Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновијеРегионална лига

Звезда некако победила Олимпију и вратила се на чело табеле

Кошаркаши Црвене звезде савладали су Олимпију у последњој утакмици 14. кола АБА лиге и својој првој утакмици у 2018. години. За овај тријумф црвено-бели могу да захвале периоду инспирације који су се десили у финишу треће четвртине. Све до тада, Олимпија је била потпуно равноправан ривал, водила је добрим делом утакмице, а Звезда промашивала и мучила се у унутрашњој игри. Велики број погођених тројки је оно што је црвено-белима омогућило да буду у игри током слабих тридесет минута.

Фелдин је одиграо најслабији шутерски меч у последњих неколико недеља и шутирао само 5/16, а најзаслужнији за овај тријумф били су Рочести (16 поена, 4 асистенције) и Дангубић (13 поена). Занимљиво је да је и Фелдин постигао 13 кошева, и поред веома лоших процената.

  1. коло АБА лиге

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА МТС – ПЕТРОЛ ОЛИМПИЈА  80:76 (16:18, 24:19, 22:19, 18:20)

Хала: Александар Николић
Гледалаца: 6 100
Судије: Белошевић, Петек, Хаџић

ЗВЕЗДА: Радичевић, Дангубић 13п, 3ск, Давидовац 6, Лазић 2п, 4ас, Антић 2п, 5ск, Фелдин 13 (3/9 за два, 2/7 за три), Јанковић 3п, 4ск, Рочести 16п (3/5 за три), 4ас, Лесор 7п (2/9 за два, 3/6 пенали), Енис 5, Јовановић 1, Бјелица 12п (2/5 за три), 4ас. Тренер: Душан Алимпијевић

ОЛИМПИЈА: Кастрати, Барбарић, Радуловић 4, Тратник, Оливер 8, Шпан 15, Бубнић, Баџим 9, Морган 15, Лорбек 12, Бетл 8, Хроват 5. Тренер: Гашпар Окорн

Неочекивано лоше Звезда је започела прву утакмицу у новој календарској години, а најбољи показатељ стања на паркету јесте однос погођених шутева за два, односно три поена. Црвено-бели су имали много проблема са контролом скока, а поред тога су и мало тога добили у нападу кроз игру у рекету. Уз велики број изгубљених лопти, све је то резултирало одличним резултатом гостију након прве четвртине, али и генерално, након првог полувремена. Звезда је погодила више шутева за три него за два (7:5), а предњачили су Рочести и Фелдин (по две тројке), док је једино Дангубић шутирао без промашаја за два (2/2). Лесор и Фелдин су, примера ради, комбиновано шутирали 20% (2/10)…

Душан Алимпијевић је био видно незадовољан на тајм-аутима, посебно игром у одбрани, о чему најбоље сведоче његово питање играчима при резултату 37:37, у самом финишу друге четвртине, током ког су се гости неколико пута практично шетали рекето црвено-белих: „Хоћете ли да примимо 150 поена?!“

Ни старт треће четвртине, тачније, читавих осам минута овог периода, нису донели ништа ново у Пиониру. Тек тада је Звезда везала 12 поена, преко својих странаца, Јанковића и Лазића и дошла до највеће предности од старта меча, а она је износила свега шест поена. У последњих 10 минута, Звезда је покушавала неколико пута да дође до двоцифрене предности, али је сваки пут недостајао тај један кош који би можда и сломио госте, који се нису предавали.

Ипак, то се до самог краја није десило, а Звезда се суочила и са приласком Олимпије на свега три поена заостатка пред последњих 100 секунди утакмице. Ипак, иако се Звезда „нудила“ гостима, они су изгубили четири лопте за мање од шездесет секунди и омогућили нашем тиму да слави веома тешко извојевану победу.

Звезда је утакмицу завршила са истоветним бројем погодака за два и три поена (по 13), али је боље проценте имала у шуту из даљине (40,6 наспрам 37,1).

ТОК УТАКМИЦЕ

4/4 (18:20)

Рочести је погодио у првом нападу завршног дела игре (наравно, за три поена) и донео нову најубедљивију предност свом тиму (+9, 65:56). Звезда је пропустила прилику да коначно стекне двоцифрено вођство, а након две изгубљене лопте Рочестија, Оливер је закуцао и смањио на свега пет поена заостатка. Словенци су смањили и на минус три, али нису искористили три напада у низу, а само једним од њих могли су да уведу меч у неизвесну завршницу.

Ипак, црвено-бели су привели утакмицу крају и вратили се на чело табеле АБА лиге.

3/4 (22:19)

Ни на старту треће четвртине нисмо видели ништа ново. Звезда поново није могла да погоди ништа у шуту за два, па је Олимпија заслужено одржавала утакмицу неизвесном и углавном водила, након минуса од три поена са старта овог квартала. Тек у финишу погађали су Звездини странци за два, па је поенима Лесора, Рочестија и Фелдина наш тим побегао гостима на три поена преимућства (57:54).

Десету тројку за црвено-беле постигао је Јанковић, а Лазић потом из немогуће позиције погодио уз фаул, па се Звезда коначно одлепила резултатски и стекла шест поена предности пред последњих 10 минута (62:56).

