Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДербиДомаћи шампионатЕвропска такмичењаНајновијеУтисак недељеФудбал

„Недељни рапорт“ – 2 бода, специјалац и тактички промашај

Сваког понедељка у новој рубрици МЦЗ-а дајемо коментар на 5 актуелних тема из претходних 7 дана.

  1. Бод као победа

Какав је само спектакл виђен у уторак на нашем стадиону. Црвена звезда се представила у најбољем светлу што се тиче организације самог меча и домаћинске атмосфере. За то су били заслужени људи из УЕФЕ, који су били на сваком кораку и водили цео програм као под конац. Сам меч је већ детаљно анализиран и нема смисла да то поново радимо опет, али је закључак скоро код свакога био сличан – овај бод вреди као победа. Јасно је као дан да Црвена звезда тренутно не може да парира на други начин фудбалским велесилама у Лиги шампиона. Да је лепо за око није, али је свакако потребно. У претходном рапорту је речено да су нам потребни спаринг мечеви са јаким ривалима, како би расли, а онда када постанемо довољно јаки, укрстимо копља на прави начин и уз знатно отворенији приступ. У овом моменту нашем клубу много више значи 1 бод, 900 000 евра и не примљен гол, него да смо изашли са много офанзивнијим приступом, па завршили меч са резултатом 2-4 или 3-5. Сваки освојени бод донеће нам додатни прилив новца, али и бољи рејтинг на евро сцени и коефицијент на УЕФА листи. У прошлости је било много екипа које су покушале да играју отворено, па су доживеле катастрофалне и болне поразе, са гол разликом која је личила више на резултате сетова у тенису. После толико година ишчекивања јасно је да је наш тим тренутно далеко од стандарда ЛШ, али је Маракана још једном засијала у пуном сјају и послала поруку свима на евро сцени да не рачунају на лак плен у Београду.

2. Бод као пораз

Ако је бод против Наполија био огроман, за онај против Партизана се може рећи да је болан. Не зато што смо заслужили више, јер апсолутно нисмо, већ због самог приступа игри и залагању на мечу. Поставља се питање како је могуће да неки играч има толико велику мотивацију за утакмицу ЛШ, а за дерби нема? Емотивна испражњеност, умор или нешто треће потпуно је небитно, јер звучи као изговор. А није чак ни да је Партизан био толико бољи, колико наши играчи нису личили на себе. У сваки дуел улазили су бојажљиво и уместо да наметну своју игру, дозволили су ривалу да нам наметне ритам који њему одговара. На средини терена наши фудбалери били су надбројани и под јаким пресингом натерани на огроман број грешака. Чак и на најпростији пас деловао је као немогућа мисија у већем делу првог полувремена. Пресинг који је противник спроводио био је увек на граници фаула, али је још већи проблем био што су наши офанзивни играчи лопту примали окренути леђима од гола. Због таквог начина игре Боаћи је био предалеко од гола, а дуге лопте послате на њега биле су потпуно неупотребљиве. По приказаном више од бода и нисмо заслужили, иако смо сви свесни да је квалитет на нашој страни. На Милојевићу је да анализира и преиспита своје одлуке.

3. Број странаца у Суперлиги?

Уопште није спорно ништа у намери да се заштити српски фудбал, али ако то радиш на погрешан начин, онда се наноси само штета. Правило о броју странаца би требало да донесе добит у смислу да више простора добију домаћи играчи, те се на тај начин створи будућа база за национални тим. Ипак то је готово немогуће извести када се сваки иоле талентовани играч у домаћем првенству продаје са 18, 19 година. Таква погубна траснфер полтика, популарна у домаћем елитном рангу, наноси огромну штету управо тим талентованим играчима. Када ви као једва пунолетни одете у другу земљу, наивни сте ако очекујете мед и млеко. Гарантовани минути нису чак ни за Б тим или филијалу, а изгубљено време у том периоду развоја за сваког фудбалера је од изузетне важности. Уместо да те прве три године сениорског фудбала проведе у матичној земљи и развија свој потенцијал, он проводи време на разноразним позајмицама, стагнира и на крају се са 24 или 25 година враћа у српски фудбал. Тада већ у видно лошијем физичком стању не може више да парира ни староседеоцима, који су ипак схватили да је Суперлига Србије врхунац њихове каријере те се не вреди цимати за више. То нас доводи до закључка да није проблем у странцима и њиховом броју, већ у веома погубној стратегији развоја домаћих играча. Може се забранити и у потпуности долазак страних фудбалера, расипање талената ће и даље бити главни проблем. Боље увести правило о обавезном броју (нпр 2) домаћих играча, млађих од 21 године зар не?

