Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеБлоговиВажноКошаркаНајновије

Шта се десило са Звездином одбраном?

Нови пораз Црвене звезде у Еврокупу, од екипе Морабанк Андоре, натерао нас је да се запитамо шта то шкрипи у игри нашег тима па порази у овом такмичењу као да су пресликани и прилично су оголили недостатке нашег тима и указали на проблеме које имамо у игри.

Пре само неколико недеља, након завршетка првог круга по групама, на нашем сајту смо се бавили, пре свега, статистичким параметрима који су недвосмислено указивали да је Црвена звезда примила најмање поена у такмичењу после 5 утакмица те да је, тако гледано, имала најбољу одбрану. У прилог томе, говорила је и утакмица против Галатасараја, када је противник заустављен на само 57 постигнутих поена. Од тада се утисак, инициран виђеним, потпуно променио. Чињенице говоре да је Звезда забележила 3 узастопна пораза примајући успут преко 90 поена. Улм је нашој екипи убацио 95 поена, док су се Монако и Андора зауставили на 91, што је укупно 277 примљених поена на 3 утакмице.

Евидентно је да су тренери наведених екипа, урадили домаћи задатак и затим успешно, у наведеним утакмицама, експлоатисали мане нашег тима па је Звезда забележила три пораза и покварила скор на 4-4, при томе склизнувши са првог на треће место групе А.

Оно што је јасно означено као проблем након завршене селекције играча била је висина наших играча на позицијама плејмејкер и бек, те њихова лимитираност узрокована истом, као и недостатак брзине да бране иоле брже спољне играче противника што доводи до релативно лаког пробијања прве линије наше одбране док у фази напада већа агресивност противника на периметру узрокује њихово затварање и отежава пик енд рол игру са центрима, у чему и треба тражити разлоге њиховог лошијег учинка. Једноставно, и Цирбес и Оџо су тип центара чији учинак зависи од плејмејкера. С обзиром да ни Регланд а ни Човић нису тип плејмејкера додавача тј. тип чији је примарни циљ разигравање екипе-трпи и игра наших центара. Такође, на спољним позицијама недостаје и још који играч који је ballhandler тј. неко ко може играти са лоптом у рукама и креирати, па то доводи до тога да се наши играчи све чешће одлучују да нападе завршавају шутем за три поена из све мање изграђених позиција будући да зависе од доброг протока лопте који би им омогућавао отворене шутеве, што је био случај на почетку сезоне.

Да се вратимо на проблеме у одбрани. У основи, Томић се одлучио да брани pick ‘n’ roll противника онако како то ради Олимпијакос сезонама уназад. Дакле, Flat defend P&R где центар излази максимално до врха рекета покривајући тиме ballhandlera, па се потом враћа свом човеку и која се користи када високи играч нема брзину и остаје у рекету како би бранио продор противничког бека али провоцира шут са полудистанце што може бити проблем у случају да је бек добар шутер. Међутим, против Андоре је уочљиво било да су наши играчи често преузимали што није резултирало никаквим побољшањем у нашој одбрани али је узроковало бројне mismatch ситуације које су играчи Андоре успешно решавали (под преузимањем подразумевамо активност два играча који се међусобно мењају у чувању нападача за које су до тада били задужени). Уколико је реч о већем броју играча који током напада противника преузимају онда се ради о ротацији за шта је неопходно да играчи добро читају ситуације као и добра комуникација и синхронизација међу њима. Да би ови елемементи били извођени успешно потребан је вишемесечни период уигравања.
Поред наведеног, као проблем у нашој одбрани јавља се и тзв. „страна помоћи“ тј.недостатак исте, која је битан сегмент кошарке на врхунском нивоу а која се одређује кроз „линију помоћи“, која представља замишљену линију која повезује тачке које се налазе на средини чеоних линија а која је битна за играче јер дели терен (посебно у пољу одбране) на страну лопте и страну помоћи ( страна од лопте тј. неоптерећена страна) где играчи на страни помоћи у циљу помагања играчима на страни лопте, треба мање или више да се приближе линији помоћи. Играчи то чине у зависности од тога који систем одбране екипа игра и где се у односу на лопту налази играч за којег су задужени.

