Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаКонференције за медијеКошаркаНајновије

Душан Алимпијевић нови тренер Црвене звезде

Душан Алимпијевић

Талентовани стручњак Душан Алимпијевић потписао је трогодишњи уговор са Црвеном звездом мтс. Први помоћник Алимпијевићу биће легендарни Миленко Топић.

КК Црвена звезда мтс промовисала је новог шефа стручног штаба. Талентовани тренер Душан Алимпијевић потписао је трогодишњи уговор, а његов први помоћник биће легенда српске кошарке Миленко Топић. Део стручног штаба ће бити и Слободан Љуботина, кондициони тренер Александар Јованчевић, док ће лекарско особље остати непромењено.

Алимпијевић је каријеру почео у стручном штабу Војводине где се претходно афирмисао и као играч, а потом је као први тренер Спартака из Суботице бележио фантастичне резултате који су га и препоручили за клупу ФМП-а. Са младим тимом из Железника је претходне сезоне остварио историјски пласман у финале Првенства Србије и потпуно оправдао епитет једног од најталентованијих српских тренера.

С обзиром на то да је ово сада званична ствар, користим прилику да се захвалим људима у клубу и председнику што су се одлучили на овај потез. Пре свега сам почествован. Изузетно сам свестан шта носи име Црвена звезда. Шта носи име, традиција, систем… Као и навијачи.

Свестан сам шта навијачи носе са собом и који су њихови захтеви. Све је пролазно, али они остају уз клуб. На моје велике задовољство са мном у стручном штабу биће људи који су били у ФМП-у, Слободан Љуботина, коднициони тренер Александар Јованчевић, али и Миленко Топић који је прихватио позив да нам помогне својим огромним искуством.

Можда грубо звучи, али ће стручни штаб са мном на челу изгинути за ово што нам је пружено. Даћемо све од себе да наставимо низ добрих резултата који су сада већ иза нас. Знамо шта су наши циљеви. Знамо да Звезда има императив победе и ми ћемо у том правцу и размишљати.

Требало је храбрости да се прихвати ова понуда, али то се од тренера Звезде и очекује да буде храбар. Постоји јасна визија ко би требало да дође из ФМП-а у Звезду, али не бих лицитирао именима. Велике одлуке се не доносе преко ноћи. Звезда је исувише велики клуб, велики систем. Свака одлука се доноси уз дубоку анализу. Председник Човић и ја смо разговорали пре одређеног времена о овоме. Да ја сумњам у било шта од тога што доносимо у Звезду, стручни штаб и ја, не бих био данас овде.

Имамо јасну слику играча који остају. Имамо јасну слику играча из ФМП-а. Пратимо тржиште и детаљно га анализирамо. Не морам ја вама да говорим превише, већ можете и сами да схватите. Постоји неколико позиција које су проблем. Трудићемо се да то решимо што пре јер 5. августа имамо прве прегледе, а 7. августа први тренинг. Ми ћемо се трудити да пред почетак припрема имамо скоро цео тим, осим репрезентативаца као што је на пример Бранко Лазић.

Радимо вредно да пронађемо адекватне домаћих играча на тржишту, а да нису део Звезде или ФМП-а. Поред великих заслуга свих у клубу за изванредне резултате, сматрам да је велика заслуга за њих и то што је костур тима био од домаћих играча.

Питали сте ме и за стил игре. Нећу да се враћам много у назад, али је сигурно да сам увек и у сваком клубу инсистирао на доброј одбрани. Она се подразумева. Сваки почетак је тежак. Између осталог због тога ћемо и инсистирати да се окупимо што је раније могуће. Рад и жеља за радом не сме ниједног момента да се доведе у питање. Ми на тај начин морамо да надокнадимо све недостатке.

Ово је за мене заиста сан и остварење жеља. У данима за нама смо причали о томе шта носи Звезда. Велика је сатисфакција за мене и моје године, али и огромна обавеза. Овај начин такмичења захтева потпуну посвећеност послу. Јуче смо рачунали да ћемо са пријатељским утакмицама изаћи на преко 85 утакмица за сезону. Само ту треба срачунати колико сте одвојени од породице.

Зато сам се трудио да селектирам стручан штаб пун добрих људи. Навијачи нам постављају највећа очекивања, а ми ћемо се трудити да то не изневеримо. Нисам дошао као замена Дејану Радоњићу. Он је златним словима исписао име и презиме у књиге овог клуба. Та прича је иза нас и не осећам притисак тога. Имам само притисак и одговорност да не изневерим људе који су ми указали поверење – рекао је Душан Алимпијевић.

