Moja Crvena Zvezda
Featured Važne vesti Analize Blogovi Važno Moja Crvena zvezda Najnovije Obaveštenja Fudbal

Prelazni rok za novi Zvezdin identitet

Kako nastupi prelazni rok, usledi nadražaj zvezdaške javnosti.

Prelazni rok, za mnoge najzanimljiviji period sezone, predstavlja oličenje momentuma u kojem se klub nalazi. Kvalitet i kvantitet odlazećih i novopridošlih igrača ujedno diktira i način na koji će se pomenuti klub u narednom periodu razvijati. U skladu s tim, jasno je da se stabilnost kluba ogleda kroz miks rezultata i kontinuiteta prisutnog unutar strukture igračkog kadra. Uzevši u obzir ovdašnju sredinu i situaciju u kojoj se Crvena zvezda zadesila, jasno je da će je period nestabilnosti i neizvesnosti, pa makar i blage, još dugo vremena pratiti.

Ipak, reklo bi se da je situacija, barem u poslednje vreme, znatno stabilnija. Nosioci igre, fudbaleri svih generacija i karakteristika, sve se duže zadržavaju u klubu. Strukturalnih promena sve je manje u svakom prelaznom roku, a kao ,,posledica“ ovoga nadolaze i rezultati… Opšti je utisak, za naše podneblje – vanserijski.

Od dolaska Zvezdana Terzića na mesto generalnog direktora, Crvena zvezda je od prodaje igrača inkasirala na desetine miliona evra. Transferi igrača i protok kapitala su, razume se, sastavni deo ovog sporta. Bez cirkulacije kapitala moderni sport je u potpunosti neodrživ, što se naročito ogleda u ekonomski skromnijim sredinama, kakva je i naša. U skladu s tim,prodaja igrača nasušno je potrebna. Ipak, skorašnji događaji idu u prilog slike koja simbolizuje stabilizaciju Crvene zvezde.

Prva sezona Zvezdana Terzića praćena je brojnim turbulencijama. Broj odlazaka, kao i broj dolazaka, bio je dvocifren. Svedoci slične situacije bili smo i u narednim sezonama. Međutim, plasman u Evropu sa sobom je  doneo potpuno novu sliku.  Kota odlazaka i dolazaka znatno je smanjena. Broj nosilaca koji su napuštali klub sveden je na dva do tri po prelaznom roku. Za ove uslove unikat, priznaćemo, naročito ako uzmemo u obzir da postoji šansa budućeg pada.

Zimski prelazni rok za sezonu 2018-2019 priča je za sebe i neophodno mu je pristupiti iz dve perspektive – perspektive odlazaka i perspektive dolazaka.

Kada je reč o odlascima, klub su napustila dva standardna prvotimca – Miloš Degenek i Nenad Krstičić. Slična  situacija bila je pre tačno 12 meseci, kada su klub napustili Gelor Kanga i Ričmond Boaće, odnosno pre 6, kada su epitet odlazećih preuzeli Le Talek, Donald, Pešić i Radonjić.

Baš kao i prethodne zime, razlog jednog odlaska leži u odbijanju igrača da produži ugovor, dok se razlog onog drugog krije iza finansijski moćne ponude. No, u slučaju Miloša Degeneka ruke kluba bile su više vezane nego u slučaju Ričmonda Boaćea. Razlog toga je, podrazumeva se, svima dobro poznata klauzula. Pravne posledice klauzule nije neophodno dodatno tumačiti, budući da su svima dobro poznate, mada se u određenim krugovima i dalje postavljaju pitanja da li je klub dao sve od sebe da Miloša Degeneka zadrži u svojim redovima.

Druga strana ovog prelaznog roka odnosi se na dolaske. Klub se pojačao šestoricom fudbalera, pri čemu četvorica slove za instant pojačanja, dok dvojica predstavljaju pojačanja od strateškog značaja. U prvu kategoriju spadaju defanzivac Milunović, vezista Vulić i krilni napadači Vukanović i Jirka. Kada govorimo o drugoj grupi pojačanja, radi se o napadačima Dejanu Vidiću i Strahinji Krstevskom. Jasno je da se klub u ovom prelaznom roku, kao i u većini prethodnih, bazirao na kupovini domaćih igrača, kako onih manje, tako i onih više iskusnih. Druga kategorija pojačanja naročito je specifična i reklo bi se da simbolizuje put kojim će se klub kretati u narednom periodu, o čemu će biti reči u nastavku.

