Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Први корак

У оквиру четвртфинала Купа Радивоја Кораћа Црвена звезда ће одмерити снаге са екипом Динамика.

Динамик се ове сезоне такмичи у КЛС и АБА 2 лиги. Тренутно су са скором 15-5 други на табели КЛС док су у АБА 2 лиги четврти са скором 11-8. Од ове сезоне екипу са клупе предводи Владимир Ђокић. У ростеру је неколико играча са којима је Ђокић већ сарађивао док је водио екипе ваљевског Металца у АБА лиги (Милош Јанковић, Душан Кутлешић, Петар Ракићевић) и Вршца у КЛС и АБА 2 лиги (Мирко Ђерић, Данило Остојић, Милош Глишић) док остатак тима у највећој мери чине млади играчи који су претходних сезона под надзором тренера Мирослава Муте Николића градили своју каријеру у дресу Динамика. Да бисмо више приближили најистакнутије играче Диманика у овој сезони у наставку текста ћемо се базирати на њиховој статистици из АБА 2 лиге јер је она, на жалост, у овом тренутку релевантније такмичење од КЛС.

Најбољи играч Динамика је крилни центар Милош Глишић. Играч који има највећу минутажу у својој екипи за просечно 31 минут има учинак од 13,8 поена и 8 скокова. Нарочито је опасан у офанзивном скоку. Други најважнији играч Динамика је Андреја Стевановић. Бек који је почетком прошле сезоне заједно са тренером Мирославом Мутом Николићем имао неуспешан излет у Партизан након повратка у Динамик има запажен учинак и тренутно је са просеком од 16.5 поена први стрелац своје екипе. Двоцифрен поентерски учинак има и Кутлешић који постиже 11,1 поен по мечу. Први асистент Динамика је бивши играч Црвене звезде Петар Ракићевић који у просеку бележи 4,2 асистенције. Прате га Кутлешић са 3,2 Андреја Стевановић са 2,5 и млади плејмејкер Вук Вуликић са 2,3 асистенције по мечу. Када је скок у питању поред већ поменутог Глишића истакао се и крилни центар Данило Остојић са 4,6 скокова по мечу. Што се шута са дистанце тиче треба обратити пажњу на Душана Беслаћа, крилног центра, који у досадашњем току АБА 2 лиге шутира 24/59 за три поена тј. 40,7%. Некада велика нада аустралијске кошарке бек шутер Мирко Ђерић је на 28/69 тј. 40,6%, Вук Вуликић је на 22/55 тј. на 40% а треба споменути и Душана Кутлешића који шутира 26/68 тј. 38,2%.

Због правила о дозвољеном броју странаца у такмичењима под оквиром КСС Црвена звезда ће на турниру у Нишу наступити са само три играча који изворно покривају позиције крилног центра и центра (Симанић, Цирбес, Ристић) па треба очекивати да ће противници то покушати да искористе. Са обзиром да је Милош Јанковић једини класични центар кога има у саставу тренер Ђокић често игра са два крилна центра у петорци где се ниједан од њих не либи да шутне за три. Одређени мисмеч Динамик може да тражи и у висини својих плејмејкера јер су Ракићевић (204) и Вуликић (194) доста виши од Регланда и Човића. Милан Томић има опцију да стављањем Давидовца одговори висином на висину и видећемо да ли ће посегнути за тим решењем. И поред ситуације са ростером где због слабе покривености одређених позиција може да буде проблема јасно је да је квалитет у овом мечу на страни Звезде. На Милану Томићу и његовим играчима је да тај квалитет преточе у игру на терену која ће противнику од самог старта меча дати на знање да се на мечу ништа не пита. Уколико се у меч уђе како треба све ће бити лакше. У супротном може бити проблема, сетимо се само шта се дешавало на истом месту пре тачно годину дана када су кошаркаши Борца имали на седам секунди пре краја при резултату 71:71 два слободна бацања за победу. На срећу Предраг Прља је промашио оба бацања и Звезда је добила у продужетку али то што се десило тада треба да буде опомена сада. Од другог трофеја у сезони 2018/19 кошаркаше Црвене звезде деле три корака у правом смеру. Први од њих је Динамик у петак вече. Народна пословица каже да је први корак увек најтежи али уз прави приступ великих проблема не би требало да буде.

Куп Радивоја Кораћа, четвртфинале:                                                                  Црвена звезда мтс – Динамик                                                                                Дворана: Чаир                                                                                                        Датум: Петак, 15. фебруар                                                                                      Почетак: 19:30

 

Повезане вести

1 comment

Hadži Dragan NBG феб 14, 2019 at 12:58

Gledao sam Dynamic u ABA 2 ove sezone uživo 5-6 utakmica i zaista su dobri, ali za taj rang takmičenja. Ipak smo mi na mnogo višem nivou. Klasičnu peticu nemaju, a po meni je najbolji igrač Đerić koji je izvanredan trojkaš.

Reply

Leave a Comment