Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоШах

Лука Ристић на Европском кадетском првенству

Лука Ристић

Једанаестогодишњи Лука Ристић, члан Шаховског клуба Црвена звезда, отпутовао је на Европско кадетско првенство у убрзаном и брзопотезном шаху које се одржава од 1. до 5. августа у Орадеи, Румунија.

Лука ће у овом периоду укрстити копља на шаховској табли са најбољим играчима његовог узраста који долазе из различитих европских земаља. Он ће се 1. и 2. августа такмичити на убрзаном првенству Европе у категорији до 12 година коју карактерише јака конкуренција од 60 пријављених учесника који долазе из 11 европских држава.

По завршетку такмичења по убрзаном темпу игре, актуелни шампион Србије до 12 година учествоваће на брзопотезном првенству Европе за младе и то у категорији до 14 година у конкуренцији 88 играча из 15 држава.

Лука Ристић је рођен 7. јула 2007. године. Своју шаховску каријеру започео је 2015. године у основној школи Дринка Павловић на секцији шаха шаховске школе “Делфин” коју је предводио Драган Јосиповић. Већ две године касније, Лука остварује значајне резултате на кадетским првенствима одржаним у Србији, али и у иностранству. На првенству Београда за 2017. годину, Лука осваја бронзану медаљу у категорији до 10 година, а потом на Европском школском такмичењу дели треће место у брзопотезном шаху. Убрзо након тога, Лука постаје мајсторски кандидат.

Лука затим почиње са радом на шаху са спортским тренером ФМ Иваном Хржићем са којим у 2018. години осваја друго место на првенству Београда у категорији до 12 година, а онда и 2 златне медаље на кадетском првенству Србије у брзопотезном и редовном шаху у конкуренцији до 12 година, где се такмичио као млађи.

Поред многобројних медаља у кадетској конкуренцији, Лука је ове године освојио треће место на сениорском опен Б турниру “Сребрно језеро” и поделио је прво и друго место на турниру Чес-фест. За 16 месеци напредовао је око 400 рејтинг поена, а готово увек се налазио међу првопласираним на бројним убрзаним и брзопотезним турнирима.

Сви ови резултати показују да је Лука једна од највећих младих нада београдског и српског шаха и на предстојећим Европским шампионатима му желимо пуно медаља.

Повезане вести

Leave a Comment