Moja Crvena Zvezda
АлександарБлоговиФудбал

Певала је тад цела планета, да је наша Звезда првак света!

Осми децембар, лета Господњег две хиљаде једанаестог. Типичан децембарски дан, ни по чему неуобичајен. За нас, чији су погледи на свет другачији, данас је дан који ће донети почетак нове епизоде Марка Перовића у нашем клубу , још један дан који ће наш тим провести тамо где му није место – на другој позицији првенствене табеле.

Ипак, овај дан ће вечно бити урезан златним словима у историји наше Звезде, нашег фудбала и срцима свих нас. Јер, данас, сви ми који чинимо Звездин народ обележавамо највећи дан везан за наш клуб. Осмог децембарског дана наша Звезда постала је најсјајнија у својој историји. Засијала је најјаче у дотадашњој историји дугој 46 година испела да уђе у круг бесмртних и оствари оно што су урадили само они највећи.

На овај дан пре двадесет година, Црвена звезда постала је шампион света! Златна генерација, иако релативно растурена услед разних проблема, ипак је успела да донесе вечно место у кругу највећих нашем клубу.

Меч је одигран у Токију, које је тако постао трећи град који ће се заувек везивати за име наше Звезде, уз неузбежне Бари и Београд. У финалу је савладана екипа из Чилеа, шампион Јужне Америке, Коло Коло. На терен је истрчао следећи састав: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Ратковић, Стошић, Панчев, Савићевић, Михајловић. Судио је Курт Ретлисбергер из Швајцарске, а меч на Олимпијском стадиону посматрало је око 55 000 гледалаца. Стрелци су били Југовић у 20. и 60, Панчев у 75.минуту.

Наши момци су у финале ушли као фаворити, иако ослабљени одласком Робија, Бине, Шабана, Марета, Дике Стојановића и тренера Љупка Петровића.

Меч је почео фантастично по наш тим, након што је млади Југовић у 20. минуту постигао водећи погодак. Ипак, да стрепња буде присутна код навијача, побринуо се Дејан Савићевић, који је искључен у 43.минуту. Један од најбољих играчаасвета тога доба, капитен и предводник те екипе испровоциран је и искључен, након чега је очекиван много тежи посао за нашу екипу.

Ипак, у другом полувремену, Црвена звезда је показала због чега јој није било премца на читавој планети. Чилеанци са играчем више, не само да нису могли да конкретније угрозе наш гол, већ су почашћени са још два поготка у мрежи Морона. Стрелци су били најефикаснији играч света тих година, Дарко Панчев и други пут на мечу, најмлађи првотимац, Влада Југовић.

Лако, убедљиво, лепршаво. Ма, звездашки! Одиграли су наши момци меч онако како су на то навикли своје навијаче и потврдили оно што је било наговештено пар месеци раније у Барију, да им међу смртницима нема равних.

Двадесет година касније, сви ми са сетом гледамо изнова и изнова снимке меча из Токија. Гледамо једну непобедиву и невероватно моћну Звезду и питамо се како је уопште било могуће да се тада досегну такве висине, а да сада имамо овакву ситуацију у клубу. И не само данас, већ сваки пут када поменемо Црвену Звезду треба да истичемо ова два датума! Треба да се поносимо својом историјом и прошлошћу. Они који су се тада гризли у себи и завидели нам на успеху сада лику ју над нашим мукама и истичу како су нам само Токио и Бари остали и да само о њима причамо. Да, причамо о томе и причаћемо док нас буде. Јер је то део Звезде, то је оно што је наш клуб остварио и оно што ће занавек бити записано и неизбрисиво. А ти други нека се запитају и погледају своју историју. Ми ћемо своју увек са поносом истицати и сећати је се.

А ово што се данас дешава… Ма, нека. Ствари увек дођу на своје место. Старији Звездаши се сећају тога и знају. И онда када смо Бог зна како испали од Панатинаикоса, па оно финале које је Микелоти поклонио Борусији, па испадање од Келна које је било невероватно. Све се вратило. А десет или двадесет година пре те 1991. године ретко ко је могао да верује да ће наша Звезда сијати тако.

Зато, останимо уз наш клуб, као што смо увек били. Неко одозго све гледа и ствари поставља на своје место. Као што је 1991. Дарко одлучио са пенала или је Аугенталер постигао онај голи тако платио за све неправде које је Звезда доживела, тако ће морати бити једног дана и за све ово што се дешава последњих година.

Џаја је опет ту. Ту су Роби, Маре, Жаре и остале легенде. Рамбо је наравно уз Звезду. А они знају како и желе да је врате на своје место.

Али, нека. Данас је дан када треба заборавити све ружно. Данас треба уживати. Ставити црвено-бели шал око врата и поносно прошетати својим градом. Данас је наш дан!

Биће дана, биће лета, бићеш опет првак света! 

