Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеЕвропска такмичењаИсторијаФудбал

ИСТОРИЈА: Звезда готово непогрешива када оде на реванш без примљеног гола!

У односу на квалитет, финансијску моћ клуба и статус у европском фудбалу у актуелном тренутку, традиција и различити историјати се посматрају више као занимљивост и подсећање на нека прошла времена. Ипак, готово по правилу, пред европска искушења свог клуба, навијачи праве осврт на традицију и ситуације које су у прошлости подсећале на оне актуелне. Уколико је оно до чега дођу позитивно и даје наду и буди оптимизам, та традиција се усваја знатно озбиљније и еуфоричније.

Пред дуел Црвене звезде и прашке Спарте, који се игра у четвртак од 19 часова, направили смо мали преглед европских двомеча у којима су црвено-бели били у сличној ситуацији. И то на три нивоа.

  1. ПРЕДНОСТ ОД 2:0 ИЗ ПРВЕ УТАКМИЦЕ У БЕОГРАДУ

Током својих 55 учешћа у евро-куповима, Звезда се три пута нашла у ситуацији да на реванш у гостима „однесе“ предност од 2:0. Два пута је она била довољна за пролаз, а једном не.

КУП КУПОВА, 1985/1986.

Пре нешто више од три деценије, у оквиру 1/16 финала Купа Купова, на Маракану је стигао швајцарски Арау, предвођен касније легендарним Отмаром Хицфилдом. На другој страни, на клупи Звезде седео је Гојко Зец, који се одлучио за следећи састав:

Љуковчан, Радовановић, Јанковић, Милетовић, Елснер, Ивановић (Шугар), Николић, Ђуровски, Мусемић, Зјајо (Димитријевић), Мркела.

Црвено-бели су славили са 2:0, головима Хусрефа Мусемића и Бошка Ђуровског, без већих проблема. Реванш је био само формалност, а завршен је резултатом 2:2. Сви голови постигнути су у првом полувремену, а за Звезду су погађали Мусемић и Јанковић. Шеф струке нашег клуба извео је готово идентичан састав, па је једина промена био наступ Крмпотића, који је наступио уместо Зјаја.

Црвено-бели су након Швајцараца елиминисали и Лингби, али је непремостива препрека у четвртфиналу био Атлетико Мадрид.

КУП УЕФА, 1989/90.

Четири године касније догодио се двомеч који бројни старији љубитељи Црвене звезде ни до данашњег дана нису прежалили. Ова елиминација остаће у рангу оних против Фиорентине, Панатинаикоса, те пораза од Борусије у финалу УЕФА Купа. Након сигурне елиминације Галатасараја и Жалгириса, црвено-беле је чекао Келн.

Није се знало ко има моћнији састав! Келн, предвођен Криштофом Даумом са клупе, а легендарним Бодом Илгнером, Томасом Хеслером, Јиргеном Колером, Пјером Литбарским, Олафом Јансеном на терену, или Црвена звезда, са својом другом „звездом“, Драгославом Шекуларцем на клупи, односно петом, Драганом Стојковићем, те будућим шампионима Европе, Дејаном Савићевићем, Дарком Панчевим, Робертом Просинечким, Илијом Најдоским, Владом Стошићем, Диком Стојановићем на терену.

Звезда је, на крилима своје атомске навале и преко 60 000 навијача, у Београду славила са 2:0, а наступила је у саставу:

Стеван Стојановић, Горан Јурић, Слободан Маровић, Драги Канатларовски, Милош Дризић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки (Владан Стошић), Дејан Савићевић, Дарко Панчев, Драган Стојковић, Митар Мркела (Владан Лукић).

Дејан Савићевић одиграо је утакмицу живота у црвено-белом (тек две године касније ће се десити Бајерн из Минхена) и са два гола потопио моћни немачки клуб. Пред реванш се сматрало да ће Звезда сачувати предност, а потајно се говоркало да наш клуб након неколико болних удараца коначно има генерацију која може до трофеја у Европи.