Uprkos opštem utisku da klub u ovom prelaznom roku ide dobrim smerom, pokušaćemo da u najkraćim crtama navedemo potencijalno dobre i loše strane ovog prelaznog roka.Počećemo sa nešto diskutabilnijim i potom preći na one pozitivnije.

Kada govorimo o odlascima nosilaca, oni sa sobom nužno nose dve dimenzije. Iako je opšte poznato da se po gubitku nosilaca klub suočava sa potencijalnim deficitom kvaliteta (ukoliko  njihove zamene nisu dovoljno adekvatne) i mogućim remećenjem unutrašnje atmosfere. S druge strane,  dobre strane kriju se iza finansijskih motiva i prodaje koja je potencijalno nužna iz brojnih razloga.

Kao što je rečeno, klub je u ovom prelaznom roku ostao bez dvojice startera, po jednog iz defanzivne i vezne linije tima.

Odlazak Miloša Degeneka izazvao je brojne kontroverze na temu neophodnosti iste. Uprkos postojanju klauzule, određene struje navijača smatrale su da je klub mogao učiniti više da Miloša Degeneka zadrži u svojim redovima. Reprezentativac Australije rodom iz Knina prirastao je srcu svakog navijača kluba iz Ljutice Bogdana. Razlog toga jeste ogroman doprinos dugo čekanom plasmanu u Ligu šampiona, a ništa manje ni veliki broj kvalitetnih partija. Bilo kako bilo, nova lokacija Miloša Degeneka je Saudijska Arabija, a klub je, pored sportskog doprinosa, na transferu zaradio višestruki iznos uloženog. Sportski doprinos izlišno je i komentarisati. Primer uspešnog poslovanja, da se primetiti.

Kada je reč o terenu, postavlja se pitanje ko će zameniti mladog štopera. Opšti je sud da je klub ostao na centralnim bekovima zavidnog kvaliteta. Starosedeocima Saviću i Babiću pridružio se iskusni Nemanja Milunović. U drugom planu su mladi Strahinja Eraković i Filip Stojković, koji je u stanju da po potrebi pokrije goruću poziciju štopera. Međutim, postavlja se pitanje kompatibilnosti preostalih štopera. Kada je reč o odbrani, govorimo o fudbalerima sličnih profila – igračima čija se igra više zasniva na pozicioniranju i držanju pozicije nego na konstantnom izletanju iz poslednje linije i konstantnom pritisku na protivnika. Pored deficita brzine prisutnog kod Savića, Babića i Milunovića, radi se o prostoj činjenici da su pomenuti fudbaleri tokom godina razvili nešto konzervativniji stil igre, stil koji je svojstven velikom broju defanzivaca sveta.

S druge strane, Miloš Degenek je štoper čija se igra upravo zasniva na konstantnom izletanju iz poslednje linije i na nešto odvažnijem stilu igre. Radi se o igraču koji svoje fizičke predispozicije koristi u najboljem ruhu. Bez obzira na nimalo retke propuste u njegovoj igri, reklo bi se da je Crvenoj zvezdi taj profil defanzivca odrađivao veliki posao tokom mandata Vladana Milojevića, što je prethodno dokazano u vreme Damijena Le Taleka.

Znajući da tim Zvezde igra prilično agresivno i visoko, naročito kada je reč o domaćoj ligi, postavlja se pitanje kompatibilnosti štoperskog para Savić-Milunović. Savićevi kvaliteti svima su dobro poznati. S druge strane, reklo bi se da Milunović nastupa još konzervativnije od njega. Radi se o defanzivcu briljantnih tehničkih i odbrambenih kvaliteta, visokog stepena inteligencije i igre 1-1, odličnog pozicioniranja i taktičke potkovanosti. Rečju – jedan od najkvalitetnijih i najkompletnijih domaćih štopera. Ipak, kada je reč o kompatibilnosti sa štoperom Savićevog profila, utisak je da to možda i nije najsrećnije rešenje. Da li je tako ili ne – pitanje je za stručni štab. Uostalom, vreme će pokazati.

