Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiБлоговиВажноНајновијеФудбал

Владан Милојевић: Творац доминантне Звезде!

 

Фудбалски клуб Црвена звезда проживљва своје најбоље тренутке у последњих 25 година. Велики део навијача црвено-белих су рођени након 1991 године, те не памте најуспешнији период нашег клуба, када је Звезда покорила Европу и свет. Поменута година је уписана златним словима у историји најтрофејнијег српског клуба.

Међутим, у лето 2017 године, почела је својеврсна ренесанса клуба. Много је разлога који су довели до успеха када је наш фудбалски клуб у питању, али свакако најодговорнији за доминацију на домаћој сцени и успехе на међународној , јесте шеф стручног штаба Владан Милојевић.
Владан је на клупу дошао без велике помпе. У каријери је имао запажене резултате водећи Чукарички, кипарску Омонију и грчки Паниониос. Од почетка није био склон сензационалистичким изјавама. Изабрао је да за његов рад говоре резултати на терену.

Милојевић је на промоцији, лета 2017 године, нагласио да су њему најбитнији рад и дисциплина:
Не волим да причам о себи. Моји играчки кораци су били у омладинској школи Црвене звезде и први моји кораци као тренера су били у Звезди. Поносан сам на ту титулу у омладинцима, доста играча из те генерације су носиоци у селекцијама и својим клубовима. За тренера је сан да буде тренер Црвене звезде. Све се издогађало врло брзо, нисам могао да одбијем овај позив. Јер, када вас Звезда позове, желите да оставите неки траг. Од мене нећете чути велика обећања, а Звезда треба да има највише циљеве. Сасвим сам свестан ситуације у коју сам дошао. Верујем у рад и дисциплину, а нека други причају о мени. Циљеви Звезде су највиши, учинићу све што је до мене. Волим да радим, фудбал је мој живот, и даћу све од себе да пробамо да испунимо циљеве који су испред нас – напоменуо је Милојевић на представљању.

Није било много времена до почетка квалификација за Лигу Европе. У прва два кола, изабраници Владана Милојевића су били бољи од Флоријане са Малте и казахстанског Иртиша. Пролаз је био обезбеђен добрим партијама на нашем стадиону, док су на страни забележена два нерешена резултата. И онда је уследио један од кључних момената по речима Владана Милојевића. У трећем колу квалификација, ривал је била Спарта из Прага. Победом у првом сусрету (2:0), играчи и стручни штаб су сами себи показали да имају квалитет да се изборе за групну фазу Лиге Европе. Пласман у четврто коло је потврђен победом у Прагу. Створила се позитивна атмосфера и вера да је пласман у групну фазу могућ, иако је противник био руски Краснодар, тим који је имао запажене резултате претходних година и клуб са далеко већим буджетом од Црвене звезде. У првој утакмици, Црвена звезда је успела да оствари активан резултат на гостовању у Русији(2:3). Све је било спремно за реванш, у намери да се оствари улазак у групу Лиге Европе, а то је резултат који су навијачи чекали више од 10 година. Дивна августовска ноћ, прелеп амбијент на стадиону су подстакли магију коју је извео Канга и сан је био на домак остварења. Краснодар је у финишу успео само да ублажи пораз. Када је судија одсвирао последњи звиждук, настала је ерупција одушевљења на стадиону. Европа се поново вратила на наш стадион.

Током групне фазе такмичења у групи са Арсеналом, Келном и Бате Борисовим, остварен је успех пласирањем на другу позицију. Тиме је Црвена звезда, након више од 20 година презимила у неком европском такмичењу. Екипа Владана Милојевића је била позната по тактичкој озбиљности и гранитној одбрани, са само два примљена гола у шест европских утакмица. Противник у елиминационој фази је био московски ЦСКА. Шанса за пролазак је постојала, прилике Пешића и Бена у Москви су потврда те тезе, али је такмичење завршено након реванш меча и минималног пораза (1:0).

Након успеха у Лиги Европе, сва пажња је била усмерена на домаће првенство. Владан Милојевић је заједно са својим играчима оставрио најбитније. Освојио је домаће првенство и на тај начин вратио пехар на Маракану. Управа клуба је имала само један циљ, а то је да задржи Владана Милојевића и у наредном периоду. То се и десило, те је потписан нови уговор који важи до 2020 године. Први услов за наставак успеха Црвене звезде је тиме остварен. Тренер који је препородио клуб, добио је поверење да води клуб ка новим успесима.
Ако је прва сезона била фантастична у сваком погледу, онда се ова може описати као остварење свих снова. У прва три кола квалификација Лиге Шампиона побеђени су летоснки Спартакс, литванска Судува и словачка Трнава. А онда је уследио двомеч са аустријским Салцбургом, последњом препреком за улазак у групну фазу Лиге Шампиона. У првој утакмици није било голова, која је због казне УЕФЕ, одиграна пред празним трибинама. Реванш меч је један од оних који улазе у историју нашег клуба. Дивна ноћ пред великим бројем наших навијача који су окупирали Салцбург на неколико дана. Тада актуелни полуфиналиста Лиге Европе био је од почетка меча доминантнији. Два примљена гола, скоро сат времена лоше представе, и онда преокрет који ће се дуго памтити. Са два гола у два минута, остварен је резултат који је водио у Лигу Шампиона. До краја утакмице, пулени Владана Милојевића су успели у својој намери да сачувају свој гол и велико славље је могло да почне. Црвена звезда је успела! Звезда је након 26 година поново међу најбољим екипама Европе! На челу тима, као шеф стручног штаба, седео је Владан Милојевић.

