Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноКошаркаНајновије

МЦЗ скенер: Тејлор Рочести

Најновије појачање К.К. Црвена звезда је амерички плејмејкер Тејлор Рочести.

Рођен је 01.06.1982. у Хјустону и иза њега јe богата европска каријера. У Евролиги је до сада наступао носећи дрес Басконије, Монтепаскија, Нижњег Новгорода и Макабија. Индивидуално гледано најуспешнија сезона у ЕЛ му је сезона 2014/15 у којој је понео Алфонсо Форд награду као најбољи стрелац такмичења са 18,9 поена просечно по мечу при томе шутирајући преко 50 % и за два и за три поена и преко 90% са линије слободних бацања. У истој сезони је поставио и рекорд ЕЛ са 15 асистенција на једном мечу, рекорд који су у међувремену срушили прво Маркус Вилијамс а затим и Стефан Јовић.

Из стручног штаба Црвене звезде се претходних месец – два често могло чути да се за место првог плејмејкера тражи искусан играч који ће бити продужена рука тренера на терену. Тејлор Рочести је управо такав играч, поседује високу кошаркашку интелигенцију, способан је да допринесе тиму на разне начине и сигурно је да у њему добијамо играча који ће ће испоштовати све постулате тимске кошарке коју ће Црвена звезда и даље форсирати без обзира на промену на клупи. Рочести је пре свега одличан пик енд рол играч и уз то и одличан шутер који је способан да поентира продором до коша, флоутером, шутем са полудистанце или за три поена, како год да се отвори ситуација из пика. Кад се на то дода да је у питању одличан додавач коме није проблем да спусти лопту центру у рекет или да из продора подели пас ка отвореном шутеру схвати се какву претњу најновије појачање нашег клуба представља по кош ривала.

Још једна врлина Рочестија се огледа у чињеници да је он плејмејкер који може да игра без лопте и да му одговара да у бековском пару игра уз играча који је добар са лоптом у рукама и способан да буде секундарни плејмејкер у петорци као што је Џејмс Фелдин. Такође се добро сналази у поставци са два плејмејкера. Занимљиво је да ће игру Црвене звезде ове сезоне предводити пар леворуких плејмејкера пошто се и Рочести и Радичевић при шуту служе левом руком. То је још једна предност Рочестија пошто је познато да је леворуке шутере нешто теже бранити и он то обилато користи, способан је да погоди ван баланса или уз контакт са противничким играчем. На обручу углавном финишира левом руком. Није неки посебан атлета мада изглед зна да завара у његовом случају.

Дефанзива му је нешто лошији део репертоара али је и на тој страни терена сасвим коректан играч. Боље се сналази у тимској него у индивидуалној одбрани мада када чува противничког плејмејкера способан је да одигра добар пресинг на преносу лопте, има брзе руке и неретке су ситуације где избије лопту противнику и да лагане поене у контри. Лошије се сналази када треба да јури свог играча кроз блокове где зна да иде испод блока што увек представља ризик када је са друге стране играч који је способан да се брзо дигне на шут и погоди. Вероватно неће бити пуно тих ситуација где ће он бити задужен за противничког плејмејкера пошто ће тај посао обављати Лазић и Дангубић а Рочести ће као део тимске одбране покушати да допринесе својом интелигенцијом и искуством и чуваће снагу за фазу напада.

Углавном може се рећи да је Црвена звезда у Тејлору Рочестију добила оно што је кроз овај прелазни рок и тражила, искусног играча који ће бити продужена рука тренера на терену, играча уз кога ће Радичевић и Раданов брже стасавати, играча који ће из пик енд рола хранити лоптама Лесорта у рекету, играча који ће из пик енд попа проналазити лоптама на линији за три поена Јанковића и Бјелицу, играча који ће правовременим пасом отворити шут из угла за Лазића. Кешеља…

Тако је у теорији а да ли ће тако бити и у пракси видећемо када крену утакмице, одговор на то питање ће као и увек дати само и једино терен.

https://youtu.be/ZAPp4kXkasI

Повезане вести

3 comments

josif сеп 9, 2017 at 20:58

Rocesti,Radanov,Radicevic-Feldin,Lazic,Dobric-Dangubic,Keselj-Bjelica,Jankovic-Lesort,Jovanovic dakle jos jedan stranac na poziciji centra i to je to.Daje Dejo ovde titula bi vec bila upisana ali sa ovim Alimpijem to je jako neizvesno ali ako nedaj boze krene lose moze dase promeni trener.Pozz.MKD

Reply
Pera сеп 11, 2017 at 13:20

Epa neće da može ove sezone nećemo menjati trenera. Pogotovo ne preko novina.

Reply
Србин са Космета сеп 9, 2017 at 20:00

Ma добили смо одличног играча!

Reply

Leave a Comment