Проблем је било неиграње Панчева због картона, кога је у Келну заменио момак који је пројектован као његов наследник, Владан Лукић. У ватру је бачен и голобради Звонко Милојевић, који тај меч неће упамтити по добру. И до 57. минута реванша у Немачкој све је изгледало идеално. А онда смо на делу видели чувени „немачки менталитет“, о којем се и пре и после тога причало кад год би се неки наш спортски колектив намерачио на Немце. У 57. минуту, Фалко Гец је погодио за 1:0, али је и тај резултат водио Звезду даље. Међутим, уследило је помрачење у последњих седам минута игре. У 83. минуту игре, исти играч анулира два гола Савићевића из Београда, да би Орденвиц минут пре краја погодио мрежу Милојевића и трећи пут, за 3:0 и велики ударац нашем клубу.

Келн је те сезоне елиминисан чувеном у полуфиналу УЕФА Купа, против Јувентуса, а у Бундес лиги завршио је сезону тик иза минхенског Бајерна. На крају исте сезоне, бројни играчи ова два клуба учествовали су у освајању титуле светског шампиона са Немачком. Само годину дана касније, бројни играчи Звезде, извукли су поуке из двомеча против Келна и успели да покоре Европу. Најбоље игре пружили су управо против – Немаца (Динамо Дрезден, Бајерн), срушивши бар на трен мит о њиховом менталитету, тако што су на колена бацили поменуте Баварце дубоко у надокнади времена…

ЛИГА ЕВРОПЕ, 2013/14.

Готово 25 година након великих двомеча и највећих успеха у историји, Звезда се већ неко време није састајала са Немцима, Италијанима, Енглезима. Почетком друге деценије 21. века, наш клуб је одмеравао снаге са Летонцима, Белорусима, Кипранима, а 2013. године, ред је дошао на Исланђане. Екипа предвођена Славишом Стојановићем, која ће 10 месеци касније освојити прву титулу шампиона после седам година започела је европски пут дуелом против Вестманеје.

На Маракани је било 2:0, а голове су постигли Печник и Мијаиловић. На терен су поред њих двојице истрчали и Бајковић, Вешовић, Крнета, Лазић, Нинковић, Милијаш, Касалица, Ковачевић и Дауда.

У не претерано занимљивом реваншу, Звезда се са Исланда вратила са резултатом 0:0, што је било довољно за пролазак даље. Већ у наредној рунди непремостива препрека био је Черноморец. Екипа је лоше отворила и домаће првенство, али се некако стабилизовала и освојила титулу. Ипак, због казне УЕФА, она јој није омогућила и наступ у Европи наредне сезоне, а тим се убрзо „растурио“…

      2. ОДЛАЗАК НА РЕВАНШ БЕЗ ПРИМЉЕНОГ ГОЛА

Када је реч о ситуацијама у којима је Црвена звезда први меч играла на свом терену и није примила гол, и оне показују величину нашег клуба. Само таквих случајева било је чак 27! Оно што би могло да буде интересантно онима који верују у традицију јесте чињеница да је од тих 27 пута, чак у 23 наврата наша екипа успела да се пласира у наредну рунду такмичења.

Први такав случај десио се давне 1961. године, у петом наступу Звезде у евро-куповима, када је Хибернијан савладан са 4:0, па је у Шкотској било довољно и 1:0 за пролазак даље. Пет година касније, декласиран је Атлетик Билбао (5:0), па пораз у реваншу није утицао на коначан исход. Ирски Линфилд био је Звездина жртва 1969. године. Била је то друга најубедљивија победа нашег тима у Европи (8:0). У наредној, антологијској сезони 1970/71, пре дуела са Јеном и Панатинаикосом, црвено-бели су савладали румунски Арад са 3:0 у Београд, а у реваншу је 3:1 било довољно за пролаз. Пре првог европског финала, црвено-бели су се провели као боси по трњу против Борусије из Менхенгладбаха. Пре Немаца, Звезда је елиминисала Слиго, 1977. године, дуплом победом идентичним резултатом, 3:0, и у Ирској и у Београду.

Уследила је и чувен поход нашег клуба на први евро-трофеј. Од јесени 1978. до краја пролећа 1979. Звезда је одиграла утакмице које се памте и елиминисала велике ривале, а чак три пута наш клуб је са резултатом 1:0 у џепу одлазио на реванше. Елиминисани су тада Арсенал, ВБА и Херта. Сјајна генерација Звездиних фудбалера заустављена је тада у финалу.