4. Данило Грујић као „специјалац“ ФСС

Без икаквог разлога поново је ФСС почео да фаворизује једног судију на неколико везаних дербија. Као да су челни људи савеза задовољни испуњеним задацима, па сваки пут буде награђен још једном. „Специјалац“ је израз за судију који на основу јасних инструкција успоставља критеријум који одговара искључиво једној екипи и то ради на веома суптилан начин. Ако анализирамо суђење на неколико претходних дербија видећемо да је критеријум у најмању руку дискутабилан, јер је ниво агресивности изуетно висок током читавог меча (некада потпуно непотребно и погубно), што доводи до превеликог броја прекида током утакмице. Темпо меча је на веома ниском нивоу, а игра умртвљена до максимума. Било какву игру готово је немогуће успоставити, већ се све своди на игру из прекида и како се каже кошаркашким речником позициони напад. А ту долазимо до занимљивсти, јер је то управо ситуација која одговара нашем ривалу. Партизан у игри прса у прса не би имао никакве шансе, али сталним сецкањем игре и ситним фауловима, успевају да неутралишу креирање напада нашег тима и себи створе довољно времена за постављање споре одбране. То је легитимно право сваке екипе и то није спорно, али уколико судија не штити играче санкционисањем оних који користе превише силе, па меч претворе у тучу, онда то јесте спорно. Класичан пример јесу играчи попут Здјелара или Евертона, чија је агресија довољна за макар 3 или 4 жута картона током 90 минута, гледајући број прекршаја и њихов интензитет. Ипак они увек завршавају меч са само једним картоном, захваљујући „специјалцу“. Не знам коме добро доноси такав приступ игри, српском фудбалу свакако не. Дерби је све мање гледљив због силеџија којима је дозвољено све, па и да направе на мечу по 7,8 јаких фаулова. Тужно. Још тужније је што се и оне жале на тог судију.

5. Стручни штаб Милојевић – Мирковић

Да ми је неко пре меча рекао да ће Милојевић имати проблема да надигра Мирковића, помислио бих да се шали, јер је разум говорио да је готово немогуће да почетник, на било који начин угрози нашег стратега. Ипак прво полувреме стварно је оставило већину Звездаша у комплетном шоку, јер на онај начин, ни неке европске екипе, нису успеле да надиграју нашу екипу. Ок, наравно да тренер није једина особа одговорна за тако лоше издање, али је несхватљиво колико је Звезда деловала немоћно! Наравно да није проблем примити гол, али Црвена звезда не сме да дозволи себи да изгуби конце и упадне у ритам који одговара само противнику. Ако се Милојевићу може замерити што је дозволио играчима да уђу ноншалантно у утакмицу, онда се мора и напоменути да је остатак стручног штаба веома лоше припремио овај меч. Тактика за овај меч показала се као веома погрешна, јер слање дугих лопти на Боаћија, од самог старта било је осуђено на пропаст. Ако постоји сегмент у којем је одбрана Партизана добра то је скок игра и ваздушни дуели, где играчи попут Валијентеа, Шћекића и ћелавог Милетића имају предност. Уз то готово сви наши офанзивни играчи примали су велики број удараца по ногама у случају да лопта иде по земљи, али што је још важније окренути леђима од гола. Управо из једне такве ситуације протиник је дао гол, после асистенције Боаћија. На средини је деловало као да противник има дупло више играча, те да је готово немогуће провући лопту. За разлику од прошлог пута у Салцбургу, сада се на исправљање тактичке грешке чекао почетак другог полувремена. Црвена звезда из другог полувремена би глат добила овај дерби да је тактика била правилна од првог минута. Нажалост није и због тога смо платили цену.

