Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звезда обележила дан фудбала и пријатељства

Низ догађаја који обележавају мир, пријатељство, једнакост и здрав начин живота одржано је данас у част Међународног дана фудбала и пријатељства у више од 200 градова широм планете.

 

Данас се у свету обележава Међународни дан Фудбала и пријатељства, а представници Црвенe звездe Вујадин Савић и Лука Аџић, заједно са амбасадорима пројекта „Фудбал за пријатељство“ Миланом Калинићем, младим фудбалером Црвене звезде Костом Недељковићем и младом новинарком Луцијом Обрадовић, посетили су децу на Институту за онкологију. Децу која се боре са тешком болешћу обрадовала је посета и прилика да се упознају и друже са познатим звездашима. Они су посветили пуну пажњу малишанима, којима су уједно уручили и многобројне поклоне, не би ли им улили што више оптимизма да издрже и победе у тешким данима.

Десетина хиљада деце и одраслих су учествовали у пријатељским фудбалским сусретима, отвореним тренинзима, јавним групним тематским окупљањима, маратонима и осталим спортским догађајима. Учесници ове изузетне глобалне манифестације су том приликом добили и званичну подршку од стране познатих професионалних фудбалских асова, тренера, ТВ водитеља, медијских личности, уметника и државних институција.

Одржавање “Међународног дана фудбала и пријатељства” је по први пут објављено 2014. године од стране младих амбасадора међународног друштвено-одговорног пројекта за децу “Фудбал за пријатељство”, званично подржаног од стране ФИФА и УЕФА. Током овог дана, свако ко уважава и живи по основним вредностима овог пројекта – као што су једнакост, поштовање за културе других и суживот у миру – везује око своје руке плаво-зелену “Наруквицу пријатељства”, симбол пројекта. Плави кончић на наруквици представља мирно небо, а зелени – фудбалски терен, пространство доступно свакоме.

— Поносни смо што ћемо представљати нашу земљу међу 211 земаља света, и унапред се радујемо стицању нових пријатеља, игри и дружењу на терену и ван њега. У Москви ћемо, као што смо то урадили и данас са нашим вршњацима из удружења „Увек са децом” на онкологији, једним гласом промовисати хуманитарна начела овог пројекта, као права и највећа светска породица фер-плеја, разумевања, толеранције и здравог духа изјавила је Луција Обрадовић, млада новинарка  у име дечијих Амбасадора пројекта из Србије.

— Од изузетне важност је чињеница да принципе овог дана обележавамо у временима у којима људи широм света осећају потребу да прикажу приврженост принципима једнакости и поштовању једних задруге. „Фудбал за пријатељство“ нам пружа ову могућност, и кроз рад са млађим генерацијама учи људе колико је важно бити посвећен миру и пријатељству, без обзира на пол, животно доба или њихове физичке могућности. Надам се и лично ћу се залагати да наша земља ускоро угости децу представнике овог пројекта из целог света — нагласио је Милан Калинић, у осврту на важност овог јединственог међународног догађаја.

Повезане вести

Leave a Comment