Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноКошарка

МЦЗ анализа: Ратиопхарм Улм

У првом колу нове сезоне Еврокупа Црвена звезда дочекује екипу Улма.

После четворогодишњег стажа у Евролиги Црвена звезда се враћа у Еврокуп. У својој претходној сезони у овом такмичењу екипа Звезде је догурала до полуфинала док је Улм своје прошлогодишње учешће у Еврокупу завршио после прве фазе. Занимљиво је да су се Звезда и Улм већ сретали у овом такмичењу у сезони 2012/13.  Улм је тада у Београду славио 92:78 док је у Немачкој славила Звезда резултатом 100:95. Актери тадашњих мечева из садашњих састава били су играчи Бранко Лазић и Пјер Гинтер као и тренер Торстен Лaјбенат који је на клупу Улма сео још 2011. године. Лајбенат је још увек млад (43 године) али доказан тренер за кога ради време. Карактеришу га одличан однос који има са својим играчима и пуно слободе коју им даје кад је игра у нападу у питању.

После не баш успешне сезоне у којој су у првенству Немачке заузели десето место те након добијања вајлд карда за учешће у Еврокупу током лета су у Улму на постојећу основу тима додали пет нових играча. Новајлије су Патрик Милер, Двејн Еванс, Гавин Шилинг, Џавонте Грин и Максимилијан Уграи.

Са позиције плејмејкера екипу Улм предводе Пер Гинтер и Исмат Акпинар. Гинтер је искусан и поуздан плејмејкер који је годинама у екипи, прави тимски играч више окренут ка организацији него свом поентерском учинку. Акпинар је пре свега добар дефанзивац на лопти, играч који на терен доноси много енергије и поуздан шут за три поена када остане сам. Ту је и комбо бек Патрик Милер кога знамо из Партизана, снажан играч и спорадичан шутер. Позицију бека шутера покрива Катин Рајнхард који је у Улм дошао у прошле сезоне из Игокее и одмах демонстрирао сигуран шут за три поена (41,6% у 12 одиграних утакмица) а у том стилу је наставио и у првом колу ББЛ против Бајерна када је за три шутирао 5/7 тј. одличних 71,4%. Џевонте Грин је такође бек, висок је 1.96 и веома је скочан. Наши бекови ће морати да обрате пажњу на њега у скоку поготово кад се узме у обзир меч са Цибоном који је показао доста пропуста у том сегменту. Давид Крејмер попуњава позицију бека као и ниског крила, може да погоди споља али је захваљујући својим предиспозицијама опасан у продору а нарочито у транзицији. Рајана Томпсона углавном памтимо по неуспешној епизоди у Звезди али он је у Немачкој поприлично цењен играч и са успехом тамо наступа већ неколико сезона. Он ће играти своју игру, узеће шутеве који му се понуде и гледаће да помогне екипи на обе стране терена најбоље што може. На позицији крилног центра игра Исак Фоту коме ће ово бити друга сезона у екипи. Вероватно најбољи играч Улма, још увек релативно млад а опет довољно искусан играч за овај ниво такмичења. Атлета је, покретан за своју висину, одличан у скоку и поприлично је сналажљив играч. На позицији крилног центра такође игра и Двејн Еванс. Променио је неколико клубова у Немачкој. Висок је свега 201 али је доста снажан и агресиван на скоку. Крилни центар је и Максимилијан Уграи који је овог лета стигао из Јене. Играч висок 204 цм, вероватно неће имати превелику минутажу у ротацији. Ту је такође и млади Папе Тил (21, 205) који ће тражити своје место под сунцем. Гавин Шилинг је Немац који се враћа кући после студирања на Мичиген Стејту. На колеџу је покривао позицију крилног центра али ће га, због недостатка класичних центара, Лaјбенат вероватно често користити на позицији петице. Једини класичан центар у ростеру је Николас Бретсел (19, 212) али са обзиром на његове године питање је колико ће бити коришћен у ротацији. Против Бајерна није улазио на терен.

Улм је екипа која игра на велики број поена. Треба их успорити и увести у игру пет на пет. Јасно је да је предност Црвене звезде снага и висина центарске линије и то
треба искористити. Такође треба искористити честа удвајања наших високих играча у рекету која су неминовна и убацити отворене шутеве споља којих ће сигурно бити. Контрола дефанзивног скока може бити кључ. Они ће сигурно покушавати да извучу наше центре из рекета и да што чешће после шута на скоку остану наши бекови са њиховим бековима чиме би искористили своје атлетске предиспозиције као и мањак висине спољне линије Звезде. То се мора онемогућити паметним грађењем. Такође треба избегавати неке исхитрене шутеве када екипа није у распореду јер би њима то отворило игру у транзицији у којој су прилично опасни.

Јасно је да је основни циљ Црвене звезде у новој сезони повратак у Евролигу. Ка том циљу воде два пута, један је освајање АБА лиге а други је освајање Еврокупа. Многи ће рећи да је овај други пут исувише тежак. Многи ће рећи да је нереалан. И биће у праву, вероватно. Али Улм у уторак је први корак на том путу и било би лепо да се крене у правом смеру. Па да видимо куда ће тај пут на крају да нас одведе…

Црвена звезда – Улм, уторак 2.10.2018. дворана „Александар Николић“.

 

Повезане вести

Leave a Comment