Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОстало

Џудо од марта у школама

Министри просвете и спорта, Младен Шарчевић и Вања Удовичић и председник УО ЏСС Милован Братић потписали су Протокол о сарадњи за спровођење програма „Џудо у школе“.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник УО Џудо савеза Србије проф. др Милован Братић, потписали су Протокол о сарадњи за спровођење програма „Џудо у школе“.

Потписници овог протокола су и Олимпијски комитет Србије и Светска џудо федерација.

Министар Шарчевић изразио је данас задовољство што је Светска џудо федерација решила да помогне развој спорта у школи у Србији и што су обезбеђена средства за набавку струњача и кимона, као и за накнаде за тренере.

Верујем да је ово једна, да кажем, међународна одговорност за развој спорта у школама, Међународна џудо федерација жели да помогне развој спорта у школи и да обухватимо што више такозваних “малих” спортова као што је џудо. Девет школа опремиће се струњачама и свим што је потребно за развој тог спорта. Обезбеђена су кимона али и озбиљни хонорари за тренере који ће то радити. Упркос проблемима са капацитетима, сада имамо услове дареализујемо овај значајан пројекат и да он буде заиста једна озбиљна прича – рекао је Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Како је најавио министар Шарчевић, пројекат ће на почетку обухватити девет школа: три у Војводини, две у Београду, док ће Централној Србији, пилот пројектом бити обухваћено четири школске установе.

На сваке две године број школа се дуплира и укупан износ који ми овим уговором стичемо је око 250.000 евра, што је веома значајно. У Француској је, примера ради, џудо посебан предмет, како би деца, уз спортске активности, могла да стекну и одбрамбене вештине. Мислим да је ово један добар пример сарадње министарстава са спортским савезима – поручио је Младен Шарчевић.

Министар омладине и спорта, Вања Удовичић, указао је да систем образовања први корак на путуповећања базе и броја деце која се уводе у систем спорта.

Наша тенденција је да вратимо један период старог времена у ком су професори физичке културе били најбољи селектори, у ком су они правили најбољу селекцију и били други родитељи. Кроз спортску селекцију, они су помагали деци да се на правилан начин развијају. Нико од нас сам не може да уради велика дела, заједно можемо много – истакао је министар Удовичић.

Министар Удовичић је истакао да школа, као база спорта, представља стратешко опредељење Владе Републике Србије.

Пре четири године, направили смо нове, а реконструисали постојеће, сале и донирали различиту спортску опрему школама за фискултурне сале, зашколске реквизите. Увећали смо број деце у систему школског спорта са 120.000 на 165.000 за само четири године. Ова акције иде у смеру подстицања деце да се баве спортом, да их подстакнемо да буду у систему спорта. Не очекујемо од свих да буду најбољи спортисти на свету. Очекујемо да привучемо најбоље математичаре, биологе, хемичаре да уђу у систем спорта, да им спорт буде опредељење барем три пута недељно по 45 минута и да се, као деца широм света, баве спортом у најбољим условима – истакао је министар Удовичић.

Потписници протокола о сарадњи подсетили су да Влада Србије посвећено ради да школски спорт у Србији има исте услове као у другим земљама.

Захваљујући Влади Србије, ресорним министрима, Светској џудо федерацији и председнику Џудо савеза Србије, Ивану Тодорову реализован је овај изузетно значајан пројекат за џудо спорт. Џудо је базичан спорт и помаже развоју свих антрополошких карактеристика човека. Кроз ову активност и џудо у школама, верујем да ћемо урадити много не само на развоју деце, већ и превентиви насиља у школама, што је у овом моменту веома значајно. За све нас, ово је значајан датум, значајан за џудо спорт јер ће Џудо савез Србије на овај начин добити базу као што је имају на пример Французи. Многи врхунски спортисти ове земље су џудо мајстори управо зато јер је наш спорт редован предмет у школама – истакао је проф.др Милован Братић, председник Управног одбора Џудо савеза Србије.

Број школа обухваћених пројектом “Џудо у школе” биће постепено повећан.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment