Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноКошаркаНајновије

Симанић – “Следећа велика ствар!“

Откако је наш клуб после турбулентног периода стао на ноге и постао пожељна дестинација бројним страним играчима који су га видели као одскочну даску за даљи развој каријере, међу навијачима је преовладавала жеља да клуб доведе неког високог играча, са добрим атлетским предиспозицијама који ће помоћу својих карактеристика квалитетно штитити обруч у одбрани, отежавати шутеве из рекета, купити скокове а у нападу атрактивно закуцавати. Још од тада су се међу навијачима, помало шаљиво, установили термини „митска звер“ и „пипач врха табле“. У ери Небојше Човића, најближи томе био је Квинси Милер али је, такође било познато да се у јуниорском погону налази талентовани клинац са изузетним физичким предиспозицијама и одличним шутем са дистанце. У те констатације су се могли уверити сви они кошаркашки залуђеници који су током лета кризирајући због паузе између сезона јурили стримове Фибиних репрезентативних такмичења за млађе категорије.

Бориша Симанић је постао играч Црвене звезде када је већ био „виђен“ у дресу млађих категорија Барселоне, па је та чињеница била довољна да навијачи са нестрпљењем очекују његову експлозију у црвено-белом дресу. И, заиста, његов дебитантски наступ у Евролиги, против Реала у Мадриду, био је једина светла тачка у убедљивом поразу нашег клуба а блокаде које је ударио Јусти и Ајону, те 10 постигнутих поена наговестиле су његов велики потенцијал. Симанић је и у наставку сезоне добијао шансу, углавном у АБА лиги па се очекивало да у следећој сезони постане активни део ротације састава Дејана Радоњића. У сезони 2017/2018, Бориша је минуте добијао на кашичицу и то у тренуцима када је утакмица била решена, што је свакако утицало на пад његовог самопоузадања па се у питање доводио његов потенцијал иако је у тој сезони као конкуретне на позицији 4 имао капитена Луку Митровића и Марка Симоновића који је играо сезону живота.

Прошлу сезону је провео на каљењу у ФМП-у, где је имао неколико запажених партија а меч против Игокее је поново подсетио о каквом је таленту реч. Постигао је 28 поена, што је за сад рекорд његове каријере, уз готово савршене проценте шута из игре (2п- 4/4, 3п-6/8) и 8 скокова.

Именовање Милана Томића за првог тренере Црвене звезде било је од значаја како за клуб тако и за каријеру Симанића, па се још увек памте речи Томића изговорене у Лакташима, након победе над Олимпијом у четвртфиналу Суперкупа АБА ј.т.д.лиге када је дао реч да ће од Симанића постати играч, те да ће бити вођа Црвене звезде на позицији 4 једног дана. И заиста, Томић је од почетка сезоне пружио шансу Симанићу, пре свега у АБА ј.т.д. лиги док је нешто мању минутажу добио у Еврокупу. Први наговештај „буђења звери“ био је у Подгорици када је Симанић добио шансу у првом полувремену. С поенетрског аспекта безначајна рола, али свако ко је гледао утакмицу могао је да види како је Бориша својом игром у одбрани потпуно поништио Ерла Кларка, играча са НБА репутацијом. Своју добру ролу зачинио је и ефектном рампом при шуту Ивановићу на самом истеку прве четвртине. Томић је наставио да му указује шансу са тенденцијом раста минутаже а до праве експлозије долази након повреде Фајеа. Иако је и пре тог момента све боље користио минуте и давао све већи допринос у игри нашег тима како је сезона одмицала од тада, слободно се може рећи постао је један од носилаца. У дербију против Будућности, уз искусног Перпероглуа, био је најзаслужнији за преокрет Звезде у другом полувремену и врло важну победу. Симанић је на тој утакмици изнео највећи терет на позицији 4, одигравши 32 минута ( цело друго полувреме) и забележивши дабл-дабл учинак а посебно је била значајна тројка на истеку треће четвртине за изједначење. У новој години је само наставио тамо где је стао. Против Лиможа је доминирао и био један од заслужнијих за победу на отварању Топ 16 фазе Еврокупа док је против Крке забележио највише минута на паркету и испоручио 17 поена, уз одличне проценте шута у сали која, углавном, представља ноћну мору за све шутере.
Бориша у досадашњем делу сезоне у АБА ј.т.д.лиги бележи 19,5 минута у игри, 7,5 поена у просеку, уз 53% шута за 2 и 41,3% шута за 3 поена, 2,5 дефанзивних и 0,6 офанзивних скокова као и 1 рампу у просеку док је у Еврокупу тај просек: 11,47 минута у игри, 5,3 поена, 65% за 2 поена, 38,1% за три поена док бележи 2,7 скокова укупно, те 0,9 украдених лопти и блокада.

Симанића, осим сјајних физичких предиспозиција које му омогућавају да квалитетно штити обруч и добрих латералних кретњи, карактерише одличан шут и способност да сам креира а због своје висине и добре механике шута јако га је тешко изблокирати или омети при шуту. Има добар кросоевер дриблинг а способан је да погађа и из наскока. Имали смо прилике ове сезоне да видимо и изузетно снажне и ефектне продоре са периметра до самог коша који су се завршавали сјаним закуцавањима. Оно што би могао да унапреди је, свакако, игра на ниском посту али имајући у виду његове године, нема сумње да ће и тај сегмент игре уврстити у свој репертоар.

За крај, остаје нада и уверење да ће Бориша Симанић наставити са добрим играма и напредовањем у најлепшем дресу, односно да ће се држати савета тренера Томића с конференције за штампу након децембарске победе против Будућности – „да настави са радом и не слуша ништа око себе јер само тако може даље напредовати“.

Повезане вести

2 comments

krvavi zvezdas-DE јан 8, 2019 at 20:20

ogroman napredak..sasvim drugi kosarkas od kad je tomic trener…samo napred ..mogo bi da bude novi gudura

Reply
Србин са Космета јан 8, 2019 at 17:01

Добила је Србија одличног кошаркаша!
Само да набаци масу,има шут,скок,сјајан млади човек!

Reply

Leave a Comment