Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАлександарБлоговиВажноНајновије

Жалгирис, Судува, Звезда: У Литванију после три деценије

Фудбалери Црвене звезде ће поново на Балтик. Након Летоније, наш клуб ће у овој рунди такмичења у квалификацијама за најјаче европско клупско такмичење путовати у Литванију. Противник ће бити Судува, тим који је елиминисао кипарски АПОЕЛ и изненадио читаву Европу.

Покушаћемо да направимо преглед историјата овог литванског клуба и присетимо се јединог претходног искуства нашег клуба са клубом из ове земље, од пре три деценије.

ЖАЛГИРИС

Звезда је близак сусрет са литванским клубовима имала само једном, у октобру 1989. године. У предвечерје распада Совјетског Савеза и Југославије, српски и литвански клуб одмерили су у Купу УЕФА снаге као представници две велике државне заједнице. Први меч одигран је у Београду, пред близу 60 000 гледалаца и обележен је фантастичном игром Звездине навале, која је постигла четири, а могла још толико голова.

Атомска навала Стојковић – Савићевић – Просинечки – Мркела – Панчев, надирала је са свих страна ка голу Литванаца и већ у првом полувремену постигла три гола, уз неколико одличних акција и пропуштених прилика, укључујући и стативу коју је погодио Митар Мркела. Ипак, на овом мечу Мркела, Стојковић и Просинечки нису постигли погодак већ више креирали, али су њихову улогу преузели дефанзивци, Канатларовски и Дризић и колеге из офанзивног дела тима, Панчев и Савићевић.

Жалгирис је у одличној утакмици имао неколико добрих акција, а једну је крунисао и почасним поготком, чији је аутор био Иванаускас у 66. минуту.

Црвена звезда – Жалгирис 4:1 (3:0)

Београд, 18. октобар 1989.
Стадион: Црвене звезде
Гледалаца: 58.000
Судија: Василис Никакис (Грчка)
Жути картони: Панчев (Црвена звезда), Иванаускас (Жалгирис)
Стрелци: Савићевић у 30, Канатларовски у 31, Панчев у 33, Дризић у 55. за Црвену звезду, а Иванаускас у 66. минуту за Жалгирис

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стеван Стојановић, Горан Јурић, Слободан Маровић, Драган Канатларовски, Милош Дризић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Дејан Савићевић (од 84. Влада Стошић), Дарко Панчев, Драган Стојковић, Митар Мркела (од 68. Владан Лукић) Тренер: Драгослав Шекуларац

ЖАЛГИРИС: Валдемарас Мартинкенас, Робертас Фридрикас, Вјачеславас Сукристовас, Ромас Мажеикис (од 46. Арунас Жекас), Гинтарас Квиткаускас, Робертас Тауткус, Стасис Баранаускас, Валдас Иванаускас, Сигитас Јакубаускас, Видмантас Расјукас, Арминас Нарбековас Тренер: Бењаминас Желкевичијус

Звезда је имала тим високог квалитета и реномеа и није могла имати проблема након четири постигнута гола у првој утакмици против екипе попут Жалгириса. Ипак, сигурно је да је пред дуел са „Зеленима“ у Виљнусу у мислима био и двомеч против „Зелених“ из Атине од 18 година раније. Ништа није смело бити препуштено случају, па се у утакмицу ушло веома опрезно. Ипак, није било разлога за бригу. Звезда је рутински одиграла утакмицу и голом Просинечког у финишу меча славила са 1:0, заказавши на тај начин двомеч против немачког Келна. Тај болни двомеч који је и до данас рана за сваког навијача Звезде и за који је фудбалска освета чекана готово три деценије…

Жалгирис – Црвена звезда 0:1 (0:0)

Виљнус, 1. децембар 1989.
Стадион: Жалгирис
Гледалаца: 27.500
Судија: Ласло Хартман (Мађарска)
Жути картон: Мркела (Црвена звезда)
Стрелац: Роберт Просинечки у 70.

ЖАЛГИРИС: Валдемарас Мартинкенас, Робертас Фридрикас, Виацеславас Сукристов, Ромас Мазеикис,Арвидас Јанонис, Арунас Зхекас, Стасyс Баранаускас (од 46. Видмантас Расиукас), Валдас Иванаускас, Сигитас Јакубаускас, Гинтарас Квиткаускас (од 66. Виргинијус Балтусникас), Арминас Нарбековас
Тренер: Бењаминас Зелкевикиус

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стеван Стојановић, Горан Јурић, Слободан Маровић, Драган Канатларовски, Милош Дризић (од 80. Влада Стошић), Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Дејан Савићевић, Дарко Панчев, Драган Стојковић, Митар Мркела (од 72. Владан Лукић)
Тренер: Драгослав Шекуларац

СУДУВА

Двадесет девет година касније, Звезда ће поново у Литванију. Из претходних дуела против Литванаца ту је Митар Мркела, који је ономад био један од најбитнијих играча, а данас спортски директор. Неки други играчи из тог времена су данас бивши председници, Стојковић и Лукић, директор, Стојановић, тренери Просинечки и Маровић…

Док су Звезда и Жалгирис водили борбе за одлазак на мегдану немачком Келну, Судува је таворила у нижим ранговима совјетског фудбала.

Клуб основан 1922. године није дуго могао да нађе своје место на фудбалској мапи огромног Совјетског Савеза. Готово 70 година овај клуб се такмичио у литванским локалним лигама, мењајући често имена. Од 1941. до 1994. чак девет пута су мењали име (неколико пута у Жалгирис, једном и у Спартакас), да би 1994. коначно задржали назив Судува, који и данас носе.