Наредни ривал који је елиминисан након победе без примљеног гола у Београду био је помињани швајцарски Арау, а осамдесете године прошлог века донеле су и тријумфе против Панатинаикоса и Тракије од по 3:0, које су биле довољне за миран реванш.

Златна генерација Звезде, српског и југословенског фудбала, одиграла је у сезони 1990/91. два велика меча у којима није дала наду противницима да се пласирају у наредну рунду. Ренџерс и Динамо из Дрездена декласирани су на Маракани са по 3:0, а кући су отишли срећни што нису примили још неки погодак. Реванши су били само формалност.

У првој сезони по распаду Југославије, Звезда је као шампион Европе заиграла у првој сезони Лиге Шампиона, у новом формату. Пре дуела против Аполона и групне фазе такмичења, наш тим је играо против Портдауна и забележио две лаке победе, од по 4:0.

Уследиле су санкције и тешка времена за наш клуб. У сезони великих мечева против Кајзерслаутерна и Барселоне, Звезда је европски почетак забележила против шкотског Хартса и успела да прође даље са два ремија. У Београду је било 0:0, а у Шкотској 1:1.

Нови век донео је и прву велику пропуштену шансу и велику жал. Двомеч против Динама из Кијева, и данас, више од 15 година касније, многи од нас нису заборавили. Пре тог двомеча, Звезда је елиминисала грузијски Торпедо. У првом мечу било је 4:0, али је он више остао упамћен по дешавањима ван терена и сукобима са полицијом која је послата на северну трибину. Навијачима се тада придружио и фудбалер Лео Леринц. Први велики скалп у 21. веку Звезда је узела италијанском представнику. Хит тадашњег Калча, Кјево из Вероне, предвођен Лупателијем, Ланом, Легротаљем, Коринијем, Манфрединијем, Перотом, Еспоситом, Баронеом, Лућаном, Корадијем, одиграо је у Београду без голова са Звездом, али је у реваншу голобради Дејан Миловановић евроголом запечатио судбину клуба из Вероне, па је уз погодак Ивана Гвозденовића наш тим прошао даље.

Меч који је фудбалском свету представио Николу Жигића, још један је из категорије оних у којима је Звезда отишла на реванш без примљеног гола и прошла даље. Нистру је 2003. испраћен са пет голова кући, а Жигић је постигао хет-трик и најавио велике ствари у црвено-белом дресу. Две године касније, Жигић је већ стекао име у свету фудбала, а Звездина генерација ’84 полако је крчила свој пут ка њему. Први велики резултат био је елиминација Браге, уз карактеристичан први меч за Звезду с почетка 21. века – реми без голова на Маракани. Пуровић је у реваншу погодио за 1:0, а Звезда је захваљујући сјајној партији свог голмана успела да сачува 1:1 и оствари први пласман у групну фазу евро-такмичења још од 1992. године. У последњем наступу у квалификацијама за Лигу Шампиона све до 2017. године, Звезда је елиминисана од Ренџерса, али је пре тога била успешнија од Левадије из Талина. На Маракани је било 1:0, па је шокантан пораз од 2:1 у гостима, уз примљен гол са пола терена, био довољан Београђанима да оду даље.

Последњи јачи трзај у Европи Звезда је остварила у сезони 2012/13. Након мучења против Нафтана, у наредне две рунде, Звезда је одлазила на реванш без датог, али и без примљеног поготка. Против Омоније је наш тим на Кипру славио пролаз након једанаестераца и отишао на мегдан Бордоу.

Поред поменутог двомеча против ИБВ-а са Исланда, наш клуб је још једном прошао даље након меча у Београду у којем је сачувао своју мрежу. То се десило пре неколико недеља. У никад ранијем почетку евро-сезоне, Звезда је савладала малтешку Флоријану са 3:0, да би меч на Малти био завршен резултатом 3:3, довољно за пролазак даље.