Ц. Звезда – Коло Коло 3:0

Повезане вести

17 comments

Sale Novi Sad дец 8, 2011 at 17:34

E ovako je moje vidjenje:Samim povratkom Dzaje dobijamo mnogo toga smo svesni,ali moramo razumeti da on nije kao sto je pre bio,i da ce biti drugacije,al msm da ce moci dostojno da odradi neke od funkcija,najbtnije je renovirati tim..Realno gledano mi i sa ovim timom mozemo osvojiti nasu bednu ligu,ali nije sve do toga,ima do psihologije,skauta svega,a nazalost mi oko toga dosta kasnimo jer nam je robi jako neiskusan to smo svi videli an derbiju,ali ne krtikujem ga on JE CETNIK NAS !! Po meni msm da ce biti bolji prelazni rok i da ce se dovesti kvalitetni fudbaleri jer nece dati dzaja da bilo ko obuce nas dres,ali tu imamo i problem sa fiinansijama zbog duga,ali po meni to bi mogli da popravimo koliko toliko sa transferima.(Vilotic,Kadu,Kaludjerovic + onii igraci sto ne dobijaju priliku npr.Savio,reljic,jeremic itako dalje znamo na koga mislimo… ) Nikako prodavati Adija,Lazovica,Dimitrijevica,Petkovica,Mikica zasto ? jer su se sada vec uigrali koliko toliko a i zato sto su to jako dobri fudbaleri,ako smo mogli nekog lazovica da cekamo zasto nebi mogli i Dimitrijevica(koji je za mene potpuno podbacio !!!! ali verujm i dalje da moze da pruzi bolje partije kad bude normalna atmsosfera u timu..A nadam se da bi Robi mogao da krene sa 2 spica da igra..mi nismo barsa pa da igramo sa jednim spicem,msm mozemo i sa jednim da osvojimo ligu ali vise prostora ce biti kad bi imali dva spica..Pa ovako ide moj sastav:
Bajkovic(Vise priliike dati Kirovskom)Odbrana:Levi bek Petkovic(Davati sansu Mladenovicu pa ako eksplodira nek igra,ako ne strpicemo se 🙂 ) Stoperi:Adi i Cosic(Ako ne bude povredjen) a zamene mali Maksimovic,Mihajlovic ako se opravi potpuno,I tosic ako dodje..Desni bek Mikic i gurati u vatru Stojkovica !! protiv timova kao sto su novi pazar,javor slobodno.. Vezni red(necu govoriti levo krilo,desno,zadnji vezni….) Kovacevic ako udje u formu(od njega ne ocekujem da daje golovo,ili da ima neke asistencije,vec da se bori kao pre kao lav,i da ne ponavlja one greske protiv spartaka) Mijajilovic slobodno da igra mnogo mnogo vise,ali njegovu poziciju da stekne iskustvo,jer ce uvek uneti zivost u igri jer je mlad,zeljan svega…Dimitrijevic slobodno da igra,ali ako bude kao do sada nek ide an klupu,jer ponasamo se prema njemu kao da XAVI,Evandro-da ga ne opterecujemo mnogo,da produzimo ugovor,i bice mnogo bolji,jer ima decko osecaj za gol,pravi brazilac za mene..Po krili Lazovic(ako paseko onaj ispuni nase vidjenje-onda Laza u sredinu..otvara nam se i vise prostora) i Perovic(Vesovic,Borha) i mali Jankovic nek udje svakih 15 minuta pred kraj.. Napadaci,u vatru u baciti Ozegovica,Trifunovica ako je moguce vratiti,zadrzati Mezengu,i Borhu ako je nekako moguce tu gurati..Od pojacanja voleo bi NINKOVICA,LUKOVICA,PUROVICA,i od nasih KASALICU I KOSTICA 🙂 Idemo delijeeeeeee sutra svi na trening <3 <3 ako budemo igrali kako treba u drugom delu,bice stvoren pritisak aprtizanu znam kako je igrati tako,i bice sanse za titulu,niko nije siguran da ce paritzan pobediti Spartak,Vosu,NAS,Novi pazar radnicki,slobodu….. !!!!!!! 8.12.1991 NASA ZELJA JE I DALJE ISTA !!

Reply
pedja дец 8, 2011 at 17:31 Reply
vegas дец 8, 2011 at 16:54 Reply
vegas дец 8, 2011 at 18:19

najvise mi zapalo za oko da Lazovic ostaje!!!

Reply
vegas дец 8, 2011 at 16:32

Nevezano za ovu temu,izvinite zbog ovoga,ali me zanima nesto,na transfermarktu za Marka Perovica pise da ima nekakvu zakazanu operaciju kolena negde krajem januara 2012???!!!!Koliko ima istine u tome?

Reply
Razzor дец 8, 2011 at 15:33 Reply
Dražen дец 8, 2011 at 14:30

Slusajte, taj blog moze pisati bilo ko. Nemojte se previse nadati da ce Zvezda dovesti njih dvojicu. Ipak su to igraci koji imaju visemilionsku cijenu na trzistu, i sigurno ima i jacih, a i bogatijih kluba koji bi ih rado doveli. Previse se uzdate u ovakve naslove, da biste se na kraju razocarali.

Reply
MILAN KG дец 8, 2011 at 14:08

11 bogova sta reci kad pogledam ovaj tim i utakmicu iz barija i tokija place mi se od tuge gde smo sada i koji krelci danas nose zvezdin dres da li neko zna gde moze da se nadje uramljena slika celog tima iz barija kupio bih je ?

Reply
Raka Delija дец 8, 2011 at 13:23 Reply
Dark дец 8, 2011 at 13:35

Drakula kraljina!! 🙂
Vidjam ga svaki dan sa klincem u kraju. Dosta je smrsao.
http://www.youtube.com/watch?v=7xajxxgAwvg&feature=related 🙂

Reply
sreten дец 8, 2011 at 13:19

Da se vrate dani..,slavni dani nase proslosti..ZVEZDO VOLIM TE…

Reply
Бојан дец 8, 2011 at 13:18

Кад видим како су ти људи играли фудбал пре толико времена и онда видим ове данас….плаче ми се….

Reply
жељко дец 8, 2011 at 13:14

Биће дана, биће лета…бићеш опет првак Света!

Reply
superstar дец 8, 2011 at 12:54

avanti, avanti, avanti stella rossa!

Reply

Leave a Comment