Moja Crvena Zvezda
АлександарБлоговиВажноНајновије

Историјат: Грасхоперс, Борусија, Хамбург, Вулвси… није било сјајно након 1:1 у Београду

Прва утакмица трећег кола квалификација за Лигу шампиона између Црвене звезде и Спартака из Трнаве завршена је без победника. Резултатом 1:1 вероватно ће бити задовољнији гости, који ће на свом терену, у својој типичној, чврстој игри, на мало голова, покушати да остваре резултат који ће их довести на корак од пласмана у елитно такмичење.

Наш клуб се не суочава први пут са ситуацијом да након 1:1 у Београду иде на реванш. Биће то пети случај од 1959. до данас да је Звезди у гостима потребан тријумф или реми са већим бројем голова на гостујућем терену. Историјат каже да није увек било сјајно када смо се нашли у таквом положају…

1959. Вулверхемптон Вондерерси (1:1, 0:3)

Звезда се намерила у сезони 1959/60. на енглески клуб, који је тада био двоструки узастопни шампион своје државе. Меч је одигран 11. новембра на стадиону ЈНА. У 27. минуту Норман Дили је погодио мрежу Владимира Беаре, да би осам минута касније изједначио најбољи стрелац у историји нашег клуба, Бора Костић. Ипак, у реваншу није било тако неизвесно као у Београду. Иако је наш клуб имао колико-толико активан резултат тринаест дана касније, ипак су Енглези након гола Мареја већ у 8. минуту успели да у самом финишу, у 85. и 89, преко Мејсона, дођу до убедљивог тријумфа.

1975. Хамбургер Шпорт Ферајн (1:1, 0:4)

Шеснаест година касније Звезда се намерачила на један од највећих немачких клубова. И доживела један од најтежих европских пораза у својој историји. У Београду се 22. октобра играло на Маракани, а генерација у настајању, која је неколико месеци раније елиминисала мадридски Реал, предвођена Петровићем, Филиповићем, Муслином, Савићем… повела је са 1:0, али примила гол одмах затим, а до краја није било промена.

Фасцинантно је то да је гол Бена против Трнаве из 23. минута поништио Грендел у 24, а иста ситуација догодила се и пре 43 године! Сеад Сушић је погодио мрежу гостију у 23. минуту, а само минут касније Бјорнмос је изједначио.

У гостима је Звезда доживела дебакл. Као и против Вулвса, Звезда је имала активан резултат све до финиша утакмице. Реиман је погодио мрежу Петровића у 14. минуту, да затим не би било поготка све до 78. Тада је уследио рафал Немаца. Етмејер је повисио у 78. минуту на 2:0, да би у 82. Мемеринг отклонио све дилеме око победника двомеча. Тачку на меч ставио је још једним поготком Вили Реиман у надокнади времена.

1979. Борусија Менхенгладбах (1:1, 0:1)

О финалу УЕФА Купа из 1979. сваки љубитељ фудбала и навијач Звезде зна готово све и нећемо говорити много. У Београду је 9. маја било 1:1, након што је Шестић погодио за вођство, да би Јуришић аутоголом изједначио. Звезда није крунисала сјајну игру у овом мечу, а казна је дошла у реваншу. Тај меч одлучио је Алберто Микелоти, италијански судија који је досудио непостојећи пенал у 15. минуту, а сигуран извођач најстроже казне био је тада најбољи играч Европе Симонсен. До краја није наш тим успео да изједначи, а скандирање имена нашег клуба од стране домаће публике само по себи је било довољно да се донесе закључак о току те утакмице…

1991. Грасхоперс (1:1, 4:1)

Након три елиминације након 1:1 у Београду, Звезда је коначно и прошла даље. Чувене 1991, у још једној сезони у којој је наш тим дошао до финала европског такмичења, црвено-бели су на отварању такмичења играли против Грасхоперса. Реми у Београду био је шокантан и изазвао је праву буру међу навијачима, али и у екипи и јавности. Кецле је шокирао Маракану, која је и поред Пиксијевог одласка очекивала коначно искорак у Европи. Ипак, након тог поготка у 14. минуту Бинић је у финишу првог дела игре изједначио. До краја није било промена.

Међутим, у реваншу је постојао само један клуб. Звезда је голом Панчева стекла предност већ у 11. минуту, да би на старту другог дела Просинечки повисио на 2:0, а трећи гол је постигао Радиновић у 58. Кецле је из пенала смањио на 3:1, да би Просинечки из свог другог пенала постигао и други гол. Остатак сезоне је историја…

 

Надамо се да ће се у Словачкој поновити сценарио из Швајцарске. И да ће Звезда у наредну рунду такмичења.

Повезане вести

2 comments

nele авг 11, 2018 at 01:55

I sada ovaj tekst treba da sluzi u svrhu ohrabrivanja Zvezdasa koji su razocarani prvim mecom protiv Slovaka i koji sumnjaju u Zvezdin prolaz u plej-of LS. Ne znam da li cete postici taj efekat, samo znam da pravila ne postoje i da nijedan rezultat ne moze govoriti sta ce biti na sledecoj utakmici. U ovom slucaju nista ne treba povezivati ni sa cim, jer fudbal nije bas toliko predvidiv.

Reply
Republika Srpska авг 9, 2018 at 09:44

Bolji smo i idemo dalje…
Volimo te Zvezdo !!!

Reply

Leave a Comment