Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Јанковић – Двоструки стрелац против Ливерпула

У ишчекивању меча између Ливерпула и Црвене звезде који је заказан за среду, 24. октобар, мисли звездаша враћају се и на исти датум 1973. године. Тада су црвено-бели први пут одмерили снаге са британским клубом и победили са 2:1. Реванш који је уследио две недеље касније завршен је истим резултатом. На обе утакмице у листу стрелаца уписао се Слободан Јанковић.

И данас сам презадовољан када се сетим тог двомеча, не због мојих голова, већ зато што је Црвена звезда елиминисала таквог фудбалског великана. Занимљиво је да сам у Београду желео да напустим терен у првом полувремену, јер су од треме почели да ме хватају грчеви и мислио сам да не могу више да играм. Тренер Миљан Миљанић ме је бодрио, причао ми је да издржим и то се исплатило. У 39. минуту сам постигао гол и после тога је све ишло много лакше. И тада се, као и много пута раније, показало колико је значајан утицај имао Миљанић на нашу екипу, колико су значиле његове речи и колико је велики био – рекао је Јанковић.

Двонедељне припреме за реванш под будним оком тренера Миљана Миљанића дале су одличан резултат.

Пред утакмицу у гостима нисмо веровали да можемо да прођемо. Ливерпул је имао петорицу феноменалних играча, дугогодишњих репрезентативаца. Заиста су играли невероватно и лично сам мислио да немамо шта да тражимо на Енфилду. После 2:1 у Београду било им је довољно да дају један гол и да сачувају своју мрежу. Када је почела утакмица све је изгледало другачије. Прво полувреме смо одиграли феноменално, али нисмо постигли гол. У наставку игре Ливерпул је преузео иницијативу, али Војин Лазаревић је у правом тренутку, после наше уигране комбинације, успео да затресе мрежу Ливерпула. То је сломило противника, али и после тога су смогли снаге да изједначе.

Ни код резултата 1:1 Јанковић није сумњао у победу своју екипе. У 88. минуту досуђен је слободан ударац за црвено-беле, а популарни Цоле самоуверено је пришао лопти.

Увек сам добро шутирао слободне ударце. Или сам знао то да радим, или ме је толико хтела срећа. Иако је био сам финиш меча био сам потпуно смирен, дубоку у себи сам веровао да могу да дам гол. Током читаве утакмице знао сам да ћемо проћи даље. Они су нападали, борили су се, али нисам био забринут. Био сам изузетно брз и на центру терена сам стрпљиво чекао да се одбијие нека лопта и да ме моји саиграчи упосле, знао сам да је то наша шанса. Гол сам дао на други начин, али драго ми је да ме осећај није преварио.

Звездин некадашњи крилни нападач има и савет за изабранике Владана Милојевића пред утакмицу у Ливерпулу.

Ливерпул је и тада, као што је и сада, био једна од највећих екипа у Европи и свету. Када сам чуо да смо да смо добили њих за противника био сам јако срећан што ћемо одмерити снагу са таквом екипом. Суштина игре јесте у томе да играте са најјачима. Посаветовао бих наше садашње играче да не треба никог да се плаше, они су већ показали да поседују квалитет. У фудбалу је све могуће – поручио је Јанковић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment