Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Еврокуп 7. коло: Црвена звезда – АС Монако

У оквиру седмог кола Еврокупа Црвена звезда дочекује екипу Монака.

У првом мечу ових ривала у дворани стадиона „Луј Други“ Црвена звезда је славила резултатом 66:63. Тај дуел су обележили велики проблеми са записничким столом,
софтвером за статистику па на крају и са семафором због чега је меч неколико пута био у прекиду што је итекако утицало на саму игру која је била обележена успонима и падовима обе екипе. На срећу у самом финишу црвено – бели су се боље снашли и забележили веома вредну победу.

У нови меч обе екипе улазе након изненађујућих пораза у прошлом колу. Монако је на свом терену изгубио од Бреше док је Звезда поприлично лако поражена у Улму. Као што смо већ писали пред први меч ових ривала вероватно најважнији играч Монака је Елмедин Кикановић. Једини прави центар у ростеру на терену просечно проводи највише минута (29) и постиже највише поена (14.7). У односу на први меч минутажом и доприносом игри своје екипе највише су искорачили Оутара и Лазерик Џонс. Оутара је други играч екипе по броју минута на терену а направио је и огроман искорак у шуту за три где на последња четири меча шутира 14/24. Лазерик Џонс се екипи прикључио непосредно пред почетак сезоне па је логично да његова минутажа и улога на терену временом расте.

Када се погледа статистика Црвена звезда и Монако су приближно једнаки по броју поена које постижу и броју поена које примају. Обе екипе су у врху Еврокупа кад је дефанзива у питању. Занимљиво је да је Звезда екипа која највише спушта проценат шута противника за три поена. Против Звезде екипе просечно постижу 6,83 тројки по мечу уз проценат шута од 29,5%. Оно што већ хронично шкрипи у игри црвено-белих је контрола дефанзиног скока. Звезда је екипа која допушта велики број офанзивних скокова ривалу (14) и по томе је негативни лидер Еврокупа. Ово је нарочито битно кад се узме у обзир да за Монако игра Иан Хамер који је уз Владимира Штимца први офанзивни скакач такмичења са 3,4 скока у нападу по мечу. Такође брине и велики број изгубљених лопти (15,67 по мечу) играча Звезде што је сегмент игре у коме је Звезда трећа најгора а Монако трећи најбољи тим Еврокупа.

Из свега наведеног намеће се закључак да кључ победе лежи у рекету. Контрола дефанзивног скока пре свега. Не сме се дозволити превише офанзивних скокова противнику. Кикановић као прва нападачка опција Монака све своје поене постиже шутем за два или са линије за слободна бацања. Није много снажан али је покретљив и има добар шут са полудистанце па се зато против њега мора играти јако, са много контакта. Нападати га у рекету кад год се укаже прилика. Центри Звезде су много снажнији од Кикановића и Џонса и то треба искористити на прави начин. Такође се мора водити рачуна о игри у транзицији Монака и зато је боља контрола лопте овај пут императив. Уколико се Монаку попут Улма прошле недеље дозволи велики број поена из транзиције то је пут у пораз. На сву срећу Монако има ниске плејмејкере и нема играча попут Акпинара који је у Улму направио баш пуно проблема Регланду. Додуше Филиповски може пробати и са Оутаром на Регланду али то онда оставља простор Лазићу или Добрићу да се спусте на ниски пост против Нидама или Лазерика Џонса. Коцепцијски ризик за који је питање да ли се Филиповском исплати.

Утакмица са Монаком је добра прилика за Црвену звезду да се победом издвоји на челу табеле. Након меча у среду следе још три кола у којима Звезда два пута гостује па би евентуална победа сем бољег мећусобног скора са Монаком донела и преко потребан мир пред гостовање захукталој Андори која је у оквиру шпанске лиге након Реала прошлог викенда овог викенда успела да савлада Басконију са убедљивих 20 поена разлике.

Црвена звезда – АС Монако
среда 14.11.2018. почетак у 19:00
дворана „Александар Николић“

Повезане вести

1 comment

dssssssssssss нов 13, 2018 at 16:36

Ma samo bojkooooottt idemoooo cigaaniiiiiiii idemooooo bojkooooootttt.Zasto niko nezna ali nema vezeee idemooo booojkooot….

Reply

Leave a Comment