Жреб није био наклоњен Црвеној звезди. Ривали у групи су били Пари Сен Жермен, Наполи и Ливерпул. У групи смрти, остварен је феноменалан успех, са четири освојена бода, победом над вицешамоионом Европе Ливерпулом, те датим головима свим противницима. Звезда је опет била у друштву којем по својој историји и припада. Са поменута четири бода, Црвена звезда је најуспешнији српски клуб, од када је уведен нови формат Лиге шамиона.

Не можемо а да не приметимо да су навијачи Црвене звезде на неки начин размажени. Дуг је период Звезда била раме уз раме са екипама из Европе. На Маракани су се ретки тимови наиграли фудбала од осниванја давне 1945 године па до распада чувене генерације која је освојила Европу. Навијачи су били сведоци победа над Реалом, Ливерпулом…
Владан Милојевић је „вратио“ ту карактерну особину навијачима Црвене звезде. Та размаженост није негативна, нити је лоша као таква, али она има на крају резултат да се садашњи резултати не гледају у призми каква би требала да буде. Она се увек јављала када је клуб остваривао велике резултате. Иако свесни тежине уcпеха, на себи својствен начин, навијачи су све те успехе доживљавали као „нормалним“. А резултати су феноменални. Изузимајући две сезоне у Европи које су међу најуспешнијим у историји клуба, на домаћем плану, Црвена звезда одавно није била оволико доминантна. И у томе треба уживати док траје. Јер све има свој рок трајања. Додуше и ситуација код вечитог ривала нам иду на руку јер својим одлукама дају нам шансу да ова доминација потраје. Најбитнији „шраф“ доминације је Владан Милојевић. Она је и почела његовим доласком на нашу клупу.
Пуно је чињеница које оправдавају мишљење да је Владан Милојевић један од најбољих и најуспешнији тренера у историји Црвене звезде. Иако је његов период у клубу тек неких 18 месеци, за тако кратак период успео је да освоји титулу првака државе, да уђе у групну фазу Лиге Европе, да прође групу и дочека пролеће у Лиги Европе и као шлаг на торту, оствари пласман у Лигу Шампиона. Невероватан успех!

На клупи Звезде је седео до сада 92. пута, и има 66. победа, 17. нерешених и само 9. пораза, уз гол разлику 204:68.

Зарада Црвене звезде од учешћа у Лиги Шампиона за коју Милојевић има такође немерљив допринос
Улазак у Лигу Шампиона 15.250.000е
Бонус од Гаспрома 400.000е
Приход од улазница 4.000.000е
Освојени бодови 3.600.000е
УЕФА „историјски бонус“ 2.200.000е
Зарада од продаје дресова, сувенира… 100.000е
Укупно 25.550.000е

Зарада од учешћа у Лиги Европе
УЕФА 5.155.000е
Продаја улазница, сувенира и бонус од Гаспрома 5.280.000е
Укупно 10.435.000е. 

Велики део прихода у протеклом периоду оставрен је од продаје играча. Напоменућемо само најзначајније. Свакако да део заслуга за успешну продају играча, припада и тренеру Милојевићу.
Рачић 2.200.000е
Радонјић 7.000.000е
Баоћи 5.500.000е
Пешић 4.200.000е

Владан Милојевић је вратио струку у наш клуб. Заједно са својим помоћницима успева да на прави начин води тим до успеха који су били нереални пре само неколико година. Нагласак је на одличној атмосфери која влада у свлачионици. У томе велику улогу има Владан Милојевић. Један од разлога је и велики број домаћих играча које је довео. Препознао је ситуацију да играчи који су прошли нашу школу могу да се носе са притиском који носи клуб као што је Црвена звезда. Он је све играче направио бољим. Ту се види рола тренера Милојевића. Као потврда тога, стиже и награда од стране ФСС-а, Златна лопта, за најбољег домаћег тренера. И то по други пут, што никоме до сада није пошло за руком. Даће Бог да има разлога да награде добија и наредних година.

Зато Звездаши, уживајмо у овим тренуцима! Имамо срећу да смо сведоци повратка наше Црвене звезде на највише висине. Освајамо титуле, Лига Шампиона је дошла на Маракану, играмо озбиљан фудбал…За то морамо велико хвала да кажемо нашем тренеру Владану Милојевићу.

 

 

Повезане вести

Leave a Comment