Први помоћник Душана Алимпијевића биће Миленко Топић. Он је као играч са националним тимом освојио чак четири одличја у периоду од 1996. до 1999. године. Злата на Европском првенству у Шпанији 1997. године и на Светском првенству у Грчкој 1998, док је на Олимпијским играма у Атланти 1996. са репрезентацијом Југославије освојио сребро, а 1999. у Француској на Европском првенству и бронзу.

У богатој играчкој каријери наступао је за Слогу из Банатског Новог села, Профи Колор, Беочин, Будућност, Монтепаски, Хемофарм, Олимпију Милано и Ретимно. Свакако као један од златних периода богате каријере издваја се период од 1997. до 1999. године када је носио дрес Црвене звезде и у том периоду освојио титулу шампиона СР Југославије и играо финале Купа Радивоја Кораћа који је тада био интернационално такмичење.

Изузетна ми је част учињена овим позивом и могућност да се вратим у клуб за који сам јако емотивно везан. Јако сам свестан шта је Црвена звезда, какав је то клуб, какав је то бренд са све навијачима који је чине толико великом. Ма колико звучало да смо млади и неискусни, биће нам лакше јер је у Звезди успостављен јасан систем. Испред нас је сезона која је изузетно захтевна, али смо спремни да се ухватимо у коштац са тим. Млади смо, пуни елана. Резултати које је Звезда остварила у претходних пет година нас обавезују, али и нам и представља додатни спортски мотив да се добро спремимо јер ће сви желети да победе Звезду.

Последње две године са провео у Сегедину. Ипак, ја сам цео живот у кошарци. Прошао сам све од домаће лиге, Евролиге, репрезентација, разних иностраних лига… Можда немам толико тренерског искуства, али у кошарци их сигурно имам. Рано је говорити шта је успех у наредној сезони. Заједништво и добра атмосфера је пут којим ћемо ићи. Сви се појачавају, сви желе да скине Звезду са трона. Мислим да могу да помогнем младим играчима и тренерима – истакао је Топић.

Председник КК Црвена звезда Небојша Човић је детаљно образложио одлуку клуба.

Одлука председништва клуба донета је после дужег времена и дубоких анализа. Знам да ће бити разних коментара, знам да се у Србији мрзи успех, знам да ће многи то сматрати као ароганцију. Ми смо се определили да нови тренер Звезде буде Душан Алимпијевић, његов први помоћник Миленко Топић, а у стручном штабу ће бити и Слободан Љуботина, кондициони тренер Александар Јованчевић. Лекарско особље ће остати исто као и до сада.

Нити смо били притиснути уза зид. Нити су Дуле (Алимпијевић), Миленко (Топић) и остали стручни штаб резултат тога да нико није хтео у Звезду. Толико њих је хтело да је то невероватно. Они су нас бирали, а ми смо од њих вршили избор. Ми постављамо, ми радимо и ми смо урадили посао. Имамо потпуно поверење у Дулета, Миленка и то не само када буду побеђивали. Као и када сте питали Дејана Радоњића – да ли ћете поднети оставку, а он одговорио да није разумео питање.

Да ли је млад. Не, требало би да узмем неког од 75 година па да плаћам осигурање. Да ли је неискусан? Ко од вас у медијима има више од 10 година искуства? У чему је проблем?

Стаћемо исто као и раније иза тренера. Као што сте писали ’’Човић грудима брани Радоњића’’. Овде ћу бранити и грудима и леђима. Они су дуго година у кошарци. Како сам најавио, чини ми се на Пинку, пре 10-ак дана, наставићемо са храбрим решењима – рекао је Небојша Човић.

Повезане вести

4 comments

kastiljo јул 21, 2017 at 17:32

Decko je preslikani Branko Lazic…Ko da su braca covece.

Reply
Hadži Dragan јул 21, 2017 at 20:40

Jesu,braća su … od muške tetke … vidiš da su neobrijani.

Reply
Hadži Dragan јул 21, 2017 at 17:02

Dobrodošao … Ništa manje perspektivan trener nego Radonja pre 4,5 godine. Neka ti je srećom Dušane.

Reply
Loki јул 21, 2017 at 15:42

Tako je Covic pricao i za Lazica pre 5 godina…Pa zaredjali porazi i posle dva i po meseca smena…
Nadam se da se nece ponoviti prica…i podrska Alimpiju i Topicu…

Reply

Leave a Comment