више него очигледни. У случају Арсићеве Постиљоне је за кратко време сложио коцкице у мозаик, додао неке које су недостајале. Много је побољшала технику, али и променила однос и разумевање при сповођењу програма. Резултати су већ стигли, али ово је тек прва етапа и снажно идемо даље. И Водогаз је изненадала тим пре што је такорећи дебитант у репрезентацији. Иако није млада по годинама има скроман веслачки стаж али је упркос томе постигла изузетно добре резултате у Атини победивши неке много искусније веслачице. У сваком случају када нам се придружи Ивана Филиповић, која због повреде леђа још није у пуном веслачком тренингу, постојаће лепа могућност да у женској репрезентацији имамо пар веслачица које могу да се равноправно носе са изузетном конкуренцијом на највећој светској сцени – истакао је Ковачевић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment