Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Евролига покренула дисциплински поступак против Црвене звезде

Утакмица Евролиге између Црвене звезде и Олимпијакоса испоставила се као веома бурна и привукла је пажњу из више разлога. Оно што је једино требало да буде значајно јесте тријумф црвено-белих: први над грчким великаном, након везаних пораза протеклих сезона. Поред тога, на тој утакмици се публици и кошаркашкој јавности представио својим првим наступом у црвено-белом Ален Омић. Ипак, током утакмице је дошло до бурне реакције две групе навијача нашег клуба. Једна није прихватила Словенца, додатно то истичући транспарентом, да би друга, са другачијим ставом гласно негодовала.

Навијачка групација Делије север ставила је до знања на самом крају утакмице да неће бодрити Звезду док је Ален Омић члан клуба.

Звезда - Олимпијкос
Транспарент Делија на крају утакмице

Звезда је на тај начин изгубила део подршке за наставак сезоне. А да ли ће на евролигашким утакмицама бити лишена и дела публике који ће наставити да долази у Пионир? Судећи према реакцији Евролиге, шансе за то су велике…

Наиме, ова организација је осудила транспарент навијача Звезде и огласила се саопштењем, наводећи да неће толерисати такве испаде, који су у супротности са њеним ставовима и постулатима.

Ево и комплетног саопштења.

„Поводом транспарента који је група навијача Црвене звезде истакла у петак увече, Евролига жели да истакне следеће: порука коју је показала мањинска група навијача ни на који начин не представља ни кошарку као спорт, ни европску кошаркашку породицу, ни организацију „Евролига“, ни на који начин. Напротив, европска кошарка увек је била и биће пример интеграције на терену и ван њега, где су културе, расе и религије увек биле повезиване, делећи једну, заједничку страст. Управо те културе, језици, расе и начини схватања живота и спорта учинили су то искуство јединственим и богатијим и били су средство за уједињење људи. Ставови које су навијачи изразили у петак су увредљиви, штетни и у супротности са принципима укључења у заједницу и поштовања. 

Евролига ће наставити да снажно подржава и слави мултикултуралност и мултиетничке разлике, користећи спорт као мост између култура и строго осуђује било коју врсту дискриминаторских коментара и било који гест усмерен против било које расе, пола, сексуалности или било ког људског стања.

Против клуба је покренут дисциплински поступак“

Повезане вести

9 comments

Dejan јан 31, 2018 at 14:32

Slazem se sa Draganom da niko nije odgovarao poslednjih 28 godina za izazivanje nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti…ali…jednom mora da se krene i sa tim. Dosta je bilo iskljucivosti…moramo pokazati toleranciju…makar prema kosarkasu naseg kluba. Omic je dosao u Zvezdu, Beograd, Srbiju sto znaci da covek nema nikakvih predrasuda prema nasem narodu. Na utakmici protiv Olimpijakosa pokazao je kosarkasko znanje ali i hrabrost jer ga uvrede nisu sprecile da to znanje i pokaze. A…kaznu koju ce mozda EL izreci Zvezdi neka plate oni koji su je i uzrokovali…to bi bilo posteno ako su oni zaista pravi navijaci Zvezde!

Reply
(не)ватрени навијач јан 30, 2018 at 21:45

Уколико дође до новчане казне, нека клуб спроведе неку врсту акције да казну плате ти који су се правили паметни на утакмици и организовали и учествовали у томе

Reply
mmm јан 30, 2018 at 18:44

Nadajmo se da ce ljubav prema Zvezdi pobediti neobrazovanost nekih ekstrema.

Reply
milos rankovic јан 30, 2018 at 17:36

OVO STO HOCU DA NAS KAZNE BOLI NAS UVO TO JE TURSKA LIGA PROSLE GODINE SU NAMESTALI DARUSAFAKU DA PRODJE TO SU LOPOVI I KRIMINALCI U TOJ LIGI ZAJEDNO SA SUDIJAMA I ONIM BARTOMEOM NEPODRZAVAM STAV DELIJA I PUNA PODRSKA OMICU DECKO JE OK NIKAD NISTA RUZNO NIJE REKAO ZA SRBE BIO JE NAJBOLJI DRUG NEDOVICU TREBA NAM A EVRO LIGA KO VAM JE NAREDIO DA KAZNITE ZVEZDU TURCI NARAVNO MRZITE NAS AL NEVREDI OPET CEMO BITI PRVACI

