Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноКошарка

Са Пиринеја се види пролеће

Црвена звезда се освајањем трећег места у својој групи пласирала у ТОП 16 фазу Еврокупа.

Треће место у првој фази значи да ће Звезда играти у новоформираној групи Г, у којој су своја места обезбедили и Валенсија (као најбољи тим групе Ц), Уникаха (као другопласирани тим групе Д) и Лимож (као четвртопласирани тим групе Б).

ТОП 16 фаза Еврокупа се игра од 2. јануара до 6. фебруара 2019.

Комплетан распоред ТОП 16 фазе у групи Г:

1.коло (2.јануар 2019.)
Црвена звезда мтс – Лимож
Валенсија – Уникаха Малага

2.коло (9.јанаур 2019)
Уникаха Малага – Црвена звезда мтс
Лимож – Валенсија

3.коло (16.јануар 2019)
Валенсија – Црвена звезда мтс
Уникаха – Лимож

4.коло (23.јануар 2019)
Црвена звезда мтс – Валенсија
Лимож – Уникаха Малага

5.коло (30.јануар 2019)
Лимож – Црвена звезда мтс
Уникаха – Валенсија

6.коло (6.фебруар 2019)
Црвена звезда мтс – Уникаха
Валенсија – Лимож

Две најбоље екипе из групе ће се затим пласирати у четвртфинале где се укрштају са две најбоље екипе из групе Е.

* Групу Е чине Монако, Алба, Партизан и Ритас

Валенсија је прву фазу завршила као лидер групе Ц са скором од 8 победа и 2 пораза. Окосницу екипе чине играчи које смо већ имали прилике да гледамо против Звезде у Евролиги. Њима су се током лета прикључили француски крилни центар Луис Лабери, бек шутер Мет Томас и повратник у екипу центар Мајк Тоби. Валенсија традиционално има много проблема са повредама сваке сезоне па су из тог разлога највећи део Еврокупа до сада одиграли без Диоа, Рафе Мартинеза и Састреа али су се они опоравили и спремно дочекују другу фазу такмичења. Играју тимску кошарку где је учинак равномерно распоређен на више играча. Најбољи стрелци екипе су Вил и Мет Томас који постижу 12,1 поен по мечу. Што се статистике тиче Валенсија је лидер Еврокупа по проценту шта за два (60,24), трећи су у шуту за три (42,92) и други у броју асистенција по мечу (21,40).

Уникаха је прву фазу завршила као другопласирани тим групе Д са скором од 8 победа и 2 пораза. Окосницу Уникахе чине играчи које смо имали прилике да гледамо против Звезде у Евролиги претходне сезоне. Током лета појачали су их плејмејкери Хаиме Фернандез и Брајан Робертс, крилни центар Кајл Вилчер и нама добро познати Матиас Лесор. Први стрелац тима у Еврокупу са 15,1 поена у просеку је искусни центар Шермандини. Поред њега двоцифрени су Вилчер и Фернандез који дају по 12 поена просечно на мечу. Статистички гледано Уникаха је прва скакачка екипа Еврокупа (37,1) има други најефикаснији напад (90,9), други су у шуту за два (60,06%) и трећи у асистенцијама (21,2).

Лимож је прву фазу Еврокупа завршио као четвртопласирани тим групе Б са скором од 4 победе и 6 пораза. За разлику од Валенсије и Уникахе Лимож је пред почетак ове сезоне умногоме променио екипу. Пролаз даље обезбедили су тек у последњем колу победом над пољском Арком. Као најефикаснији издвојио се крилни играч Аксел Бутел који постиже 13 поена по мечу. Двоцифрени су и Двајт Харди (11,9) Самардо Самјуелс (11,7) Вилијам Хауард (11) и Исаиа Мајлс (10,6). Статистички гледано Лимож се одскочио једино по проценту у шуту за три (42,29) где је други у Еврокупу. Карактерише их и велики број изгубљних лопти по мечу (15,7).

