Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеБлоговиВажноКошаркаНајновије

Јадран перфектан, Еврокуп могао боље!

Ретроспектива досадашњег дела сезоне:

Јадранска лига скор 11:0

Еврокуп 6:4

Полако долазе Новогодишњи и Божићни празници, право време да се направи једна објективна анализа досадашњег дела текуће сезоне.

Прво и пре свега сав фокус и концентрација је на АБА лиги где је од виталне важности за клуб да у овом такмичењу будемо најбољи, јер успех у регионалној лиги обезбеђује и Европско такмичење следеће сезоне.

После тачно половине одиграних кола ми смо на убедљивом првом месту са перфектним учинком и то словима и бројкама од једанаест победа и нула пораза или 11:0. Заиста све честитке играчима, стручном штабу и Управи на оваквом учинку, већ сада нам се смеши пол позиција у плеј офу, где ћемо имати предност домаћег терена. Већ смо писали статистику на сајту која даје много занимљивих сазнања, али овог пута ћемо сагледати ситуацију из другог угла.

Није фер да се стављају индивидуални учинци играча, јер ми играмо као тим и побеђујемо као тим. У таквој консталацији односа фокус треба да буде на тимском учинку, јер сви играчи у првих једанаест кола су дали све од себе, побеђујући доста утакмица са великом разликом, приказујући веома добру игру, пожртвовање, фокус и концентрацију. Зато нећемо о појединцима јер то није реално сагледавање ствари.

Тимски смо играли јако добру и чврсту одбрану, факат је да примамо много мање поена ове сезоне, док је такође неспорна чињеница да можемо да напунимо кошевима било коју екипу у Јадранској лиги. Некако издвајамо као најдражу победу против Будућности у Подгорици, где смо били веома убедљиви и играчки и резултатски. Ми и кад смо били на врхунцу са Радоњићем веома тешко смо их добијали у Морачи, али овог пута је то било толико убедљиво и сигурно да и старији љубитељи кошарке не памте тако доминантну победу на врућем терену Будућности. Одмах после те победе свакако је најдража победа нашој армији навијача против највећег ривала Партизана где смо их као гости у Пиониру без већих тешкоћа рутинирали, а такође и убедљивом победом против Цедевите,  још једног нашег великог ривала смо доказали ко је газда у регионалној лиги.

Ако задржимо и подигнемо форму и у другом делу сезоне и нарочито у плеј офу, не видимо да ће бити неких великих проблем да и по четврти пут освојимо АБА лигу. С тим у вези имамо зицер против Будућности 30 децембра на нашем терену где победом сигурно обезбеђујемо прво место у регуларном делу сезоне, што ће нам омогућити да опуштеније одиграмо последњих 9. кола, без неких већих тензија и нервозе, а онда се свакако и квалитетније игра.То ће нам омогућити да много амбициозније уђемо у наставак такмичења Еврокупа.

Кад смо већ код Еврокупа ту имамо скор од  6:4, то је већ испод реномеа нашег КК клуба, јер с обзиром на петогодишње искуство играња Евролиге, сматрамо да смо могли и морали више. Може да се гледа и овако и онако али ипак смо требали боље. Имали смо сјајан почетак од 4:1 и потом следи необјашњив пад где смо изгубили три узастопна меча, од тога један веома убедљив и болан на нашем терену од Монака !

Као и за заслуге у првенству АБА лиге које припадају свима, тако и „заслуге“ за чак четири пораза припадају подједнако свима, играчима стручном штабу и Управи. Надајмо се да ћемо пласманом у следећу рунду такмичења Еврокупа подићи форму и самим тим и игру на доста вишем нивоу, зато што ми имамо и капацитета и играчког квалитета са искуством да правимо боље резултате у наредној фази такмичења Еврокупа.

Ако неког занимају бројке, наша кош разлика после десет кола је плус +57, или 825 : 768, је однос датих и примљених поена. То значи да смо давали респектабилних 82.5 поена по мечу, а примали смо не баш наивних 76.8 поена по мечу. На први поглед одмах се види да нам је напад врло добро функционисао али смо зато били проблематични у одбрани, поготову против Монака кући, Андоре у гостима и Улма у гостима, те мечеве смо одиграли испод просека у одбрани, где смо могли и морали више да учинимо. Храбри чињеница да смо против свих тимова сем против Монака били немилосрдни код куће, остварујући неколико победа са великом разликом. Оно што треба да поправимо у Топ 16 фази, то је сигурно учинак у гостима, ту мора да играмо много храбрије и чвршће. Уосталом тако се побеђује на гостујућим теренима, где доста пута немамо и фер суђење.

Сходно петогодишњем искуству које смо стекли играњем у Евролиги против најјачих екипа, немамо разлога да сумњамо да ми то можемо да урадимо, то јест да се пласирамо у четвртфинале Еврокупа. Имамо квалитетне и искусне играче, имамо озбиљан стручни штаб који ће знати како да подигне форму и ниво игре у Топ 16 фази, све то требамо да преточимо на терен. Да ли ће се екипа појачати или не, то је на стручном штабу да одлучи. Свакако ако желимо амбициозно да уђемо у наставак такмичења онда би требало, а ако не урадимо то онда је то знак да нам амбиције и нису баш високе у Еврокупу. Свакако став навијача је да нам требају два појачања, а стручни штаб кроз тренинге и утакмице има најбољи увид о томе, да ли нам треба и шта нам треба.

Да напоменемо још и резултате у првих 10 кола ЕК:

1. Црвена звезда – Улм 88 : 73, 2. Монако – Црвена Звезда 63 : 66, 3. Црвена звезда – Андора 85 : 79, 4. Бреша – Црвена звезда 69 : 61, 5. Црвена звезда – Галатасарај 87 : 57, 6. Улм – Црвена звезда 95: 80, 7. Црвена звезда – Монако 75 : 91, 8. Андора – Црвена звезда 91 :80, 9. Црвена звезда – Бреша 103 : 67, 10.Галатасарај – Црвена звезда 83 : 100 …

У Топ 16 фази Еврокупа играмо у групи са Валенсијом, Уникахом и Лиможом.

Нашем вољеном клубу желимо да у преосталом делу сезоне издоминира и освоји све ТРОФЕЈЕ !

Звезда је живот, остало су ситнице…

Повезане вести

Leave a Comment