2/4 (24:19)

Старт друге четвртине обележе су две серије поена, по једна на обе стране (7:0 Звезда, 5:0 Олимпија), а поред тога и Звездин рафал изван линије за три поена. Погађали су Фелдин (две), Рочести (две) и Дангубић, али ни то није било довољно да се наш тим резултатски одлепи. Било је доста проблема у рекету, на обе стране терена, па је у једном тренутку наш тим имао више погођених шутева за три (шест) него за два (пет). Алимпијевић је затражио минут одмора, веома незадовољан игром у одбрани.

До краја је само још Бјелица погодио (тројку, наравно), за коначних 40:37 и веома лош утисак након првих 20 минута.

1/4 (16:18)

Прве поене за Звезду у 2018. години постиже флоутером Џејмс Фелдин. Црвено-бели су деловали расејано на самом старту утакмице и дозволили гостима велики број офанзивних скокова, уз неколико грешака у фази напада, па је Олимпија стекла пет поена предности након прве половине прве четвртине (4:9). Алимпијевић је изменама успео да пробуди свој тим, па је Звезда серијом од 8:0 преокренула (12:9). Лорбек је на уласку у последњи минут тројком вратио вођство свом тиму, а потом Оливер повећао на +3 (13:16). Енис је изједначио, а Бетл поставио коначних 18:16 након 10 минута.

НАЈАВА

Кошаркаши Црвене звезде отвориће 2018. годину, а самим тим и „паклени јануар“, утакмицом против Олимпије из Љубљане у АБА лиги. Биће то прва од десет утакмица, колико ће их црвено-бели одиграти у јануару, за свега 28 дана.

Свима је и даље у сећању јануар 2017. године, када је Звезда била у сличној ситуацији. Црвено-бели су тада декласирали Задар у Пиониру, па Жалгирис у Евролиги (и ове године ће други јануарски меч наша екипа одиграти против Литванаца), а након тога и још 8 ривала у низу, међу којима и три европска шампиона, за укупно 10 победа у исто толико утакмица током четири невероватне недеље.

Чувени јануар 2017. Резултатски најуспешнији у историји #kkcz.

10 победа за 28 дана, 5 у ЕЛ (3 у гостима). Пала 4 шампиона Европе…#Radonjizam

Задар 113:65
Жалгирис 77:61
Мега 81:69
Фенер 75:73
Крка 79:62
Макаби 71:67
Игокеа 77:68
Басконија 87:69
ПАО 72:66
Морнар 82:71 pic.twitter.com/nPJLfgPOL5

— Александар Ковачевић (@Aleksandar_MCZ) 02. јануар 2018.

Нема сумње да сви у нашем тиму, као и навијачи, прижељкују макар сличан, ако не и исти сценарио. Звезду током наредне четири седмице чекају и тешки дуели у АБА лиги (Будућност, Цедевита, Партизан), али и озбиљни противници, из горњег дела Евролиге (Олимпијакос, ПАО, Химки, Жалгирис, Фенербахче), па је битно остварити добар резултат у стартним дуелима и сачувати енергију за наставак.

Након одличног завршетка године и тријумфа у Милану, екипа у сјајној атмосфери дочекује Словенце, а клуб је припремио новогодишње изненађење за навијаче, па ће улаз за вечерашњи дуел бити бесплатан.

Звезда (11-2) има победу (и утакмицу) мање од водеће Будућности (12-2), па би се победом вратила на чело табеле, док је Олимпија (5-8) на самом дну, изнад скопског МЗТ-а.

У првом дуелу, у Љубљани, славила је Звезда, са 92:83.

 

 

Повезане вести

9 comments

rene artoa јан 3, 2018 at 02:58

Taman koliko treba.

Reply
Србин са Космета јан 3, 2018 at 12:45

Слажем се!

Reply
krvavi zvezdas-DE јан 2, 2018 at 22:49

Alimpijević se posle pobede izvinio “Delijama“
Izvor: Sportske.net, aba-liga.co
Navijači večeras došli u velikom broju, Zvezda im ostala dužna i pored ostvarene pobede.

Reply
Hadži Dragan јан 2, 2018 at 22:00

Pun Pionir,a igrači ko babe.Nema Radonje da se nakostreši i podvikne im.Bilo mi je prijatno među mojim ciganima,ali igra bez imalo energije.

Reply
krvavi zvezdas-DE јан 2, 2018 at 23:54

lepo si napisao..alimpijevic se izvinio za igru

Reply
dusan јан 3, 2018 at 17:42

sva sreca pa nema radonje

Reply
Barani....Vjerni.... јан 2, 2018 at 20:50

Ovo je tezi trenong pred zalgiris….odlika velikih ekipa je da i kad lose ide pobjedjuju….NAPRED SAMPIONI IDEMO DALJE

Reply
Pera јан 3, 2018 at 15:09

Ako me sećanje ne vara i prošle godine smo igrali lošu utakmicu u ABA a onda odigrali maestralno u Evro ligi. Nek sada tako bude jer Žalgiris nam je dužnik iako je trenutno možda ekipa u Evro ligi koja daje najviše na terenu. Možda od Žalgirisa krenemo ka vrhu Evro lige ko to zna ovo je sport i samo navijači imaju vlažne snove.

Reply
krvavi zvezdas-DE јан 2, 2018 at 20:46

osim pobede sve drugo je bilo jako lose

Reply

Leave a Comment