Na drugoj strani nalazi se pitanje odlaska Nenada Krstičića. Kao što je svima poznato, Krstičićev odlazak teško se mogao sprečiti. S obzirom na činjenicu da se dan isteka njegovog ugovora približavao, klub nije uspeo da ga zadrži.

Kao što je njegov angažman leta 2017. predstavljao pravi bum u pogledu igračkih kvaliteta, tako i njegov odlazak ostavlja veliku prazninu u klubu iz Ljutice Bogdana, prazninu koju je u pogledu kvaliteta gotovo nemoguće u potpunosti nadomestiti. Krstičićeva neverovatna igračka inteligencija, taktički i tehnički kvaliteti, kao i sposobnost da se na izvrstan način prilagodi gotovo svakoj ulozi na sredini terena, čine ga unikatnim fudbalerom za ovo podneblje.

Činjenica je da Nenad Krstičić nema adekvatnu zamenu, ali razlog toga ne leži u nedovoljno kvalitetnom radu uprave crveno-belim, već u previsokim kriterijumima koje je srpski internacionalac za sobom ostavio. Crvena zvezda je na pozicijama centralnog i zadnjeg veznog igrača puna kvalitetnih rešenja koja će, opšti je utisak, njenoj igri pružiti novu dimenziju. Ipak, pitanje je koliko će gubitak iskusnih i uvek staloženih taktičkih magova, Nenada Krstičića i Mičela Donalda (klub napustio u letnjem prelaznom roku), uticati na sistem igre Vladana Milojevića.

Sve u svemu, Crvena zvezda je odlazak Nenada Krstičića teško mogla sprečiti. Crveno-beli su njegovim odlaskom ostali bez najkvalitetnijeg igrača lige. Jasno je da će stručni štab Crvene zvezde biti pred velikim izazovom u pogledu toga kako postaviti igru bez takvog igrača. Broj zamena je razuman, iako treba uzeti u obzir da se radi o potpuno različitim profilima igrača.

S druge strane, odlazak Miloša Degeneka nosi sa sobom drugu dimenziju. Uprkos velikom kvalitetu preostalih štopera, postavlja se pitanje njihove kompatibilnosti, što u određenoj perspektivi, a naročito na dugoročne staze, može ostaviti značajne posledice.

 

Prelazimo na pojačanja.

Kao što smo u prethodnom delu teksta istakli, četiri pojačanja boriće se za startnu postavu, dok će ostatak na ,,kaljenje“ u druge klubove.

Nemanja Milunović, kojeg smo se već dotakli, zauzeće mesto u startnoj postavi.

Kada je reč o Vuliću i Vukanoviću, radi se o izuzetno kvalitetnim fudbalerima koji će takođe biti od velikog značaja u nastavku sezone.

Vulić je ofanzivni vezni fudbaler i igrač koji je spreman da ponudi širok dijapazon kvaliteta ofanzivne prirode. Odlično se ubacuje iz drugog plana, raspolaže veoma dobrom tehnikom i pasom. Poseduje opasan šut sa distance i veoma se dobro razume sa saigračima. Taktički dobro stoji na protivničkoj strani terena. Takođe, poseduje odličnu anitipaciju i odličan je u presingu na protivnika. Prema nekim informacijama, doskorašnji kapiten Napretka biće u stanju da po potrebi pokrije i poziciju centralnog veznog igrača.

Sve u svemu, radi se o izuzetno inteligentnom fudbaleru koji u fleksibilnim taktičkim postavkama može zauzeti veći deo pozicija u ofanzivi, iako je po klasičnoj vokaciji reč o ofanzivnom veznom igraču.

