Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеБлоговиКошаркаНајновије

Кошаркашка клиника(одбране од Пик енд Рола)

Настављамо наш серијал где нам је главни циљ да што више приближимо ову магичну игру обичним посматрачима. Овај пут представљамо сегменте одбране од Пик енд Рола.

By Горан Новаковић! 

Drop PnR defense је дефиниција у којој дефанзивац чувајући Screener-a(блокера) усмерава ball handler-a у или испод нивоа блока све док се ball handlerov-ов дефанзивац(саиграч) не врати назад фронтално на свог оригиналног играча тј. наставља да чува свог примарног човека.

Одбрана ПнР на овај начин има једноставну намеру, избегавање повезивањем mismatch-a из пик игре. Поуздано се брани са јасним циљем, избегавање mismatch након ротације screener-a(изласка из блока), дакле напад високог центра на ниског играча. Mismatch такође изазива и ризик од продора ниског играча после излазне кретње из блока. Мана ове одбране од ПнР је што изазива отворене шутеве са периметра, ок је против лошијих шутера, високо ризична је против веома добрих шутера. Ово је базично објашњење, има ту још варијација свакако, али суштина је горе написано.

Ice ili Push је пробијање одбране од ПнР,  узимање места на левој или десној страни одбрамбене зоне терена. Када пробије ПнР на on-ball defender(одбрамбени играч на лопти), прави кретњу према офанзивном играчу када је уверен да он неће користити блок докле год његов саиграч(секундарни дефендер помазе) заграђивањем дриблера.

Мени је веома добра и интелигентна одбрана од ПнР такозвани Mush -мекана одбрана и користи се када се брани средина терена. Преферира је велики Грег Попович са својим Сан Антонијом, довољно референтна са свеобухватну примену.

Switch -преузимање, ово је веома базична одбрана од ПнР али може да ствара велике проблеме, ако дефанзивни играчи не комуницирају међу собом. Обојица дефанзивних играча који бране овај ПнР морају да причају један са другим када преузимају после screen-a(блока), зато што је то од пресудне важности да не дође до конфузије међу њима. Такође има један аспект ове одбране од ПнР и зове се switching defense, дакле одбрана повезивањем, преузимањем ротацијама између дефанзивних играча, где је од пресудне важности IQ, хитре ноге и вербална комуникација. Пожељно је да ове кретње приликом ротација буду што ближе линији додавања ради евентуалних крађи лопти.

Понављам, скроз је у реду да се игра искакање комбинацијом  hard hedge defense/soft али стојим на становишту да ми немамо такве играче који би ово могли да бране на високом нивоу. Ја бих преферирао комбинацију Push/Mush(пробијање) јер сматрам да би доста боље изгледали у одбрани и јер имамо играче за ове системе одбране од ПнР.

Повезане вести

Leave a Comment