Повезане вести

12 comments

Goran сеп 24, 2018 at 18:12

Lopovi sa lavora nastavljaju da kukaju kao narikace i pozivaju se na fer plej a ona situacija dok se jos igra pred nasim golom njihov spiker djubretar na stadionu vice preko razglasa goooollll a jos se igra i posle toga Borjan se baca i hvata loptu i nema gola ha,ha,strasno koliko su jadni i koliko nas mrze…Sad vidim po netu pricaju da jedva cekaju da navijaju za nase protivnike u LS bolest ne bira…Zato ih i ne ide nesto od ruke jer mrze sve pa im se sada vraca,pogledajte samo ovu zadnju nedelju fudbaleri im na svom terenu nisu uspeli pobediti u derbiju,kosarkasi izgubise od Buducnosti,kosarkasice od Sabca pukose,rukometasi na svom terenu nisu uspeli pobediti Metaloplastiku i jos pre toga pukose od Zvezde u ragbiju,pa im ispred nosa uzesmo titulu u veslanju ha,ha,ha nije lako biti navijac crne sekte u danasnje vreme i jos im Vucic za sve kriv,El Grande Vucko 🙂

Reply
Estrella Roja сеп 24, 2018 at 17:15

Ključna stavka je pod brojem tri. Pravilo 4 igrača u protokolu van Srbije je diskriminatorsko i bezobrazno, kao da smo mi na nivou Argentinaca koji imaju skoro 45 miliona stanovnika i fudbalska su velesila. Mi nikad nismo bili na tom nivou niti ćemo biti, zato je to kokezino pravilo uvedeno da bi se menadžrski polovni igrači prodavali, a siptomatično je da se tada rukovodioci kluba nisu bunili, a nema šta nisu zamerili tom šarlatanu pre i posle toga. Posledica nakaradnog pravila je i činjenica da nam sedi na tribinama igrač poput Ebisilija kome je verovatno smešno, ako mu je uopšte do smeha, ko sve ima prednost u odnosu na njega. Zaboga, mi smo u košarci svetlosnom miljom ispred fudbalera i imamo šest stranaca koji su više nego potrebni, dok u fudbalu robujemo tom rigidnom pravilu. Slažem se da bar jedan fudbaler ispod 21 bude u timu, a u protokolu još najmanje jedan jer sprečavamo na taj način gomilanje igrača kojima se bliži tridaseta a navodno su taktički superiorni. Treba pokrenuti peticiju, mislim na nas navijače Zvezde. To bi značilo da igraju najbolji bez obzira na pasoš i godine, hipotetički bi mogao da igra i jedan ako se ostali ne izbore na terenu i treningu. Kafu je recimo pokazao da je van ritma i da ne zaslužuje mesto u timu, govorimo o sadašnjem stanju stvari. Jedino se ne slažem sa stavkom 1, pogledajte komentar kolege Dragana koji je preneo pisanje uglednog francuskog i italijanskog dnevnog lista o igri Zvezde. Potpuno su u pravu jer smo potvrdu njihove kritike dobili u našem derbiju, na zaprepašćenje mnogih naivnih navijača.

Reply
Otpisani101 сеп 24, 2018 at 15:54

Ono sto je neverovatno,kada god je partizan pred raspadom,zvezda mu daje vestacko disanje…to se desava godinama…uvek kada zvezda ima bodovnu prednost igra za bod…da li je milojevic gledao proleter???…ono sto boli je najdefanzivna zvezda u istoriji a kupila 10 napadaca i jednog pleja ,ebesilija i on nije u timu…zvezda je jedini klub na svetu koji igra bez organizatora igre…i zato protiv napolija loptu sacuvamo 2 sekunde…ebesilijo mora da igra,pa i meleg,mozda nisu nesto ali tehnicki potkovaniji od svih 11 koji igraju…ovo i parkiran autobus i 8 defanzivnih igraca-nije zvezda…

Reply
Dragan сеп 24, 2018 at 16:21

Brate Otpisani..samo prati minuse na komentarima! Svaki komenatar napisan otvorenih ociju i otvorenog uma, sa iole kakvim kritikom, pa i onom najdobranamernijom, fasuje minuse! Hor ruznih, prljavih i zlih, na svaki komentar koji nije „puna podrska Upravi i treneru“, udaraju minuse, jer ne zele diskusiju, razmenu misljenja, konstruktivne komunikacije!

