Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Валенсија – Звездин тренутак истине

У оквиру 4. кола Топ 16 фазе Еврокупа Црвена звезда у дворани „Александар Николић“ дочекује Валенсију.

Валенсија је по многима први фаворит за освајање Еврокупа. У питању је клуб који има континуитет резултата у такмичењу које је већ освајао три пута. Поред тога што имају континуитет резултата  имају и континуитет ростера па је тако у саставу екипе данас осам играча који су играли финале Еврокупа у сезони 2016/17 и на волшебан начин га изгубили од Уникахе да би затим, пар недеља касније, освајањем титуле првака Шпаније остварили највећи успех у историји клуба.

Несумњиви лидер екипе Валенсије је црногорски центар Бојан Дубљевић. Центар са добром леђном техником који се одлично сналази на ниском посту а уз то поседује и поуздан шут за три поена који ове сезоне убацује у високом проценту (42,9%). Способан је да нападне и лицем ка кошу, из финте шута. Комплетан центар кога је вероватно само висина (205) онемогућила да се опроба и у НБА лиги. Најефикаснији играч Валенсије је крилни центар Вил Томас који убацује 12,8 поена уз одличне проценте шута (66,7% за два, 50% за три и 92,6% са линије слободних бацања). Прати га презимењак Мат Томас који просечно постиже 12,2 поена (54,9% за два, 40,6% за три, 92,6% са линије слободних бацања). Двоцифрени у просеку су још и Дубљевић са 11 и Ван Росом са 10,3 поена по мечу. Као и сваке сезоне највећи
проблем Валенсије су бројне повреде па су из тог разлога добар део прве фазе Еврокупа пропустили Дио, Рафа Мартинез и Састре док се Сан Еметерио повредио средином децембра и још увек се није вратио на паркет.

Меч у „Ла Фонтети“ је показао да је Валенсија компактна екипа која одлично зна да контролише ритам меча. Црвена звезда се резултатски држала до средине треће четвртине и резултата 53:52 када је Валенсија мало притегла одбрану, добила неке поене из транзиције, Мет Томас је погодио пар шутева за три и одвео своју екипу на двоцифрену разлику. Валенсија је одлично затворила пик енд рол Црвене звезде, користећи висину своје спољне линије и искакања својих центара приморавали су играча Звезде који врти пик да се повлачи ка центру у не малом броју случајева отеравши га чак и на 10 метара од коша. У таквим ситуацијама до изражаја долази висина наших играча који врте пик енд рол (Регленд, Човић, Берон) који су сви нижи од играча који их чувају те не могу ни видети ни бацити пас преко њих. Проблем је што лопта не иде даље, наш играч не успева да се брзо ослободи лопте што даје времена центру противничке екипе који је искочио да се врати на свог играча и све креће испочетка само што овај пут нема много времена до краја напада. Често се каже да је пик енд рол игра 2 на 2 али у самој суштини то је игра 5 на 5 где добар распоред остале тројице играча треба да отвори играчу са лоптом још неке опције, рецимо пас на страну и спуштање лопте са 45 степени центру који се после блока отвара ка рекету или даљи проток лопте. Све је боље од дриблања у празно које једе време и углавном води у изнуђена решења. У приличној мери су успели да спрече  унутрашњу игру Перпероглуа. Успели су да доста добро зауставе Берона и да га приморају да своје шутеве креира из дриблинга. Успели су да спрече дистрибуцију лопте ка центрима Звезде. Све ово је условило да се Звезда поентерски углавном окрене ка индивидуалним решењима што јесте функционисало неко време али није се могло тако 40 минута. Кад је Звездин напад стао негде средином треће четвртине Валенсија се одлепила и то је било то.

Поуке са првог меча у „Ла Фонтети“ су извучене а да ли ће оно што је научено наћи и практичну примену видећемо у среду вече. Звезда на свом терену мора да уђе у меч знатно агресивније, да проба да агресивношћу наметне критеријум суђења који њој одговара. Валенсија има неке играче као што су Састре и Вивес који могу да погоде за три али им шут није најјача страна и њима се не сме дозволити да се у меч уведу лаганим шутем као што је то Састре урадио у првом мечу. Звезда мора да контролише ритам меча, не сме да дозволи противнику да се растрчи јер то је њихова игра, тако праве предност коју касније тешко испуштају. Не сме им се дозволити ни доминација у скоковима. Концентрација у одбрани мора бити на највишем нивоу. Кад Дубљевић добије лопту у рекету и крене на свој карактеристични десни полухорог треба пазити кад се и са кога се помаже јер је он способан да пошаље одличан повратни пас ка слободном шутеру. Фаје ће вероватно бити опет задужен задужен за Вила Томаса јер снагом може лакше да му испарира од Симанића кога очекује дуел са Лаберијем. Мат
Томас се својом кретњом кроз блокове и брзим шутем показао као убитачан на првом мечу. Можда би овај пут шансу у одбрани на њему могао да добије Добрић који је довољно брз да га прати кроз блокове а има и вољни моменат за тако нешто, никад не одустаје. Уз то има и одличан одраз којим може да компензује свој евентуални заостатак у свој тој јурњави за Томасом и отежа његов шут. Видећемо да ли ће овај пут шансу добити Давидовац који је читав меч у Валенсији преседео на клупи, он би можда могао да помогне у дистрибуцији лопте ка центрима.

Уколико жели да пласман у наредну фазу зависи само од ње Црвена звезда у овом мечу има императив победе. Валенсија је најснажнији тим који је у досадашњем делу сезоне гостовао у дворани „Александар Николић“. Тим способан да држи свој ритам игре без обзира ко је у том тренутку на терену у чему им знатно помаже континуитет ростера који имају. Поред већ поменуте осморице играча из шампионске сезоне ту је и тренер Хаиме Понсернау који је тада био помоћник Педру Мартинезу а остао је уз екипу и прошле сезоне као помоћник Ћуса Видорете. Напокон је дочекао својих пет минута и сасвим солидно се за сада сналази у улози првог тренера Валенсије. Пред кошаркашима Црвене звезде је тежак задатак да пред, верујемо, пуним трибинама популарног „Пионира“ одиграју одличну утакмицу и победе. Валенсија јесте снажан тим, јесте први фаворит Еврокупа али овде, у Звездиној кући, нико није непобедив. Надајмо се да ће момци у црвено белом то још једном доказати!!!

Црвена звезда – Валенсија, среда 23.01.2019.

Дворана „Александар Николић“, почетак од 19:00.

Повезане вести

2 comments

krvavi zvezdas-DE јан 23, 2019 at 19:33

regland je covek za lazu..treba oterati igraca od pola miliona evra a ne igra ni za 50..neverovatno da covek ne moze 2 meseca da pogodi trojku

Reply
Magarevo јан 23, 2019 at 16:32

Mrka kapa sa trenerom – pocetnikom!

Reply

Leave a Comment