Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновијеРегионална лига

АБА лига 8.коло: Црвена звезда – Морнар

 

 

Осмо коло АБА јтд.лиге, доноси нам, потенцијално, веома занимљив сусрет између Црвене звезде и Морнара из Бара, у који екипе након, својих дуела у Еврокупу, улазе са различитим расположењем.
Црвена звезда је, као што знамо, изненадила непријатно навијаче у дуелу са Монаком, док је Морнар и други пут у сезони победио торински Фиат па у „Пионир“ долазе са потајном надом да могу изненадити фаворита и наставити победничку серију.
Након веома успешне прошле сезоне, у којој је наш бивши тренер Михајло Павићевић довео своју екипу до четвртог места и пласмана у плеј оф, где су испали управо од Црвене звезде после мајсторице, Морнар је у нову сезону ушао амбициозно. Напустили су их носиоци Нидам и Рели-Рос а на њихова места доведени су бекови Керингтон и Спајт, као и крилни центар Шепард, те наш бивши играч Ребић односно Марин Морнар и Ђорђе Дреновац. Ипак, да ће у Бару бити прометно као на појединим железничким станицама, могло се наслутити већ на Суперкупу у Лакташима када је током четвртфиналног дуела са Партизаном било познато да екипу напушта Шепард. Врло брзо је отишао и Спајт а доведени су Антабиа Волер и Бронсон Кениг али на почетку сезоне, сходно таквом транзиту, резултати су изостали. Морнар је у АБА јтд. лиги забележио једну победу на гостовању Задру док је друга остварена против Партизана у „Тополици“. Кампања у Еврокупу је, такође, била у сличном тоналитету, па су забележене две тесне победе против Фиата из Торина. У међувремену, екипу је напустио Марин Морнар, а попут бомбе је одјекнуо долазак легендарног Бобија Брауна у Бар. Тридесетчетворогодишњи плеј је потписао уговор до краја такмичења у Еврокупу, са клаузулом да у случају добре понуде неке од екипа из Евролиге или Кине може напустити тим Михајла Павићевића, док је као помоћ Луковићу, доведен Лендинг Сане, бивши играч Ређо Емилије, Андоре и Париза.
Сходно играчима које има у саставу, Морнар игра брзу кошарку са великим бројем шутева за три поена. Немања Врањеш и даље игра са великим самопоуздањем и није му страно да се реалних девет метара узме шут за три поена и погоди. Бронсон Кениг, као и Врањеш, има велику слободу и његова игра се, такође, заснива на шутирању тројки. У просеку узима 7,4 шутева а погађа 3,1 (42,3%). Рекордних 14 шутева је узео против Меге од чега је погодио 6 тројки. Боби Браун је дебитовао против Будућности, где је показао још једном о каквом се играчу ради. Убацио је 25 поена и био на прагу дабл-дабл учинка. За два је шутирао перфектиних 5/5, за три поена је форсирао и погодио 3/12, при том додавши и 9 асистенција, док је против Торина убацио 11 поена уз нешто лошије проценте шута из игре.
Поменути трио револвераша представља највећу опасност по наш тим у предстојећем сусрету, али не и једину. Урош Луковић представља највећу опасност из рекета, и играч је који се у последњих пар сезона етаблирао као одличан скакач. Ништа ново и у овој сезони, будући да бележи 9 скокова по утакмици, од чега 5,1 дефанзивних и 3,9 офанзивних скокова а убацује и 10,6 поена у просеку. Сане је, као новопридошли, одиграо две утакмице, где против Будућности, на дебију, није имао запажену партију док је против Торина одиграо знатно боље забележивши дабл-дабл учинак од 23 поена (5/6 за три) и 10 скокова.
Од осталих, допринос у игри Морнара дају и Волер који игра промељиво, као и крилни центри Страхиња Мићовић и Вукота Павић који, неретко, умеју да погоде шут за три поена, као и Ђорђе Дреновац који је везао две добре утакмице против Цибоне и Будућности. Керингтон није улазио у игру на последња два меча па се, вероватно, очекује растанак и са њим.
Када је реч о нашој екипи, два везана пораза убедљивом разликом у Еврокупу отворили су бројна питања кад је реч о могућностима у наставку сезоне. Мање од пораза брине игра коју су приказали изабраници Милана Томића, а доведена је у питање и ротација коју наш тренер врши приликом сваке утакмице у ростеру. Такође, пад у форми код неких играча је евидентан па остаје да се види да ли ће, у утакмици која следи, бити неких промена у саставу као и по питању минутаже код појединих играча, односно да ли је ореол најбоље одбране прве фазе Еврокупа био тренутни бљесак или је Звезда екипа, која је кадра, да своју енергију црпи из исте у континуитету.
Као што је већ поменуто, Морнар има изврсне шутере у својој екипи па ће од есенцијалног значаја бити заустављање истог како кроз одбрану 1 на 1, тако и кроз неутралисање доброг протока лопте, с обзиром да Павићевић има могућност да изведе петорку у којој сви играчи могу погађати са дистанце у високом проценту, што може представљати проблем нашим високим али и споријим центрима, што се најбоље могло видети у дуелу са Монаком, где је Кикановић направио озбиљну штету нашој екипи. Као један од фактора који ће бити од значаја за нашу победу биће и контрола дефанзивног скока и неутралисање Луковића на истом док ће на испиту бити и способност наших бекова да спусте лопту у рекет нашим центрима који и нису били искоришћени на прави начин у среду. Такође, Морнар колико год интересантан био за гледање због run and gun кошарке и офанзивне потентности, не игра тако добро одбрану ни 1 на 1 ни тимски, па ће бити простора да и наши спољни играчи из изолација реализују нападе.
У сваком случају, очекује нас меч у коме је Звезда, без обзира на тренутак, апсолутни фаворит и у коме ће тражити победу за наставак серије непобедивости у АБА јтд. лиги као и поправљање расположења пред вечити дерби који нас очекује наредног викенда.

Субота, 17.новембар од 19 часова, хала „Александар Николић“

Пренос: Арена спорт 1

Повезане вести

Leave a Comment