Нема сумње да поменути елементи значајно доприносе паду, како резултатском тако и у самој игри, па остаје да се види да ли ће Томић успети на време да их отклони.

Повезане вести

3 comments

Dragan нов 23, 2018 at 12:09

Dobar komentar..ali nekako „neutralan“… ne sme autor(zasto?) da prozove trenera i konkretne igrace!!! Provalili nas… i sto neko ovde rece, jace ekipe moze da pobedimo samo ako oni ne mogu da pogode vola u d..e, tj ako im je sut u katastrofi! Izvalili nas, da nasa dva NAJBOLJA igraca Regland i Faje ispadaju kod svakog pikenrola! Ali, kod svakog!!! Uzas! A ako igramo bez njih dvojice, tada mi u napadu ne znamo sta cemo sa loptom! Tomic preslikava kako Olimpijakos igra odbranu sa izlazenjem centra na udvajanje, na vrh reketa, a takva igra kod nas je nemoguca, sa dva sifonjera, Cirbesom i Odzom, koji ako izadju visoko, ne mogu brzo da se vrate na svog igraca.Mozda bi Ristic to mogao da odigrava, ali on nije miljenik „objektivnog“ trenera-menadzera! Ja sam ovde kukao na sav glas kako pojedini igraci nisu fizicki spremni i nakon 4 meseca od pocetka priprema, i onda ukapirao da su Regland i Faje(ponavljam: dva nasa najbolja igraca..ili bi to trebala da budu) jednostavno fizicki izraubovani i postroseni igraci!!! I da nema sanse da se njihov nivo fizicke spreme podigne! Ako tome dodamo teskog invalida Perperoglua, od koga bi Dalipagic sa 65 godina, odigravao bolje(Praja kod YU biznis centra gde zivi, jos uvek bez greske ubacuje slobodna bacanja, a Grk, osvajac 3 titule evropskog prvaka, od kako je dosao u Zvezdu nije vezao dva pogodjena slobodna bacanja!!!), onda je jasan haos koji imamo u defanzivi. I slep bi video da Simanic ne moze da brani igru ledjima protivnicke „cetvorke“, i onda svi protiv njega igraju ledjima i u reketu! Beron, covek, jednostavno nije zainteresovan za igru u odbrani… Pored Lazica, jedino Covic(na zalost) igra dobro odbranu i donekle Dobric… Nenadic i Davidovac nisu Tomicevi igraci i nece se oni naigrati kosarke u Zvezdi za vreme Tomicevog arbajta na nasoj klupi… Kao sto ni Keselj, defanzivni poli-invalid, ali u napadu za Parperoglua je Lebron…moze samo da mase peskirom na klupi, ili da navija iza kosa… Radanov? Grobarski ljudi tvrde da ce on sledece godine u crno-bele… Lose smo uklopili ekipu…Po imenima izgledalo je OK, ali igraci medjusobno nisu kompatabilni!!! I MORA dopunska selekcija, od najmanje dva KLJUCNA igraca, i naravno par otkaza…ovo „otkaza“ se odnosi se i na igrace i na trenera…Ako ne pobedimo grobare i ne prodjemo u sledeci krug Evrokupa….otkaz Tomicu pod hitno. Ako predsednik ponovo bude branio losu igru i rezultate,i pretio i vredjao(!!??) navijace koji traze pobede(koji bezobrazluk…) valjda ce i njemu neko uruciti otkaz….

Reply
Kosta нов 23, 2018 at 13:21

E pa neće da može,to što ti i pojedini neostvareni u životu,dežurne narikače,lažni navijači,želite propast NAŠE ZVEZDE.Idi radi nešto,lažni veterančiću,pusti ti Čovića,brini za sebe,treba da se jede,zima ide,ogrev…

Reply
Dragan нов 23, 2018 at 13:28

Botova bez stava, mozga, sopstvene glave nikad dosta…!!!

Reply

Leave a Comment