Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАлександарБлоговиВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

ИСТОРИЈА (III део): Напад на „Близнакиње“, несрећни Кијев и недостижних 2:3 из Украјине

Након несрећне 2000. године и елиминације у борби за Лигу шампиона од Динама из Кијева, многи навијачи Звезде ће се усагласити да црвено-бели такву шансу више нису имали. Након 0:0 у Кијеву, било је шокантних 1:1 у Београду, за мук препуне Маракане и крај надања везаних за пласман у европску елиту након читаве деценије.

Само годину дана касније, наш клуб је поново морао у Кијев. Овога пута, Звезда је у борби за Лигу шампиона елиминисана од моћног Бајера из Леверкузена, који ће девет месеци касније у финалу овог такмичења бити поражен од Реала, евроголом Зинедина Зидана. Након тога, наш тим је морао да се задовољи борбама у тадашњем Купу УЕФА. Наредни ривал био је Арсенал, односно ЦСКА из Кијева.

Пут до Украјине прерастао је у право путешествије. Екипа је кренула авионом на крајње одредиште, али је у току лета тог 11. септембра јављено да се у Сједињеним Државама догодио терористички напад, па је наш тим враћен у Београд, а меч одложен. Занимљиво је да навијачи нису добили такву информацију, па су отишли у Кијев и тек тамо, након пута од 30 сати, сазнали да утакмице неће бити.

Након добре партије у Београду против Леверкузена, екипа предвођена Аћимовићем, Пјановићем, Јелићем, Лалатовићем, Бошковићем очекивала је лак задатак против аутсајдера из Кијева. Тако је и изгледало након 33 минута игре у првој утакмици. Михајло Пјановић погодио је након нешто више од пола часа, па се чинило да ће квалитетнија Звезда однети повољан резултат у Београд. Међутим, нешто касније, ЦСКА је за само 20 минута постигао три гола, преко Кашенка, Ткашенка и Костишина и имао великих 3:1. Ипак, Миле Аћимовић са „креча“ смањује на 3:2 и доноси нашем тиму, и поред пораза, активан резултат пред београдски реванш.

Уследио је и реванш на Звездином стадиону. Да ли разочарани новим неуспехом у борби за Лигу шампиона, да ли уверени да ће екипа лагано изаћи на крај са Украјинцима, навијачи нису у великом броју дошли на стадион. Свега 20-ак хиљада људи окупило се на Маракани, како би помогли свом тиму да постигне погодак вредан проласка у наредну рунду такмичења.

Међутим – резултата није било! Током читавог меча, а посебно у другом делу, виђена је права „викторија“ на Маракани. Промашивали су редом Јелић (два пута), Пјановић, Аћимовић, Глоговац, Лалатовић (пречка) и Спалевић, на самом крају, гости су само два пута припретили, преко Ткашенка и Аненкова, али су одолели силовитим нападима Звезде и преживели дуел на Маракани. Звезда је још једном посрнула.

Био је то други узастопни неуспех Звезде у ситуацији у којој је морала да надокнади заостатак од 3:2 из прве утакмице. Након Екерена, нови аутсајдер је одолео на Маракани. Двомеч против Јене и бриљантна партија у београдском дуелу 1971. године остао је до данашњег дана једини дуел црвено-белих у Европи у којем су успели да се пласирају даље након пораза резултатом 3:2 у гостима у првој утакмици.

Остаје да се надамо да ће Краснодар стати раме уз раме са Јеном, у оквиру богате историје нашег клуба.

Повезане вести

1 comment

MarkoSi авг 24, 2017 at 10:15

Eliminacija od CSKA Kijeva je po meni najsramotniji poraz Crvene Zvezde u Evropi od kada me služi sećanje (mažda i gore nego Ksamaks). Prvi korak ka ovakvoj situaciji je svakako sramotno oduzimanje koeficijenta zbog sankcija pa Zvezda uprkos ogromnom broju bodova iz 1990/91 i 1991/92 nije bila nosilac.Za nastavak smo sami krivi jer smo ispadali od svakog malo ozbiljnijeg rivala, a često smo priređivali neprijatna iznenađenja pa smo ispadali i od autsajdera. Ova sezona je dobar primer i nadam se početak zdrave i održive priče u kojoj bi Zvezda prolazila bez većih problema autsajdere i ponekad uspevala da eliminiše favorite na papiru.

Reply

Leave a Comment