Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеПрипремеФудбал

Нови кондициони тренер о припремама

Кондициони тренер о припремама

Црвена звезда је ове године довела неколико појачања, и то не само у играчком кадру. Члан стручног штаба Црвене звезде од ове зиме је и Иван Вучетић, кондициони тренер који води рачуна о физичкој припремљености фудбалера.

Познанство Владана Милојевића и Ивана Вучетића датира још из периода када су започињали своје каријере у Чукаричком.

— Владан и ја се знамо од 2004. године. Стицајем околности, заједно смо почињали ту нашу тренерску каријеру. Ја сам тада завршио факултет, почео сам у Чукаричком да радим у омладинској школи. Колико се сећам, и Влади је то био први посао у Чукаричком, био је координатор школе. Након тога смо заједно прешли у први тим Чукаричког где је тренер био Бранко Соса Бабић. То је била 2007. година. Чукарички је био у другој лиги, ушли смо у прву и Влада је преузео екипу. Стицајем околности, прва утакмица нам је била баш на Маракани против Звезде, и постигли смо за нас велики резултат – 0:0. Контакт смо одржавали иако су нам се путеви раздвојили, остали смо у контакту и јако смо добри пријатељи — започео је Вучетић разговор.

Иван је завршио ДИФ, а специјализован је за рад са играчима који се враћају након повреда, односно увођење младих играча у први тим.

— Ја јесам кондициони тренер, али тренутно радим на опоравку играча, као и превенцији од повреда што је и битније. Имамо групу младих играча са којима сада радимо. Не знамо шта ће бити са њима у будућности, али док су овде, трудимо се да их на најбољи могући начин уведемо у овај систем који их чека. Доста пажње посвећујемо индивидуалном раду јер мало ствари може да се уради на терену због великог броја утакмица, и неопходних детаља потребних за припрему прве утакмице против ЦСКА. И у том густом распореду доста пажње посвећујемо инивидуалном раду.

Екипа је добро прихватила новог члана стручног штаба.

— Не могу да кажем са ким је најтеже, а са ким најлакше радити. Група је сјајна, мислим да су ме добро прихватили иако сам овде непуне две-три недеље, али имам осећај као да сам дуже у клубу. Кога бих посебно могао да похвалим? Шиља Пешић изузетно воли да ради, углавном је то везано за рад у теретани. Који год тип тренинга да је у питању, он је редовни посетилац — открио је Вучетић.

И са колегама из стручног штаба одлично се уклопио.

— У стручном штабу познајем од раније Милана Косановића и Дулета Гашића. Не превише добро, али сретали смо се. Владу Јанковића нисам познавао лично. Њега и остале чланове сам упознао када сам дошао. Сви су расположени за шалу, од главног тренера до медицинског дела стручног штаба, што је доказ да у екипи влада изванредна атмосфера. Претходни резултати су доказ да све функционише како треба.

Иван је чак шест година радио у Грузији, и то на више места.

— Радио сам и у Грузији шест година. Радио сам у два клуба, у Естафонију и Динаму из Тбилисија, а последње две године сам радио у фудбалском савезу Грузије и био сам коoрдинатор за физичку припрему. Искуство је доста занимљиво из разлога што у самом савезу нема толико посла на терену као у клубу, али на организационом плану има много више посла. Ми смо се бавили селекцијом играча узраста од те неке најмлађе кадетске селекције. Бавили смо се тестирањем, проценом да ли ти играчи у некој перспективи могу да буду репрезентативци. Покушали смо да створимо модел који би у некој будућности дао слику којим путем би требало играчи да се селектирају односно шта је то што представља талентованог играча. Који су ти физички и психолошки параметри. То је дугорочан процес, ја сам учествовао само две године, а потребно је много више година како би се неки модел направио.

Како од талентованог играча доћи до готовог, спремног професионалца, и шта је уопште таленат и колико је значајан у односу на тренинге?

— Оно што се каже за таленат у спорту, то би се у домену физичке припреме могло рећи као неки „потенцијал“. Односно, да ли играч има потенцијал и какве моторичке и функционалне способности које су у високом проценту генетски одређене. Свака способност може да се поправи, али само у неком одређеном проценту. Играч може напорно да тренира, али ако рецимо није генетски створен да буде брз, ту тренингом може јако мало да се постигне. Зато се и праве селекције, како талентиваних играча, тако и према физичим предиспозицијама. Оне су више изражене у атлетици; неко ко је предодређен за дисциплину издржљивости никад не може бити спринтер. У фудбалу је то специфично, доста више фактора одлучује о томе да ли ће фудбалер бити успешан. Поред физичког потенцијала, ту су и таленат као и психичка спремност. Издржљивост је способност која се подразумева у фудбалу, а брзина доноси квалитет више.

Иван је тек стигао, али и те како је задовољан окружењем и ониме што Звезда као клуб нуди.

— Имамо доста широк стручни штаб, свако ради неки други посао али сви делујемо као целина на терену, у договору са главним тренером пројектујемо све трениниге и као такви смо доста добро покривени — закључио је Вучетић.

Повезане вести

Leave a Comment