Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Шампионска сезона у бројкама

Када се освоји трофеј, нарочито када се ради о најважнијем трофеју у Србији, заслуге припадају свима: од оних који су задужени за прављење тима, преко, наравно, стручног штаба и играча, па све до људи који се старају да боравак фудбалера у клубу учине што пријатнијим.

Из успешног колектива, наравно, увек искоче и неки појединци који морају бити споменути.

Црвена звезда је ове сезоне одиграла 56 утакмица, остварила је 41 победу, 11 ремија и само четири пораза. Овај биланс остварила је уз 124 постигнута гола, односно 30 примљених.

За Звезду је ове сезоне наступило укупно 33 играча. Највише минута ове сезоне убележио је Милан Борјан, који је за свега неколико минута претекао Филипа Стојковића који је „прескочио“ претпоследње коло Суперлиге. Обојица су остварила невероватан учинак од преко 4100 минута ове сезоне!

Највише утакмица ове сезоне одиграо је Александар Пешић, а чињеница да је Звездин нападач одиграо 51 утакмицу у низу овај податак чини још импозантнијим! Од тренутка када је стигао у Црвену звезду и када је дебитовао, Пешић није пропустио нити један меч, а тек у завршници шампионата добио је од тренера Милојевића заслужени предах. Најчешће замењивани играч је Славољуб Срнић. Срнић је убележио 46 наступа ове сезоне, а 20 пута је игру напустио пре краја утакмице. Ненад Милијаш је фудбалер који је најчешће улазио у игру — капитен Звезде је 28 пута ушао са клупе, а девет пута је био стартер. Ненад је током сезоне постао и фудбалер са највећим бројем наступа након 1991. године, а тренутно се налази на цифри од 243 званичне утакмице.

Пешић је био веома учинковит ове сезоне, и успео је да буде најбољи стрелац и најбољи асистент екипе! Александар Пешић је сезону завршио са 29 датих голова, од којих 25 у Суперлиги. На тај начин, Пешић је постао рекордер Суперлиге од њеног оснивања 2006. године, а у Звездину историју је ушао и као први играч који је после 26 година успео да постигне више од 22 првенствена гола у једној сезони.

Када се гледа просек голова, најбољи учинак има млади Дејан Јовељић! Додуше, Дејан није одиграо много утакмица па овај податак можда није довољно релевантан, али Јовељић је ове сезоне за Звезду одиграо четири утакмице, постигао три гола уз просек: гол на сваких 80 минута. Одмах иза Јовељића налази се Ричмонд Боаћи који је просечно гол постизао на сваких 98 минута. Најбољем стрелцу Александру Пешићу било је потребно око 118 минута за сваки нови гол.

Чак 22 фудбалера је успело да се ове сезоне упише у стрелце, од 33 која су убележила наступ. Наравно, међу њима се налазе и три голмана. Предводници су Пешић (29) и Боаћи (23), а на трећем месту нашао се Славољуб Срнић са девет голова. Звезда је ове сезоне имала среће у два наврата, када су противнички играчи тресли сопствену мрежу.

Најбољи дриблер наше екипе је Немања Радоњић са 59% успешних дриблинга, и просеком од седам покушаних и 4,4 успешних дриблинга по утакмици.

Највише добијених дуела у одбрани има Филип Стојковић који је ове сезоне добио 305 од 470 дуела (65%). На другом месту налази се Дамјан Ле Талек са 255 добијених дуела од укупно 396 (64%). Стојковић је најбољи и када су клизећи стартови у питању — 133 пута је успешно одузео лопту противницима из 208 покушаја.

Повезане вести

Leave a Comment