Moja Crvena Zvezda
Važne vestiВажноДруги пишуЗвездаши широм светаНајновијеФудбал

Александар Миљковић – Звезда вечита инспирација

Колико Црвена звезда инспирише људе не само у Србији, већ у читавом Свету, доказ за то је и Александар Миљковић, композитор и професор у Музичкој школи „Станковић“ у Београду.

Александар Миљковић је рођен марта 1975. године. Предаје контрабас у Музичкој школи „Станковић“ у Београду од 2002. године, такође је предавач на Музичкој академији на Брачу последњих шест година, а предавао је и на Академији лепих уметности. Дипломирао је контрабас у Београду, као и на Краљевској академији у Шведској, а пост дипломске студије завршио у Саламанки у Шпанији. Завршио је и уметничку школу у Мичигену у САД-у.

У Црвену зевзду се заљубио у детињству.

Од малих ногу, покојни отац Благоје Миљковић, новинар, усмерио ме је на праву ствар. Још као дете сам гледао утакмице Црвене звезде уживо – рекао је Александар, а онда се присетио и своје прве утакмице на Маракани:

Моја прва утакмица била је против ОФК Београда када смо победили са 4:1, а то је био август 1982. године.

Своје две велике љубави, према музици и Црвеној звезди, је спојио и компоновао је много песама посвећених клубовима Спортског друштва Црвена звезда.

Компоновао сам музичке песме за Шаховски клуб, Стрељачки клуб, Мачевалачки клуб, а то је једна мотивациона песма, Тениски клуб и Веслачки клуб. Све те мелодије и песме су поклон од мене и моје мајке Оливере Миљковић, великог навијача Црвене звезде која је такође својевремено безброј пута долазила на утакмице и бодрила своје љубимце – поносно је истакао Миљковић.

Александар је тренирао кошарку, али највише воли да гледа фудбал.

Обожавам спорт. Кошарку сам тренирао и то чак јако успешно. Прекинуо сам са тренирањем због музике. Али ипак фудбал највише волим од свих спортова заједно. Ко разуме схватиће – уз осмех је рекао, а онда и објаснио због чега је компоновао музику за друге клубове СД Црвена звезда:

Али пошто већ има доста музике која је заживела у Фудбалском клубу Црвена звезда, онда сам одлучио да просто оставим трага у Црвеној звезди коју толико много волим.

Миљковић је написао и неколико уџбеника за контрабас.

Објавио сам и две књиге за контрабас. То су уџбеници који су прихваћени од стране министарстава у неколико земаља и то јесте мој највећи успех, али песме Црвеној звезди су ми још драже од тога – истиче Александар који је имао поруку за крај:

Звезда је живот све друго су ситнице!

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment