Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

ЕК: МораБанк Андора стиже у „Пионир“

Уторак 16. октобар доноси нашим кошаркашима нови европски изазов. Након стартне победе над ратиофарм Улмом и победе у благо је рећи чудном сусрету у Монте Карлу, на мегдан пуленима Милана Томића стиже шпанска МораБанк Андора. Интересантно је напоменути да ће ово бити седма узастопна сезона у којој се кошаркаши Црвене звезде, што кроз Евролигу, што кроз Еврокуп, састају са тимовима из Шпаније.

МораБанк Андора основана је 17. јуна 1970. године под именом Клуб де Баскет лес Ескалдес. Након више година наступања по нижим шпанским лигама, клуб се коначно докопао елите у сезони 1992/93. Три године касније по први пут је и изашао на међународну сцену у тадашњем Купу Радивоја Кораћа. Европски деби није им пријао пошто су исте сезоне поново морали да се селе у нижи ранг. Тек 2014. године успевају поново да се домогну шпанске елите и од тада су редовни учесници Ендеса лиге. У националном шампионату напредују из сезоне у сезону. Такмичарску 2016/17 завршили су на осмој позицији и тиме по први пут обезбедили учешће у шпанском пле-офу, али су у четвртфиналу резултатом 1:2 у серији елиминисани од мадридског Реала. Претходну сезону окончали су на шестој позицији, али је овога пута на старту плеј-офа резултатом 2:1 у серији успешнија била Барселона Ласа.

Клубу из Кнежевине Андоре ово ће бити треће учешће у Евро куповима. Дебитантски наступ имали су у сезони 1995/96. Тада су у Купу Радивоја Кораћа након победа над аустријским Тродат Велсом (81:75, 84:72) и новосадском Војводином (69:81, 79:64) изборили пласман у групну фазу такмичења где су у конкуренцији Ефес Пилсена, Варезае и Паниониоса заузели последње место у групи са скором 0-6. Претходне сезоне наступали су у Еврокупу, али су са скором 3-7 такмичење окончали већ у групној фази. Остварили су укупно три победе на домаћем терену и то против Цедевите (91:81), Фиат Торина (83:77) и Левалоа (79:61).

У актуелној сезони МораБанк Андора тренутно у Ендеса лиги заузима шесту позицију са скором 2-2. Савладали су Мурсију (78:76) и Хувентуд (75:65), док су поражени од Барселоне (63:67) и Манресе (77:82). У Еврокупу до сада су савладали италијанску Брешу (110:91), а поражени су у Истанбулу од Галатасараја (73:84).

Екипа МораБанк Андоре у својим редовима има велики број странаца, а међу њима су и двојица некадашњих кошаркаша Црвене звезде. Дилан Енис је од ове сезоне члан клуба из Андоре, а један део претходне је провео у црвено-белом дресу, док је Оливер Стевић од 2016. године члан овог клуба, а црвено-бели дрес је носио у сезонама 2008/09 и 2009/10 и тада је у 88 мечева забележио 582 поена.

Дуел са клубом из Кнежевине Андоре сигурно неће бити лак иако наши кошаркаши морају прихватити бреме фаворита, али је свакако добра прилика да се уз велику подршку навијача забележи и трећа узастопна победа у Еврокупу, а и настави непобедива серија од старта сезоне и упише и девети тријумф у свим такмичењима.

Еврокуп, 3. коло
Црвена звезда мтс : БЦ МораБанк Андора
Датум: Уторак 16. октобар
Дворана: „Александар Николић“
Почетак: 19 часова

Повезане вести

Leave a Comment