Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноЕвропска такмичењаКошарка

МЦЗ анализа: Германи Бреша Леонесса

У оквиру четвртог кола Еврокупа Црвена звезда гостује у Италији екипи Бреше.

Бреша је веома млад клуб који је основан 2009. године као наследник нешто раније угашеног Бреша Баскетa. Италијанске кошаркашке елите Бреша се домогла у сезони 2016/17. Прошлу сезону екипа је у лигашком делу завршила на трећем месту да би касније у полуфиналу плеј- офа била поражена од Милана резултатом 3:1. Бреша од септембра ове године игра у дворани Пала Леонеса капацитета 5200 места.

Први тренер Бреше већ четврту годину заредом је Андреа Диана. Тим је поприлично промењен током лета и нови играчи су Марко Ћерон, Ерик Мика, Брајон Ален, Авуду Абас, Џордан Хамилтон, Џералд Беверли, Андреа Зерини и Томасо Лакуинтана.

Игром Бреше диригује Лука Витали, 201цм високи плејмејкер који је већ три сезоне у клубу. Ален је први избор на позицији бека шутера и тренутно први стрелац са 16,7 поена по мечу. Ћерон и Лакуинтана су млади играчи са ограниченом улогом и они представљају будућност клуба. Авуду Абаса знамо из Милана где није добијао много простора. У Бреши је он играч са великом минутажом који на терен пре свега доноси  агресивност и атлетицизам. Просечно постиже 12 поена уз одличан проценат шута за два и мизеран за три поена. Тренер Диана често снизи петорку па зато обе крилне позиције покривају Брајан Сакети и Дејвид Мос. Сакети је већ две сезоне у клубу. Искусан кошаркаш и солидан шутер кога шут почетком сезоне не служи па га и не форсира. Дејвид Мос је искусан кошаркаш коме је ово већ четврта сезона у Бреши. Респектабилан дефанзивац на нивоу Евролиге док је играо за Сијену и Милан а данас ветеран који својим искуством много значи екипи Бреше.

Још један играч који игра на обе крилне позиције је Џордан Хамилтон. У Бреши игра на позицији четворке. Некадашњи НБА играч  је стигао летос из израелског Хапоел Холона. Са 16,3 поена по мечу други је стрелац екипе у Еврокупу. Шут за три га за сада слабо служи и тренутно је на мршавих 18,2% у том сегменту. Центарску линију Бреше чине Мика Ерик, Андреа Зерини и Џералд Беверли. Зерини (205) је искусан центар који је у Брешу стигао овога лета из екипе Авелина. Занимљиво је да до сада није ка кошу упутио ниједан шут за два поена иако игра скоро 24 минута просечно и то на позицији центра. Шутнуо је три тројке без успеха а једини поени које је до сада убацио су 2 слободна бацања. Беверли (203) долази из развојне лиге. Игра око девет минута просечно и убацује три поена. Мика (209) је стигао из Пезара. За 12 минута на терену убацује 4 поена.

После историјског пласмана у Еврокуп у Бреши су покушали да довођењем великог броја играча ојачају екипу за изазове који следе. Међутим нешто ту не штима. Још  увек су без победе у Еврокупу а у италијанској лиги имају учинак од једне победе и једног пораза. Јасно је да Звезда има предност на центарским позицијама. Напредна статистика каже да је Бреша што се дефанзивног скока тиче једна од лошијих екипа у такмичењу јер су на 22. месту су од 24. тима. Ни Звезда на 16. месту није сјајна у том сегменту. Са друге стране што се офанзиног скока тиче ту ствари стоје боље јер је Звезда 4. а Бреша 11. у тој категорији. Авуду Абас је први скакач екипе и одлично зна да икористи своју експлозивност и брзину у ситуацијама кад се докопа лопте те на њега треба обратити посебну пажњу.

Очигледан мисмеч који Бреша има на својој страни је висина њиховог плејмејкера у односу на Звездине играче на тој позицији.  Видећемо да ли ће се Томић одлучити да Виталија чува Регленд или ће бити неких померања у одбрани. Добра ствар је то што Регленд из својих сезона у Италији добро зна Виталија. Добра ствар је и што за сада Виталија не служи шут нарочито добро па увек постоји простор да се затвори продор
по цену неког шута споља. Генерално гледано Бреша је са 23,6% у шуту за три једна од најгорих екипа Еврокупа и то је нешто што ће стручни штаб Звезде сигурно имати у виду у припреми меча.

На основу свега виђеног у досадашњем току сезоне може се мирне душе рећи да је Звезда фаворит на готовању у Бреши. Премоћ у рекету, ширина ростера и искуство играња европских утакмица су нешто што Звезда може да искористи у своју корист. Победа у Бреши би донела неопходни мир пред гостовање Галатасараја и довела би клуб пред остварење почетног циља – пролазак у другу фазу Еврокупа.

Повезане вести

Leave a Comment