Reply
Loki сеп 24, 2018 at 13:47

Komentari su dobri… ali imaju samo jednu manu: totalno su netacni! Vidi se da komentator prati fudbal tek od pocetka 21-og veka! Pa, kaze da je normalno da se mi nismo mogli suprostavimo Napoliju, da smo NULA za njih(je li…), i da je normalno da protiv njih ne igramo uopste fudbal, nego da se bacamo i borimo samo da ne primimo gol. E, pa ja malo(mnogo) stariji da podsetim da Zvezda nikada, ali NIKADA, u svojoj istoriji nije izasla na teren sa priznanjem da smo inferiorniji, da smo jadni i bedni, i niko i nista u odnosu na protivnika!!! I da cemo borbenoscu pokusati da odbranimo gol, a fudbal u principu necemo ni igrati!!! Nikada to nije bilo!!! A bilo je i pre razlika u budzetima!!! Tako tamo jednog sedefastog martovskog dana 1975. Zvezda igrala protiv Reala i Olja Petrovic(golman, i to jedan od najboljih golmana u istoriji Zvezde – da podsetim mladje) rece pred utakmicu u Madridu:“Bog te…odelo Gintera Necera kosta vise nego sto je mesecna plata celog tima Zvezde!“ I sta je bilo? Zvezda sa igracima Braca Djordjevic, Nikitovic, Keri, Radovic, Ratkovic…i nesto poznatiji 20-godisnjaci Pizon Petrovic, Dule Savic, te Cole Jankovic(Dzaja se povredio u 20-om minutu utakmice) je ELIMiNISALA Real Madrid sa Kamacom, Del Boskeom, Brajtnerom, Necerom, Santiljanom…Taj tim je u odnosu na Nappoli Treca Galaksija!!! Kakav bre Napoli!!! Ili cemo malo kasnije…1979…finale Kupa UEFA…Borusija Mehengladbah na celu sa Alanom Simensonom, dvostrukim najboljim fudbalerom Evrope… I sta je bilo…Borusija pobedila u dve utakmice za jedan gol… U Mehengladbahu gde smo Borusiji sakrili loptu….ceo stadion skandirao „Rote Stern, Rote Stern“…Simonsena, koji je kostao kao ceo tim Zvezde, cuvao Mile Jovin…A kako ga je cuvao? Pa, nije mu se zalepio za gace, nego je bek Mile Jovin isao u napad i probijao po boku i slao centarsuteve sa leve strane i primoravao Alana Simonsena da ga juri i tako se trosi… Ili cemo u jesen 1996, 31. oktobra…Zvezda-Barselona…Njegus, Ljubojevic, Anic, Vanic, te 18 godisnji Perica Ognjenovic i nesto stariji Jovicic…s druge strane: Pepi Gvardiola, Luis Enrike, Stoickov, Ronaldo, De la Penja…I mi poveli sa 1:0, oni izjednacili i do kraja se borili da sacuvaju neresen rezultat! A Vanic i Anic im nisu dali da izadju iz sesnaesterca!!! Vanic i Anic…stiskali Gvardiolu, Luis Enrikea, Ronalda, Stoickova!!! TO JE ZVEZDA!!! Moj mladi komentatoru…A ne ova kukavicka, jadna, bedna, inferiorna…koja tako igrala i protiv raspalog Partizana!!!! Nadam se da admin i komentator nece blokirati ovaj tekst… jednog Zvezdasa koji je na Severu jos od vremena Miljana Miljanica(za njegovih 7 godina treniranje Zvezde, grobari pobedili samo dva puta, a mi njih „102 puta“…Bese tu i 6:1, i 5:0, i bezbroj puta po 4 gola u mrezi Partizana). Pozz

Reply
Luka сеп 24, 2018 at 14:37

Нико те неће ускратити за коментар, то је сигурно. Твоје је право да јавно искажеш свој став, али је и моје као аутора текста. Ако ти се не свиђа било шта наведено, можемо да полемишемо, али без малициозних упадица.