За групу Г се самим тим што се у њој налазе три носиоца са летошњег жреба Еврокупа може рећи да је најјача у ТОП 16 фази. Занимљиво је да сви тимови који чине групу Г у витринама имају европске трофеје. Валенсија је троструки освајач Ерокупа (сезоне 2002/03, 2009/10, 2013/14) Уникаха у ризници има Еврокуп из сезоне 2016/17 као и Куп Радивоја Кораћа из сезоне 2000/01, Црвена звезда је освојила Куп Победника Купова у сезони 1973/74 док Лимож може да се похвали освојеном Евролигом у сезони 1992/93, Сапорта Купом у сезони 1987/88 и Купом Радивоја Кораћа који су освајали чак три пута (сезоне 1981/82, 1982/83, 1999/00). Пред црвено – белим кошаркашима је тежак пут до наредне фазе јер се мечеви ређају у брзом темпу и сваки пораз може бити кобан. Да ли ће Црвена звезда проћи у четвртфинале можемо само да нагађамо (и да се надамо) али прошли или не сигурно је да ће јаки противници и јаке утакмице које следе у ТОП 16 фази омогућити Звезди да што спремнија дочека завршницу АБА лиге.

Повезане вести

2 comments

MILOS RANKOVIC дец 20, 2018 at 12:52

DOKAZ DA JE OVO TAKMICENJE I SISTEM SASTAVIO NEKI GLUP COVEK JE DOKAZ NASE GRUPE,GRUPA SA KOJOM SE SASTAJU PRVI I DRUGI IZ NASE GRUPE ZVEZDA MOZE DA POBEDI SVAKOG SA 20 RAZLIKE,VALENSIJA STO BI SE MI PLASILI NJIH MI SMO BOLJI OD NJIH STA SU ONI U ZADNJE VREME NISTA,UNIKAHA SE DOBRO POJACALA I MISLIM DA MI I ONI PROLAZIMO DALJE,LIMOZ JE TU NAJSLABIJI UBEDLJIVO,I ZA KRAJ ONO STO SAM GOVORIO TO JE POCELO DA SE DESAVA misko raznatovic DAO JE crnogorcima BITADZEA VIDEO JE SA SVOJOM BRACOM DA ZVEZDI NEMOGU NI DA PRIDJU PA POJACAVAJ PISE SE DA DOVODE I TROJKU JOS JEDNU,ON JE ZLO SRPSKE KOSARKE NEZNAM SAMO KAKO DRZAVA MALO NE ISPITA KAKO ON POSLUJE JELPLACA POREZ NA TOLIKE ZARADE OD IGRACA ZAPAMTI LOPOVE NECETI POMOCI NI TRI mila djukanovica I NJEGOVE PARE OD SVERCA ZNAMO CEGA ZVEZDA JE OVE GODINE PRVAK,SAD DELIJE TREBA DA SE SKUPIMO ZVEZDA JE U FUDBALU VEC ZAVRSILA PRVESTVO MORAMO POMOCI BRACI U KK DA OSVOJE TITULU U ABA LIGI MI NEMAMO PODRSKU MENADZERA PREDSEDNIKA DRZAVE KO crnogorci NAS PREDSEDNIK GOSPODIN COVIC NEMOZE SAM I KAD VIDIMO RAZNATOVICA ODMAH GA OTERATI IZ DVORANE A NECES BITI LEPO DOCEKAN AKO IKAD DODJES NA ZVEZDINU UTAKMICU

Reply
Estrella Roja дец 20, 2018 at 18:11

Nije da nismo sami krivi zbog propuštene prilike da budemo prvi, na kraju nam je trebala samo pobeda nad Monakom u Beogradu za taj cilj. Grupa je bila lagana i mi se nismo preterano pokazali, stoga je možda i pravedno da se dobiju čak i favoriti za osvajanje Eurokupa pošto, ako želimo trofej (bez ustručavanja, potajno svi imamo u podsvesti taj možda i nerealni cilj), sasvim je svejedno da li sa Unikahom igramo u osminifinala ili u direktnoj borbi za trofej, tj. finalu. Što se Bitadzea tiče, moramo priznati da Budućnost nije mogla boljeg košarkaša da dovede u ovom trenutku, a sa još jednim američkim košarkašem plašim se da postaju blagi favoriti za Abu. Očekivao sam da reaguju i da ne prepuste slučaju neizvesnosti Evrolige sledeće sezone, nešto što magistar nije želeo da shvati prošle sezone posle dva poraza od Budućnosti u regularnom delu sezone. Žao mi je što mi nismo pokušali da dovedemo Gruzijca, činilo mi se da nije postojala minimalna šansa da ga Miško pusti u Evropu generalno a kamoli još u drugi tim Aba lige. Složio bih se da Mega nije nikakva ekipa i da je upitno njeno bivstvovanje bez rezultatskog cilja u regionalnoj ligi.

Reply

Leave a Comment