Reply
Estrella Roja јан 30, 2018 at 18:01

Potpuna zamena teza. Normalno da će reagovati na rasizam, govor mržnje ili bilo koji drugi oblik netolerancije Evroliga ili Fiba u košarci, kao što bi Uefa ili Fifa da je fudbal u pitanju, EHF za rukomet itd. Postoje neki postulati koji su iznad par ljudi u organizaciji matične sportske organizacije, koji su ugrađeni u samo zakonodavstvo država iz kojih dolaze većina klubova uključujući i naše. Problem je što kod nas Tužilaštvo ćuti i posle nekoliko dana iako je postojalo dovoljno osnova da pokrenu istragu istog trenutka tokom meča, šta tek reći o nereakcijama vlasti isključujući onu sramotu prirode – Đuku molera koji je potvrdio Darvinovu teoriju u praksi. Jučerašnje nevoljno reagovanje tzv. premijerke je bilo u stilu, osuđujem, ALI pričaćemo o tome jednog dana na Vladi. Ipak, u ovom saopštenju se potencira ‘manjinski deo navijača’, što implicira da se većinski deo nije s tim slagao, odnosno odgovorio je na način na koje bi se ponosile i mnoge razvijene demokratske zemlje Evrope. Kažnjavati te ljude zbog par stotina neandertalaca bio bi sumanut potez. Naravno, novčano kažnjavanje je izvesno i nekako pravično u ovom trenutku.

Reply
Pera јан 30, 2018 at 19:54

Slažem se ali se mora konstatovati da su oni koji su to izveli veoma dobro znali i šta rade i koje su poseldice po klub. Policija mora da reši ovo čuvajući obraz i Zvezde i navijača koji su na licu mesta reagovali ali i konačno tovareći novčanu kaznu pojedincima koji su je izazvali kako se to ne bi ponovo desilo. Dakle svako odgovara za svoje postupke a oni koji su sebi dali za cilj da izbace svesno Zvezdu iz Evrolige kod tužioca pa nek dokazuju šta su činili. Postoje video snimci postoje svedoci ko je i kako uneo transparent u halu sve je jasno i sve je na državi. Dok neko ne plati bahatost ona će se stalno ponavljati.

Reply
Dragan јан 31, 2018 at 01:30

Pero druze, koliko ti imas godina? Jel si 7 ili 8 razred osnovne skole? Za poslednji 28 godina niko nije odgovarao krivicno za versku, nacionalnu i rasnu netrpeljivost! Pa, nasi politicari su glavni protagonosti sejanja verske i nacionalne mrznje..da se to krivicno sakcionise, pola Skupstine bi bilo u Zabeli, a 80 posto novina bi bilo zabranjeno, a novinari iz tih medija bi vukli bukagije…A drugo kazes: da odgovaraju kod tuzioca oni koji bi da izbace Zvezdu iz Evrolige!!!??? A za koje krivicno delo? Daj Pero ne zezaj…

Reply
Pera јан 31, 2018 at 17:12

Znači po tebi pošto imaš više od 7-8 godina idemo dalje neka seire oni koji su dno dna društva a mi ćemo da plaćamo kazne i da cmizdrimo. Kada ponovo dodje vreme za krvarenje gaća normalno ćemo ponovo mi isti da ih krvarimo a onda će ovi opet da se bave politikom i tako u krug. Epa neće da može prijatelju ja imam dovoljno ozbiljnih godina i više mi je preko one stvari da bitange odredjuju kako ću živeti i šta ću raditi. Najozbiljnije govorim da mi kao poreski obveznici ove države zahtevamo da gospoda koja su se igrala sa renomeom i kluba i nas a pre svega države Srbije plate račune koje su napravili izigravajući gazde naših sudbina. Rekao sam postoje kamere postoje svedoci a gospoda kojima je to posao neka ga rade jer primaju prinadležnosti za to.

Dragan јан 31, 2018 at 01:39

Evroliga je znaci turska liga!? Sa dva turska kluba ucesnika: Fenerom i Efesom…to je turska liga….!? Zanimljivo… Ili je Turska liga sto je sponzor Turkis Airlains…pa je sponzor, je li, progurao da igraju Fener i Efes…koji igraju Evroligu vec 20 godina… Malo vise takta i razmisljanja ne bi skodilo…

Reply

Leave a Comment