E, pa ja malo(mnogo) stariji da podsetim da Zvezda nikada, ali NIKADA, u svojoj istoriji nije izasla na teren sa priznanjem da smo inferiorniji, da smo jadni i bedni, i niko i nista u odnosu na protivnika!!! I da cemo borbenoscu pokusati da odbranimo gol, a fudbal u principu necemo ni igrati!!! Nikada to nije bilo!!!

Врло добро знаш да ово није истина и да је управо овакав (изразито дефанзивни) приступ, често био виђен на нашим мечевима. Ти пишеш само о срећним временима, а то није реално за данашње прилике. Од историје се не живи. Фудбал се мења, а уколико ми нисмо спремни да се прилагодимо тим променама, остаћемо још дуго на маргинама европског фудбала.

Reply
Loki сеп 24, 2018 at 15:14

Sve je u redu, Luka…Svi smo mi zvezdasi do koske i zelimo samo najbolje svom klubu. Ali, ocigledno si manje gadljiv od mene, pa ti se toliko ne gadi sto protiv Grobara igramo kukavicki, uplaseni valjda od Miletica i Zakarica!!! Izvini, meni se gadi… generacijska razlika, sta li…

Reply
Veteran Sever сеп 24, 2018 at 15:33

Luka druze… Zvezda postoji 73 godine! I za 73 godine samo su Grof Bozovic i Miloje protiv grobarcina igrali kukavicki i furali neki bunker, polubunker…I zasto ne reci: obrukali su generacije i generacije koje su se prethodnih 70 i kusur godina NADIGRAVALI sa grobarima i UGLAVNOM ih nadigrali! Pozdrav za sve na MCZ

Reply
Dragan сеп 24, 2018 at 14:53

Brate Loki…kako ono rece Bleki Bogicevic u jednom intervuju dok je bio pomocnik selektoru Iliji Petkovicu u reprezentaciji:“Kao fudbaler najvise sam voleo da igram protiv Partizana…Meni je igranje sa njima bila zabava! Oni spremaju taktiku, ovo, ono, a mi izadjemo na teren i odmah ih stisnemo, ne damo im da disu, i pukne im taktika posle 15 minuta. I tukli smo i sredom, i subotom, i nedeljom… Godine 1976. u tunelu pred utakmicu na JNA kazem ja Moci Vukoticu i Zavisicu:“Hajde da se dogovorimo ovde, da li hocete da vam damo 4 ili 5 komada? A Zavisa i Moca, moji drugari iz grada, cute. Iza njih golman Ivancevic i Gajica Djurovic, preplaseno me gledaju! A oni te godine sampioni, ali mi njih 4:1…mogli smo da im damo 7 komada, sudija Fresl nije sudio tri penala za nas, Kule Acimovic kod treceg nedosudjenog penala bacio dres i sam izasao sa terena, nije mogao da veruje da nije opet dosudjen penal nad njim…za 6 godina igranja u Zvezdi nijednom nisam izgubio od Partizana!“ Da… TO JE ZVEZDA…To je sampion…A ne da pred Zdjelarom i Zakaricem, igramo kukavicki, preplaseno, kao zene, i borimo se za remi!!! Sramota bre…SRAMOTA!!!

Reply
Dragan сеп 24, 2018 at 16:28

Ja dobih minus, a samo sam citirao sta je rekao Bleki Bogicevic novinaru Sportskog zurnala 2004. godine gde je govorio kako smo drali grobare u po dana, u po noci!!?

Reply
Otpisani101 сеп 24, 2018 at 16:17

Odakle minusi a sve si tacno napisao…?

Reply
Dragan сеп 24, 2018 at 16:53

Smeta im ono sto danima pisem: da Zvezda bez poseda, nesposobna da iznese loptu sa svoje polovine – nije Zvezda.

Reply

Leave a Comment