Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоРагби

Челенџ куп: Милом Р.Л.Ф.Ц. – РЛК Црвена звездa

Данас је на стадиону у Хединглеју на северу Енглеске, месту које је 1897 било домаћин првог финала Челенџ Купа одран жреб за нову 118 сезону. Челенџ Куп је најстарије рагби лига такмичење на свету, а за нас је интересантно јер ће по први пут у њему наступити и један клуб из Србије, наш шампион Црвена звезда. Црвена зведа је пре нешто више од пола године истакла своју кандидатуру, што је Енглеска рагби 13 федерафија прихватила и омогућила црвено-белима да се нађу у званичном жребу за прво коло међу 52 најбоља аматерска клуба. Данашњи жреб којим су руководили Џон Кир и Луис Форсел, Звезди је за противника одредио Милома.

Рагби лига фудбал клуб Милом, најстарији је аматерски рагби 13 клуб на свету, основан 1873 године. У својој богатој историји клуб је неколико пута улазио у професионалне воде, али увек без неких значајнијих успеха. Тренутно клуб игра у Лиги Националне Конференције и то у трећој дивизији. Поред првог тима, клуб има још једну сениорску екипу која игра у Регионалној Лиги Баров Дистрикта, као и комплетну палету млађих категорија од 8, 10, 12, 14 и 16 година старости.

Утакмица против Милома игра се 26/27.01.2019 године у Енглеској. Црвено-бели ће имати нешто више од месец дана да се спреме за ову историјску утакицу, не само за Звезду већ и за Српски и Балкански рагби. Наиме, Србија ће постати тек осма земља која, а прва са Балкана која је учествовала у Челенџ Купу. Наиме Челенџ Куп је дуго био резервисан само за клубове из Енглеске. Касније су му се придружили клубови из Шкотске, Ирске и Велса, да би се тек у 21 веку у ово најстарије рагби 13 такмичење на свету уклучили и клубови из Француске, Русије и Канаде. Француски Каталанс Драгонси ове године постали су први клуб ван Енглеске који је освојио Челенџ Куп.

Председник Црвене звезе Жељко Делић изјавио је одмах након жреба:

– “Сви у клубу смо одушевљени прво чињеницом да смо добили прилику да будемо учесници овако великог такмичења као што је Челенџ Куп. Посебно нам је драго што ћемо имати прилике да одмеримо снаге са Миломом, најстаријим аматерским рагби лига клубом на свету. Пред нама је велики изазов, да се спремимо што боље можемо за ову утакмицу и покушамо да изборимо пласман у другу рунду. То нам неће бити баш лако, јер се ради о јаком противнику.”

(извор: ragbiliga.rs)

Повезане вести

Leave a Comment