Kada govorimo o Vukanoviću, treba reći da se radi o levokrilnom napadaču. Kasno je našao sreću u domaćem fudbalu, pa je tako tek sa 24 godine napustio niže lige i našao utočište u superligašu Napretku iz Kruševca. Poseduje odličan osećaj za gol, odlično napada prazan prostor i anticipira lopte u protivničkom šesnaestercu. Veoma je inteligentan i poseduje sjajan smisao za igru. Izuzetno je brz sa loptom u nogama i kada raspolaže većim prostorom predstavlja pravu noćnu moru po protivnika. Njegove fizikalije ne treba isticati. Radi se o veoma opasnom i modernom krilnom napadaču, igraču koji predstavlja konstantnu pretnju po gol protivnika i nekome koga odlikuje odlična saradnja sa saigračima. Na domaćim terenima često se može čuti da Vukanović predstavlja ,,Kristijana Ronalda Super lige Srbije“, a takva poređenja uglavnom se odnose na njegov stil igre.

Prema dostupnim informacijama, radi se o fudbaleru izuzetnog kvaliteta i čelične psihe,  o igraču kojem sportske drskosti svakako ne manjka. Reklo bi se da smo u Vukanoviću dobili naslednika Pavkova, Jovančića i Gobeljića.

Mladi Slovak Jirka nastupa na mestu desnokrilnog napadača. Ostaje da se vidi da li će ostati u timu ili će na pozajmicu. Reč je o fudbaleru sjajnih fizičkih predispozicija i izrazitih ofanzivnih kvaliteta, sa prostorom za taktički napredak.

Drugu grupu čine fudbaleri koji su se već zaputili na pozajmice. Reč je o Vidiću i Krstevskom. Nova destinacija prvog napadača je Zemun, a onog drugog Grafičar.

Vidić je do ove sezone mahom igrao u zonskoj ligi. Nakon eksplozije u FK Zlatibor, dobio je poziv srpskog šampiona. Radi se o veoma visokom fudbaleru, odličnog smisla za igru i timskih kvaliteta. Odlično igra glavom, a uzevši u obzir njegovu konstituciju i karijerni tok, mora se konstatovati i da raspolaže veoma dobrom tehnikom i zavidnim brzinskim sposobnostima. Ostaje da se vidi u kojoj će meri uspeti da se prilagodi elitnom fudbalu. Jedno je nesporno – talenat je tu.

Uzevši u obzir veoma male, za uslove Zvezde gotovo zanemarljive finansijske prohteve, reklo bi se da Vidić predstavlja potpuno opravdan poslovni potez. Uostalom, Zvezdin tim iz Lige šampiona pun je igrača sličnih karijernih puteva. Ako nastavi istim ritmom, reklo bi se da Vidić ima potencijal da u određenoj meri dostigne čak i nivo jednog Milana Pavkova.

Kada govorimo o Krstevskom, radi se o fudbaleru starom 21 godinu. Nastupa na poziciji napadača, kako centralnog, tako i krilnog, i doveden je na insistiranje Milana Kosanovića, s kojim je imao priliku da sarađuje u Vojvodini. Krstevski je fizički dominantan igrač, a za svoju konstituciju poseduje odličnu brzinu, kao i veoma dobru tehniku. Ukratko – preporuka struke i veoma jeftino rešenje koje se u doglednom periodu može papreno isplatiti.

Kada je akcenat na Vidiću i Krstevskom, nužno je istaći i saradnju Zvezde sa FK Grafičar i FK Zemun.

Svima je poznato da je FK Grafičar pre izvesnog vremenskog perioda ozvaničio saradnju sa Crvenom zvezdom i da je izrastao u njenu filijalu. Nešto slično blizu je realizacije i sa FK Zemun, s tim da se ne radi o prototipnoj filijali, što je u većem delu Evrope i sveta zabranjeno kada je reč o dva kluba koja nastupaju u istom rangu takmičenja.

Empirijski je dokazano da saradnje većih i manjih klubova mogu biti od velike koristi po obe strane. Moćniji klubovi mogu dobiti monopol nad prospektima svojih manje moćnih saradnika. Pored toga, mladi igrači i poslovni eksperimenti moćnijih klubova mogu dobiti adekvatnu priliku za razvoj u ,,filijalama“, što je od naročitog značaja ako se radi o saradnji sa klubom iz najvišeg ranga takmičenja.

