Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Ништа није немогуће за онога ко има вољу покушати

У оквиру петог кола Топ 16 фазе Еврокупа Црвена звезда гостује у Француској екипи Лиможа. Лимож своје мечеве игра у дворани Палаис дес Спортс де Беаубланц чији је капацитет 6500 места. Дворана помало ретро изгледа са својим карактристичним масивним дрвеним гредама испод крова и неуобичајеном бојом паркета за европске прилике је дом Лиможа од 1981. године. Сусрет између Лиможа и Црвене звезде игра се у  уторак 21.00.

У првом мечу ових ривала црвено – бели су на свом терену славили резултатом 83:71 и то је њихова једина победа у досадашњем току Топ 16 фазе. Лимож још увек чека на свој први тријумф и тренутно су на зачељу табеле групе Г са сва четири пораза. Као двоцифрени стрелци екипе Лиможа у досадашњем току Еврокупа издвојили су се Двајт Харди који постиже 12,5 поена (55,1 % за 2, 44,6% за 3), Аксел Бутил са 12,4 поена (57,9% за 2, 51,2% за 3), Вилијам Хауард са 10,6 поена по мечу (53,2% за 2, 43,3% за 3) и Исаија Мајлс са 10,3 поена (45% за 2, 52,3% за 3). Оно што пада у очи су проценти шута за три где је Лимож са процентом од 41% трећи најуспешнији тим у такмичењу. Водећи асистенти Лиможа су плејмејкери Џордан Тејлор са 5,7 и Џонатан Русел са 3,9 асистенције по мечу док је први скакач Џери Бутсил који бележи 4,4 скока просечно.

Лимож је скакачки једна од најлошијих екипа Еврокупа и биће добро уколико играчи Звезде то успеју да искористе. У тренутку писања овог текста још увек не знамо да ли ће Цирбес путовати у Лимож или ће Милан Томић поново одлучити да га изостави из тима као што је то учинио за гостовање у Загребу. Лимож у рекету има габарите у виду Самардо Самуелса и Џери Бутсила и начин на који ће их тренер Франсоа Пероне користити ће вероватно зависити и од састава центарске линије Црвене звезде. Може се очекивати да ће Лимож доста шутирати за три као и да ће пробати преко Хардија и Бутила да пробијањем прве линије Звездине одбране дође до поена из продора. Видљив је недостатак капитена Бранка Лазића у одбрани Звезде али остатак екипе мора наћи начин да његово одсуство надокнади појачаним залагањем као и већом
концентрацијом. Статистика каже да Звезда има нешто бољу одбрану јер просечно прима 78 наспрам 83,2 поена Лиможа. Звезда има и нешто ефикаснији напад јер постиже 81,4 наспрам 79,4 поена Лиможа. Добра ствар је то што је Црвена звезда током топ 16 фазе успела да смањи број изгубљених лопти. Лоша ствар је то што је проценат шута са линије слободних бацања од 69,26% и даље најгори од свих екипа које играју топ 16 фазу Еврокупа. Додуше у том сегменту је са катастрофалних 37,5 % тј. 9/24 најлошији Цирбес за кога је неизвесно да ли ће уопште играти у Лиможу.

Из свега реченог намеће се закључак да је рецепт за победу у Француској агресивна одбрана на периметру која ће спустити њихов иначе одличан проценат шута за три и пуна концентрација играча у смислу кад се и са кога помаже у одбрани јер никако не треба остављати њихове најбоље шутере саме. Играчи морају боље пратити шта се догађа око њих, Берон на пример се често фокусира искључиво на свог играча и не
прати оно што се догађа око њега због чега се дешава да уопште није свестан када долази играч противничке екипе који поставља блок што за последицу има забијање у исти. Контрола скока је потребна, доминација у скоку пожељна. Бољи проценат са линије слободних бацања је такође пожељан.

На мечу у Лиможу Црвена звезда ће имати императив победе. Уколико до ње дође са пажњом ће се пратити утакмица из Малаге која је на програму дан касније. Звезди је потребна победа Валенсије да би онда у задњем колу против Уникахе на свом терену могла да појури победу са више од пет поена разлике која значи пролазак у плеј оф. Има и Валенсија својих мотива јер би у случају бољег скора у односу на освајаче осталих група била носилац кроз цео плеј оф што у оваквом систему такмичења није мала ствар. Лимож је поразом од Уникахе у прошлом колу остао без теоретске шансе за пролазак даље али они имају мотив да, ако ништа друго, не заврше Топ 16 фазу са нулом на свом конту победа. Сваки тим има своје мотиве и своју рачуницу а на нама је да се надамо да ће се за почетак кошаркаши Црвене звезде са победом у џепу вратити кући из Француске. Као наслов овог текста искоришћен је цитат Александра Великог који је некада давно рекао да „ништа није немогуће за онога ко има вољу покушати“. Важило је пре 2500 година, важи и данас. Једино што је играчима Црвене звезде преостало у оваквој ситуацији је да ураде оно што је до њих а остало нека препусте судбини. И срећи. Јер срећа прати храбре. Али је треба и заслужити.

Лимож – Црвена звезда,  дворана Палаис дес Спортс де Беаубланц

Уторак 29.01.2019.  почетак од 21:00.

 

Повезане вести

5 comments

Darko јан 29, 2019 at 23:12

I sta sad? Hajde Covicevi botovi i osatli sendvicari neka objasne. Hajde…Ona dvojica sto su van Srbije, a veci su Srbi od nas Srba ovde, veci navijaci od nas sto „sto godina“ uzivo gledamo kosarku i fudbal…hajde…mogao bi i moderator nesto da pojasni kako svaki navijac koji kritikuje Covica i Tomica dobije bezbroj minusa, a oni koji prete i psuju majku onima koji gledaju otvorenih ociju i koji imaju odgledanih stotine i stotine utakmica, a mozda i hiljadu….ti psovači dobiju pluseve… Eto, hajde sad „Udruzenje udaraca minusa“ neka objasni KUDA DALJE predsednice dr.mr…. I QUO VADIS KK Crvena Zvezda?

Reply
dusan јан 29, 2019 at 23:01

sramna epizoda zvezde ove godine u evropi. vreme je da neko posalje tomica u tri k…

Reply
ĐOLE BARI 91 јан 29, 2019 at 21:29

ZAISTA JE KRAJNJE VREME DA NEKO IZ ZVEZDE POVEDE RAČUNA O TOME KO PRENOSI NAŠE MEČEVE,JA SAM ODUSTAO OD GLEDANJA MEČA KAD SAM ČUO OVOG SRAMNOG REPORTERA KOJI OTVORENO NAVIJA PROTIV NAS A TOLIKO IMA ODVRATAN GLAS DA JE NEPODNOŠLJIVO I NEMOGUĆE PRATITI MEČ…

Reply
Никола 9555 јан 28, 2019 at 16:27

Јесте немогуће, јер ће да се поделе бодови, у шпанском окршају.

Reply
Rpublika Srpska јан 29, 2019 at 21:44

da beron i regland igraju odbranu ovi nebi dali n 20 poena

Reply

Leave a Comment