Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноИсторијаНајновијеОбавештењаФудбал

Дан када је пао Арсенал на Маракани

Сезона 1978/1979. је једна од оних која ће бити заувек уписана у историји Црвене звезде. Управо тада је наш клуб стигао до првог европског финала уз неколико утакмица за памћење.

Били су то црвено-бели величанствени подухвати, међу којима се налазе и сусрети са славним Арсеналом, у трећем колу тадашњег Купа УЕФА, односно осмини финала.

Када се Звездине легенде присећају тог двомеча, кажу да смо у Београду, управо 22. новембра 1978. године заслужено тријумфовали (1:0), а у лондонском реваншу и надиграли енглеског представника – било је 1:1.

Генерацију која је направила огроман корак ка првом финалу једног европског такмичења предводио је Бранко Станковић, чувени „Амбасадор“, коме је први помоћник био Стеван Остојић, а међу играчима су биле величине попут Владимира Петровића Пижона, Душана Савића, Цвијетина Благојевића, Здравка Боровнице, Милоша Шестића, Милета Јовина, Живана Љуковчана, Александра Стојановића, Недељка Милосављевића, Драгана Милетовића, односно Никола Јовановић, Славољуб Муслин, Михаљ Кери, Иван Јуришић, Душко Лукић, Златко Крмпотић, те Ђорђе Миловановић, Зоран Симић. Тадашњи спортски директор био је садашњи почасни председник Црвене звезде Драган Џајић.

Звезда је у прва два елиминациона кола успела да савлада најпре Динамо из Берлина, и то тако што је после пораза у гостима од 5:2 славила на Маракани са 4:1, а онда је прескочила и Спортинг из Хихона тријумфом од 1:0 и ремијем 1:1.

Потом је у првој утакмици осмине финала, пре тачно 40 година, на нашем стадиону гостовао лондонски тим.

Арсеналу је пред око 50.000 навијача пресудио Цвијетин Благојевић тако што је после гужве из петерца спретно проследио лопту у мрежу. Био је стрелац јединог поготка из 15. минута на том сусрету који је био врло важан на путу ка тада првом европском финалу у нашој историји.

У стартној постави били су: Стојановић, Муслин, Кери, Јуришић, Јовин, Јовановић, Петровић, Благојевић, Шестић, Савић и Лукић, а са клупе су заиграли Симић и Милосављевић.

Садашња генерација црвено-белих фудбалера, како често истиче и тренер Владан Милојевић, успева да корача стазама старе славе и враћа Звезди европски сјај који заслужује.

Извор: ФК Црвена звезда

Повезане вести

Leave a Comment