Ипак, у четири наврата, Звезда није успела да се пласира у наредну фазу такмичења након што је пред реванш одиграла утакмицу без примљеног гола на свом стадиону. Поменути двомеч против Келна био је први такав случај, а наредна три десила су се за свега 15-ак година. У сезони 2000/01, Звезда је елиминисана од Динама из Кијева у квалификацијама за Лигу Шампиона, а у Купу УЕФА је након елиминације Лестера играла против Селте из Вига. Наш тим је славио у Београду са 1:0, у Вигу је поражен са 5:3, али је касније тај меч регистрован резултатом 3:0, под неким чудним околностима. Годину дана касније, црвено-бели су још једном одиграли 0:0 пред својом публиком, а против Бајера из Леверкузена, са Балаком, Баштирком, Бутом, Нојвилом, Рамеловим, Новотним, Шнајдером, Бербатовим, Зе Робертом, Лусијом, Себешћаном… није било шансе у реваншу. Ова чувена екипа Бајера стигла је касније до финала Лиге Шампиона, у којем је поражена од Реала.

Последња елиминација овог типа десила се пре пет година у Бордоу. Након што је прошла Омонију, Звезду Саше Јанковића, који је заменио Роберта Просинечког у међувремену, сачекао је Бордо. Детаљи овог двомеча добро су познати, а погодак Гуфрана још увек је пред очима свим навијачима црвено-белих.

3. ПРЕДНОСТ ОД ДВА ГОЛА ПРЕД РЕВАНШ

Црвено-бели су у протеклих 60 година седам пута пред реванш имали предност од дв гола. Помињали смо и детаљно писали о три таква двомеча (Келн, Арау, ИБВ), а у преостала четири наврата наш клуб је имао половичан учинак.

Већ у првом наступу у Европи, Звезду је сачекао бугарски ЦДНА. Након тријумфа од 3:1 у Београду, наш тим је поражен са 2:1 у гостима, али је прошао даље. У првој сезони после Барија, Звездина прва препрека био је кипарски Аполон. Црвено-бели су савладали Кипране са 3:1 у првом дуелу, а потом и са 2:0 у другом и пласирали се у групну фазу.

Исту судбину као против Келна, наш тим је доживео два пута. У антологијском двомечу против Реала из Мадрида из 1987, Звезда је предвођена Пиксијем Стојковићем славила са убедљивих 4:2 у Београду, али су голови у гостима били кобни по наш тим, па је Реал славио са 2:0 у Мадриду и прошао даље.

Само неколико месеци касније, наш тим је однео предност од 3:1 у Бриж, на дуел против истоименог клуба, али је доживео дебакл у Белгији. Било је чак 4:0 за црно-плаве.

Да резимирамо. У чак 27 случајева, Црвена звезда је у првој утакмици на свом терену одиграла без примљеног гола један европски дуел. Само четири пута наш тим није успео да материјализује такву ситуацију. У 7 наврата, Звезда је имала два гола предности пред реванш. Четири пута је прошла даље. У 3 ситуације, црвено-бели су имали баш 2:0, колико износи и предност пред дуел са Спартом у Прагу. Два пута је то било довољно за пролаз даље.

Треба истаћи да наш клуб нема победу из три меча у Чешкој у својој историји, али има један пролазак даље (Бањик), уз две елиминације (Либерец, Славија). Ипак, утисак је, након првог меча, да екипа Владана Милојевића може да одигра зрело и паметно и сачува два гола предности, чиме би другу сезону заредом стигла до плеј-офа за пласман у Лигу Европе. Овога пута много тежим путем.

Црвена звезда – Спарта, четвртак, 19:00

Повезане вести

3 comments

SVE PJANO21 авг 4, 2017 at 00:42

Mislim da Bragu nismo pobedili 1:0, nego smo igrali 1:1 i prošli dalje zbog gola u gostima. A vodili smo od početka utakmice, negde oko 10og minuta do pred kraj.

Reply
oknarb авг 3, 2017 at 13:43

значи још три играча и имамо јак тим

Reply
oknarb авг 3, 2017 at 13:43

доведите вукановића штопера и и играча средине терена и газимо,зашто је затишје у прелазном року?

Reply

Leave a Comment