Коначни процват овог клуба започео је након распада највеће комунистичке творевине двадесетог столећа. Ипак, ни тада није све кренуло како ваља. Као и у Србији и тадашњој Југославији, на сцену су ступали неки нови клубови, а они са дугом традицијом полако нестајали или одлазили на маргину. Судува је прву сезону након осамостаљења три балтичке државе провела такмичећи се у првенствима Литваније и балтичких земаља. Завршили су катастрофално – укупно 9 бодова у оба шампионата. Настављен је пут по литванским ливадама још неколико година, да би се клуб 1998. суочио и са гашењем и банкротом. Иступили су из друге лиге пре краја такмичења и завршили у трећој, да би након тога коначно кренуо успон овог клуба.

Почетком двадесет првог века, 2002. године, клуб се усталио у елитном друштву литванског фудбала и први пут изашао на европску сцену. Финале Купа донело је и учешће у УЕФА Купу, где је дошао и први велики успех. Норвешки Бран је елиминисан, а затим је уследио двомеч са великаном шкотског фудбала, Селтиком. Пораз од 10:1 (8:0, 2:1) у два меча остаће упамћен као најтежи у историји клуба у Европи, док ће Селтик поменутих 8:0 памтити као један од најубедљивијих тријумфа у дугој историји… Но, у Литванији нису превише туговали. Пут од банкрота и треће лиге Литваније до великог Селтика за свега неколико година био је разлог за оптимизам.

Уследио је период од четири године без изласка на међународну сцену. Ипак, 2006. дошао је и први трофеј (Куп Литваније), а клуб се усталио у врху тамошњег фудбала и започео константан боравак у европским такмичењима током лета. Искључиво у квалификацијама за Лигу Европе. Међутим, до 2017. били су епизодисти. Успевали су да елиминишу екипе из Велса, Северне Ирске, Летоније, али би их жреб онда нанео на много јаче ривале и одвео у елиминацију. Испадали су од Брана, Рандерса, Салцбурга, Брижа, Елфсборга, Мидтјиланда, чак и Војводине… а онда је уследила и најуспешнија епизода у Европи за овај клуб.

Лето 2017. донело им је квалификације за Лигу Европе, у којима су кренули од првог кола, као и наша Црвена звезда. Елиминисали су једне за другима белоруски Шахтјор, летонску Лиепају, а потом и швајцарски Сион, уз убедљив тријумф од 3:0 на свом терену. Последња препрека био им је добро познати Лудогорец. Ни против њих се нису обрукали. У Бугарској су поражени са 2:0, а у Литванији одиграли без голова. Уследила је и шампионска титула, прва у историји клуба, а потом и квалификације за Лигу Шампиона. И врло успешан почетак! Многи су се питали са колико голова ће АПОЕЛ испратити Литванце, али се десило изненађење. Судува је за 20 минута у првој утакмици постигла три гола, преко Рижиња Сисиље, а Кипрани су успели само да постигну почасни погодак, дубоко у надокнади времена. У реваншу су домаћима била потребна два гола, а први су постигли већ у 20. минуту. Ипак, у наредних 70 минута праве викторије пред голом Судуве, Хрват на голу Литванаца, Кардум, чинио је чуда и одбранио велики број удараца ривала, поставши на крају херој свог тима.

Фасцинантно изгледа податак да је литвански тим прошао даље, посебно када се погледа однос у ударцима на гол – АПОЕЛ је ка Кардуму упутио чак 46 удараца у две утакмице и постигао свега један погодак, док је Судува покушала да постигне гол 8 пута (по 4 у оба меча) и у томе успела у три наврата. Сва три пута у првих 20 минута прве утакмице.

Од иоле звучнијих имена, ту је Жерсон Асеведо, чилеански везиста који има и 1 наступ за репрезентацију своје земље и који је наступао за Урал, Мордовију и Каират. Многи ће се сетити да је повезиван са Звездом у време Миодрага Божовића. Нападач који се прославио против АПОЕЛ-а, готово два метра високи Рижино Сисиља, наступао је у неколико холандских клубова (Рода, РКЦ), потом и у Порт Вејлу, да би прошле сезоне појачао Судуву. У ову сезону ушао је одлично… Једно од звучнијих имена је и високи Француз Аласан Н’Диаје, који је наступао за Кристал Палас, неколико енглеских клубова из нижих лига, бугарске, украјинске и казахстанске клубове. У екипи је и Александар Живановић, некадашњи дефанзивац Радничког из Ниша, Јагодине, лучанске Младости, а поред њега и два Хрвата и један играч из БиХ, уз два Бразилца.

Литванци играју на АРВИ арени, капацитета 6 250 места. Тренер је Казахстанац Чебурин.

Уколико елиминише Судуву, Звезда ће играти против ривала из групе повлашћених тимова, чије ће име сазнати у понедељак, пре првог дуела против Литванаца. За сада, наш тим је себи обезбедио најмање још четири европске утакмице. Иако је свакако очекиван АПОЕЛ, остаје да се екипа припреми за наредни двомеч који ће бити значајан корак ка групној фази једног од два европска такмичења.

Повезане вести

2 comments

Goranko Ilić јул 19, 2018 at 14:17

Vojvodina je izbacila Suduvu iz Lige Evrope 2012. godine.

Reply
Josif јул 19, 2018 at 11:46

Идеалан противник дасе проѓе у 3 коло али нас лажов терза остави без нападача,нема га нигде чути ко п—а док несмисли нову лаж.Мислим да се и Милоје нервира због продаје Пешиќа и остављање на цедилу које може скупо да нас кошта.позз

Reply

Leave a Comment