Istorija klubova koji uspešno posluju sa filijalama i neguju uspešne poslovne odnose sa manjim klubovima veoma je duga. Gotovo svaki veći evropski klub poseduje svoj B tim, a da li se isti takmiči u zasebnoj ili seniorskoj diviziji stvar je politike fudbalskih saveza. Opšte je poznato da su neki od najboljih svetskih fudbalera u seniorske vode uplovili upravo putem filijala.

Klubovi sa ovdašnjih prostora takođe raspolažu sličnim iskustvima. Jedna od najpoznatijih saradnji jeste ona koju neguju Dinamo i Lokomotiva iz Zagreba, tokom koje je između dvaju klubova  u poslednjih deset godina prodefilovalo gotovo stotinu igrača. Između ostalog, iz Lokomotive u Dinamo su prešli igrači poput Marcela Brozovića, Marka Pjace i Domagoja Antolića. Tokom ,,kaljenja“ u Lokomotivi status u Dinamu zaradili su Arijan Ademi, sada meta brojnih evropskih velikana, Ivan Fiolić, papreno plaćeno pojačanje Genka, Josip Pivarić iz kijevskog Dinama, Ivan Sunjić, Adrian Semper i mnogi drugi. Takođe, Dinamo je Lokomotivi kroz istoriju prosleđivao veliki broj asova, bivših i budućih reprezentativaca. Neki od njih su Andrej Kramarić, danas standardni reprezentativac Hrvatske i jedan od najboljih napadača Bundeslige, Franko Andrijašević i Borna Barišić, igrači Genta i Rendžersa koje su aktuelni klubovi sveukupno platili 7 miliona evra, bivši as Zvezde Li Adi, Goran Zakarić iz Partizana, kao i bivši reprezentativci svojih zemalja i svojevremeno istaknuti prvotimci velikih evropskih klubova: Jan Ležak, Ali Karimi, Said Husejinović, itd.

Takođe, Crvena zvezda je deo ,,generacije ’84“ lansirala upravo preko svoje tadašnje filijale, ali reklo bi se da saradnja Dinama i Lokomotive predstavlja jedan od najsavršenijih modela. Njihovi odnosi iz godine u godinu su menjali svoju prirodu. Sve u svemu, činjenica je da je Dinamo pod ugovorom držao veliki broj kvalitetnih fudbalera, a deo njih bi svojevremeno iz brojnih razloga dobio mesto u Lokomotivi. Nekada se radilo o talentovanim i nedovoljno dokazanim igračima iz nižih rangova takmičenja, ponekad o omladincima, a ponekad o iskusnim fudbalerima kojima je minutaža preko potrebna.

Nešto slično moglo bi izrasti u sklopu veze Zvezde, Zemuna i Grafičara. Angažovanje igrača poput Vidića i Krstevskog svakako ide u prilog tome. Iako Crvena zvezda pod ugovorom drži znatno manji broj igrača od Dinama, nazire se budući model poslovanja, model koji je sada oličen u kupovini jeftinih fudbalera čije prisustvo neće imati ozbiljnijeg uticaja na budžet, a koji imaju potencijal da se u budućnosti višestruko isplate na finansijskom i sportskom planu.

Sve u svemu, i pored toga što kod određenih stvari postoji prostor za diskusiju, reklo bi se da je dosadašnji deo prelaznog roka odrađen na zavidnom nivou. Pored angažovanja velikog broja kvalitetnih fudbalera za minimalnu sumu novca, jedan od naročitih razloga za optimizam leži u intenziviranju saradnje sa Zemunom i Grafičarom, uz pokazivanje određenih tendencija koje prirodu ovih odnosa mogu odvesti u veoma pozitivnom smeru.

Povezane vesti

2
Komentari

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthsmehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AvatarAvatar Recent comment authors
  Subscribe  
najnovijim najstarijim najviše glasova
Obavesti me o
Avatar
Gost
Srle Pazova

Pohvale za tekst. Svakako nismo pogrešili sa pojačanjima. Realno teško je bilo odbiti ponudu za Milo
ša

Avatar
Gost
ziki

odličan tekst.da možete postaviti video cijele utakmice zvezda napredak 2 2 jer na internetu se može naći samo 1o ak minuta