Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноНајновијеФудбал

МЦЗ анализа: Рутинска победа над Иртишом донела дозу оптимизма (ВИДЕО)

У врелим јулским данима препуним неизвесности у прелазном року и на европској сцени, мотивисани црвено-бели рутински су савладали казахстански Иртиш са 2-0 и најавили мегдан са Спартом из Прага.

Звезда је пред 22.000 навијача без икаквих проблема савладала недораслог противника. Мишљења смо да је сама врућина била већи противник црвено-белима него што је то била дефанзивно орјентисана екипа из Казахстана. Гости су као и у првом сусрету ушли у утакмицу са једном поприлично дефанзивном поставком која се чак не виђа толико често ни у нашем првенству.

Наши момци су као и у све четири досадашње утакмице у квалификацијама ушли мотивисано и од старта су ставили до знања Иртишу ко коси а ко воду носи. Увек се говори како је битно што пре постићи погодак и управо су наши играчи то учинили у 10. минуту. Канга је изнудио фаул на ивици шеснаестерца, а на изненађење многих лопту је узео Мичел Доналд и феноменално савладао голмана гостију на одушевљење читавог стадиона.

Звезда је наставила своју игру, док су гости и поред морања да постигну гол и даље играли доста затворено уз неке спорадичне излете на половину Звезде. У 20. минуту је Звезда извела опасну контру у коју су истрчали Боаћи и Анђелковић, међутим нису успели да је реализују на прави начин. Боаћи је показао једну јако квалитетну врлину да није себичан, па је покушао да асистира Анђелковићу, али је погодио дефанзивца Иртиша у ногу па је та акција пропала.

Може се приметити да Звезда има проблема при завршници контра напада, и то је нешто на чему се мора додатно порадити у наредним данима, јер Црвена звезда већ 27. јула игра против доста снажнијег и квалитетнијег противника против кога ће завршница контра напада, а и генерално, бити од круцијалне важности.

Наш тим је доста шутирао са дистанце и то је свакако за похвалу. Највише је покушавао Гелор Канга, али је први озбиљнији шут упутио Славољуб Срнић у 33. минуту. Наместио се и одлично шутирао са ивице казненог простора, а лопта је прохујала тик поре десне стативе. Гости су покушали преко Фонсеке у финишу полувремена, али беспослени Манојловић није имао никаквих проблема.

Очекивали смо да ће Иртиш у другом полувремену играти доста отвореније пошто нису имали шта да изгубе, међутим ништа се није променило у односу на први део игре. 15-ак минута у наставку је било поприлично незанимљиво, а онда су уследили солидни покушаји са дистанце Рикардиња и Канге, али ипак недовољно прецизни. Као што смо већ констатовали, Звезда је упутила доста шутева са дистанце на овој утакмици и надамо се да ће се тако наставити, уз наравно успешнији учинак.

Велики квалитет овом тиму је донео Бранко Јовичић, који је био један од најзапаженијих играча Црвене звезде. Већ у првој утакмици против Иртиша је показао део својих могућности. У овом реваншу је одиграо још боље, и показао да ће бити велико појачање у борби за домаће трофеје и у европским квалификацијама. Физичко беспрекорно спреман, веома пожртвован и борбен, добијао велики број дуела, претрчао много. Правио је и доста паметних фаулова и тако спречавао Иртиш да направи било какав озбиљнији напад. Своју одличну партију је крунисао у 78. минуту када је сјајно пробио по левој страни, прошао играча гостију и сјајно асистирао Срнићу који се одлично кретао и рутински затресао мрежу Иртиша за коначних 2-0.

Звезда мора још доста да ради, јер је и поред рутинске победе била видљива неуиграност тима. Било је доста непрецизних додавања, као и растрзане игре. Добар део утакмице је то заиста било негледљиво, али било је и неколико лепих акција. Јасно је да је ово још увек један процес стварања новог тима, јер нажалост сваке сезоне играчки кадар доживи огромне промене. Радује мотивација и физичка спрема екипе. Надамо се да ће и неко од нових појачања донети додатни квалитет и сигурност тима пред двомеч са Спартом.

ОЦЕНЕ ИГРАЧА

Манојловић 6,5 – Није имао много посла. Одрадио успешно оно што је било до њега.

Стојковић 6,5 – Вероватно његова најбоља партија до сада. Дефанзивне задатке је обавио готово без грешке. Напред је имао пар добрих потеза и продора, али опет је изостала завршница и центаршут.

Савић 6,5 – Одиграо је још једну коректну утакмицу. Јесте да противник није био много опасан, али је одрадио свој посао сасвим добро.

Ле Талек 7 – Како год то звучало, он је тренутно најбољи штопер Звезде. Можемо комотно рећи да ту значајно више доприноси него у везном реду. Био је веома сигуран, пун самопоуздања, добијао све дуеле. Одличан.

Анђелковић 6,5 – Игра на неком свом стандардном нивоу. Не осцилира много. Кикс из прошле утакмице није много утицао на њега па је био сигуран.

Јовичић 7,5 – Дефинитивно играч утакмице. Већ смо у тексту све рекли о њему. Биће одлично појачање.

Доналд 7 – Најбоља партија Доналда на старту нове сезоне. Показао је да се полако враћа у стару форму. Одлично се уклапа са Јовичићем. Постигао фантастичан гол.

Рикардињо 5,5 – Још једна бледа партија Бразилца. Иако је у другом полувремену на моменте показао да зна фудбала, то је било недовољно за значајнији допринос победи, а самим тим недовољно и за бољу оцену. Надамо се да ће већ за пар дана против Радничког из Ниша показати нешто више. Његов учинак је преко потребан.

Канга 7 – Иако то још није онај прави Канга кога сви очекујемо и њему је ово била можда и најбоља партија од почетка сезоне. Изнудио је слободан ударац из ког смо повели, али је и грешио доста у првом полувремену. У наставку био доста бољи. Разигравао је екипу, и радио оно за шта је доведен. Важан бољитак пред Спарту.

Срнић 6,5 – Можда и његова опроштајна партија. Није био превише запажен, али је и овога пута имао директан утицај на резултат. Рутински искористио мајсторију Јовичића.

Боаћи 6,5 – Овог пута није успео да се упише у стрелце, али је и тако одиграо једну сасвим пристојну партију. Учествовао је доста у игри, трчао контре, креирао. Недостајала је завршница, али нећемо му замерити.

ИЗМЕНЕ
Руиз / – Недовољно времена за конкретну анализу и оцену.

Пешић / – Мала минутажа.

Рачић / – Мала минутажа.

ТРЕНЕР
Милојевић 6,5 – Успева да мотивише екипу и донесе потребну озбиљност и ангажованост у игри. Очекујемо да екипа буде још дисциплинованија како одмиче сезона. Можда је и на овој утакмици пропустио да пружи шансу Аџићу. Предстоји му први велики испит, и њему и играчима, у виду двомеча са чешком екипом у трећем колу квалификација.


 

 

Повезане вести

2 comments

kastiljo јул 21, 2017 at 19:14

Daleko od toga da je Jovicic bio igrac utakmice….To sto se borio i asistirao ne moze ga ciniti najboljim na terenu…Mnogo je gresio u predaji lopte,cak i elementarni pasovi na 5m su mu bili kriticni,ali ajde to cemo pripisati mozda blagoj tremi zbog debija na marakani…Igrac utakmice je po mom misljenju bio Kanga,ako ne on onda Le Talek.

Reply
Vlastimir јул 22, 2017 at 14:12

Шта си ти гледао?
Да ниси утакмицу „гледао2 путем радија (!)

Reply

Leave a Comment