Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Последњи круг у Еврокупу

У оквиру шестог кола Топ 16 фазе Еврокупа у мечу који је без резултатског значаја за обе екипе Црвена звезда дочекује Уникаху. Гости из Малаге са скором 3:2 су већ осигурали друго место у групи Г и пролаз у елиминациону фазу где ће им противник бити екипа Албе из Берлина. Црвена звезда и Лимож имају скор 1:4 али су црвено-бели тренутно трећи због бољег међусобног скора.

Најважнији играч Уникахе је плејмејкер Хаиме Фернандез који просечно проводи 24 минута на терену и за то време постиже 11,9 поена и забележи 4,9 асистенције. Најефикаснији играч екипе је центар Гиорги Шермадини који просечно постиже 13,3
поена. Са просечно 5,5 скокова по мечу водећи скакач Уникахе је Матиас Лесор. У односу на меч у Малаги Уникаха је јача за Рајана Боутрајта који је стигао као замена за повређеног Диаза. Статистика каже да Уникаха има бољи напад (85,9-80,7) док Звезда има мало бољу одбрану (77,6-78,5). Што се тиче осталих параметара екипе су поприлично изједначене, Уникаха је нешто мало боља у скоку и асистенцијама док је Звезда нешто боља у украденим лоптама и блокадама.

На мечу у Малаги најефикаснији играч Уникахе је био Лесор кога је тренер Казимиро померио на позицију крилног центра и тако искористио његову снагу у односу на Симанића. Фаје ће за разлику од тог меча који је пропустио због повреде овај пут бити у саставу и видећемо како ће се он у рекету носити са Лесором уколико тренер Уникахе посегне поново за тим решењем. Звезда има проблем са лакшом повредом Регланда који је пропустио меч са Олимпијом у суботу. Дуел АБА лиге је због болести пропустио и тренер Милан Томић. Код Уникахе су већ неко време ван ростера због повреда Алберто Диаз и Карлос Суарез и за очекивати је да пропусте и дуел у Београду. У недељу увече Уникаха је у оквиру Ендеса лиге са Реалом одиграла једну невероватну утакмицу. Након вођства Реала 57:41 на полувремену тренер Уникахе  Казимиро је као чувара Кампацу (Љуљ није играо) доделио Милосављевића и тиме потпуно успорио напад Реала. На 1,2 секунде до краја Уникаха је била на ивици тријумфа јер је при резултату 91:90 Диез имао два слободна бацаља али је погодио само друго па је после тајм аута Ајон кошем из окрета одвео меч у продужетак. У продужетку је Реал константно водио али је Хаиме Фернандез тројком у последњој секунди донео победу Уникахи. Флоскула „изгинули на терену“ може буквално да се примени на приступ играча Уникахе на том мечу са Реалом па ћемо видети колико је енергије остало у њима за утакмицу у Београду непуна 45 сата касније.

Бивши кошаркаш Црвене звезде Демаркус Нелсон је након једног тешког пораза своје екипе рекао: „Ако немаш ментални приступ да желиш да се бориш и такмичиш човек на човека, очи у очи, без одступања, не треба ни да излазиш на паркет.“ Порука која гађа суштину. Поготово у оваквим утакмицама где резултатски притисак не постоји. Играчи Црвене звезде мотив могу да нађу у чињеници да би победом изједначили број победа и пораза у овогодишњој сезони Еврокупа и тако избегли негативан скор. Не може се баш рећи да је овосезонска вожња кроз Еврокуп била нарочито пријатна. Скор од 7 победа и 8 пораза говори у прилог томе. Није требало много да атмосфера пред овај меч буде много другачија. Да није ушла она лопта Ван Росома у Београду, да није ушао онај шут Русела у Лиможу… Перцепција би била другачија. Да се није олако прокоцкало +22 у Бреши… Али добро. Из пораза треба извући поуке јер најважније битке тек следе. Видело се где шкрипи. Видели смо то
ми, видели су и наши ривали на Јадрану. Након меча са Уникахом црвено-бели за викенд играју са Морнаром у Бару, затим следи куп у Нишу од 14-19 фебруара па двонедељна пауза због ФИБА прозора. Довољно времена за регенерацију екипе и квалитетан рад на тренингу и адекватну припрему пред  најважнији део сезоне. Битка за Евролигу тек следи.

Топ 16 фаза Еврокупа, 6. коло:
Црвена звезда мтс : Уникаха Малага
Дворана: „Александар Николић“
Датум: Уторак, 5. фебруар
Почетак: 18:45

Повезане вести

1 comment

Veteran Sever феб 4, 2019 at 11:30

Puna podrška igračima i treneru Tomiću. Posebno treneru…

Reply

Leave a Comment