Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

АБА лига 11. коло: Мега Бемакс – Црвена звезда

У оквиру 11. кола АБА лиге Црвена звезда у Сремској Митровици гостује екипи Мега Бемакса.

У досадашњем току првенства Црвена звезда је једини непоражени тим па је са учинком од десет победа лидер АБА лиге док се Мега налази на трећем месту са скором од 7 победа и 3 пораза.  У прошлом колу регионалног такмичења Звезда је на свом терену била убедљива против Задра док је Мега и поред одличне игре и вођства током већег дела меча на крају поражена од Будућности у Подгорици. Меч који следи ће бити 14. по реду ових ривала у оквиру АБА лиге а занимљиво је да је Звезда свих 13 досадашњих мечева решила у своју корист.

Мега и ове сезоне има изразито младу екипу у којој је  једини искусни кошаркаш плејмејкер Бранислав Ратковица. Убедљиво најбољи играч свог тима у досадашњем току сезоне је Гога Битадзе. Грузијски центар на терену проводи око 27 минута и за то време убацује 20 поена уз добре проценте шута. Од ове сезоне је у свој репертоар додао и шут за три поена који погађа са 36,4% успешности. Такође је први скакач (8,1 скокова) и блокер (2,5 блокаде) не само своје екипе већ и целокупне АБА лиге.
Поред Битадзеа који је укупно гледано најбољи скакач лиге Мега Бемакс у својим редовима има играча који је најбољи офанзивни скакач. У питању је Стефан Фундић. Раритет је да Фундић тренутно има скоро двоструко више  офанзивних (37) у односу на дефанзивне (20) скокове.  Са позиције плејмејкера екипу Меге предводи Огњен Чарапић. Као и већини његових саиграча ово му је најбоља сезона у досадашњој каријери. Са 3,2 асистенције по мечу други је асистент своје екипе иза бека шутера Костје Мушидија који просечно бележи 4,4 асистенције по мечу. Мушиди је пре свега шутер али га шут баш и не служи ове сезоне па је кроз асистенције нашао начин да буде користан по свој тим. Претходна два меча Мушиди због повреде није играо. Као асистент се истакао и млади Француз Адам Мокока али он своје 3,2 асистенције које бележи просечно практично поништи истим бројем изгубљених лопти. И поред тога што има одређени учинак у нападу Мокока се највише истиче агресивном одбраном. Што се тиче спољне линије истакао се и Лука Ашћерић. У првих 9 кола због одсуства Ратковице је покривао позицију резервног плејмејкера  и сасвим солидно се снашао у тој за њега новој улози. Љубитеље кошарке у Србији може да радује и чињеница да се Никола Мишковић, после тешке повреде коју је доживео прошле сезоне, успешно вратио на терен и опет бележи добре партије. Уз поменуте играче широку ротацију коју тренер Милојевић врши на сваком мечу допуњују Марјановић, Атић, Станић, Јањић и Копривица. Свако од њих је способан да искорачи на одређеном мечу и да завидан допринос игри своје екипе.

Што се концепта игре тиче Мега инсистира на агресивној одбрани и брзој игри уз доста трчања и игре у транзицији. Просечно примају 79,7 поена по мечу што и није тако лоше кад се узме у обзир број поседа на који играју. Звезда је тренутно на 70,3 примљених поена по мечу. Кад је напад у питању Црвена звезда је нешто ефикаснија и постиже 87,7 наспрам Мегиних 82,3 поена по мечу. Треба истаћи да се екипа Меге
поприлично мучи са линије слободних бацања где је са 62,3% успешности најлошији тим у регионалном такмичењу. Из свега реченог намеће се закључак да је рецепт за победу Звезде у дворани „Пинки“ стрпљива и организована игра у нападу, лишена исхитрених шутева који ће отварати транзицију противнику већ контролисан напад и тражење отворене позиције или мисмеча. Што чешће нападати Битадзеа као кључног
играча Меге у покушају да га се уведе у проблем са личним грешкама и тако избаци из игре. Мега ће вршити притисак на преносу лопте као и на сваком убацивању лопте из бочног или чеоног аута те на то треба бити спреман. Фундић је велика опасност у офанзивном скоку па ћемо видети како ће се Звездине не претерано тешке четворке снаћи у скоку против играча његових габарита. Брз ритам који ће Мега форсирати по потреби треба сећи фауловима чак и по цену слободних бацања у којима играчи Меге баш и не бриљирају ове сезоне.

После меча са Мегом играче Звезде чека гостовање Цибони а затим у Београд стиже Будућност. Уколико све ове утакмице добију црвено-бели кошаркаши ће у нову 2019. годину ући као велики фаворити за освајање првог места на крају лигашког дела што би им донело предност домаћег терена кроз плеј-оф. Надајмо се да ће тако и бити.

Мега Бемакс – Црвена звезда, субота 15. 12. 2018.

Дворана „Пинки“,   почетак од 19:00.

Повезане вести

Leave a Comment