Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Иртиш Павлодар: Звездин најдаљи европски пут

Противник Црвене звезде у 2.колу квалификација биће представник Казахстана, Иртиш из Павлодара.

Први меч је на програму у четвртак у Павлодару (16 часова по нашем времену), реванш меч недељу дана касније на нашој „Маракани“. А нешто више о клубу из Казахстана, најдаљем Звездином путовању, покушаћемо да вам приближимо у наставку.

Павлодар

Сама чињеница да Црвена звезда путује ка Сибиру, неких седам сати авионом од Београда, преко 4.000 километара ваздушним путем, чини пут у Павлодар најдаљим у историји европских такмичења за наш клуб. Павлодар је удаљен од Сибира и Омска 400 километара, а од главног града Казахстана, Астане, 450 километара, и налази се уз саму границу са Русијом.

Пут ће Звезду у Павлодар водити преко Бакуа, где ће слетети авион да напуни гориво. Звезда ће летети мањим чартером, што уз временску разлику од четири сата у плусу, чини око седам сати путовања. Црвено-бели ће проћи неколико временских зона.

Звезда ће кренути у среду да би у Павлодар стигла у поноћ, у четвртак одиграла утакмицу, а одмах после утакмице кренула назад за Београд. Да се не би привикала на временску зону.

Павлодар „лежи“ на реци Иртиш (Ертис), а популацију која износи 332.000 великом већином чине етнички Руси и Казаси. Казаси су туркијски народ чије се царство простирало од Монголије преко Кине и Црног мора, а данас чине највећим делом Казахстан. Званични језик у Павлодару је руски. Један је од најстаријих градова у Казахстану, а основали су га Руси 1720.године под именом Корјаковски. Садашње име је добио у част рођења великог Кнеза Русије Павела Александровича, и значи „Дар од Павла“.

Након старта привредног пројекта тадашњег вође СССР Никите Крушчова – „Девичанска поља“ 1953.године, Павлодар је брзо постао главни привредни и индустријски центар Казахстана, некада и велики центар индустрије СССР, а због фабрике и производње оружја које су лоциране у граду до 1992. године био је затворен за посетиоце. И ближи је Азији него Европи.

Иртиш

Иртиш (Ертис) из Павлодара основан је 1965.године, један је од највећих клубова своје земље, а како сами истичу – највећи. Аргументе имају у чињеницама да су најуспешнији клуб у Казахстану од стицања независности. Шампиони Казахстана су били 5 пута – 1993. (под именом Ансат), 1997, 1999, 2002. и 2003, и освојили су један Куп Казахстана 1998. Један су од оснивача казахстанске лиге и клубова који никада нису испадали из најјаче лиге.

Име је добијено по реци Иртиш (Ертис) на којој лежи град Павлодар. Током историје неколико пута је мењано (Трактор, Ансат, Иртиш – Бастау), да би 2000.године и коначно враћено првобитно име.

Осим пет шампионских титула, највећи успех клуба је четврто место у Лиги шампиона 2001, али Азијској. Казахстан је 2000.године постао члан УЕФА, па су учествовали у квалификацијама за Лигу шампиона у сезони 2003/04 и одмах испали од Омоније из Никозије.

Највећи европски успех су поновили и ове сезоне – 2.коло квалификација за Лигу Европе. Претходно су то учинили 2012/13 и 2013/14, у свом последњем учешћу у Европи. Тада су направили изненађење и прошли Левски из Софије, али их је Широки Бријег зауставио у 2.колу.

Занимљиво је да имају више утакмица у Азији, него у Европи. У Европи су укупно одиграли 14 утакмица, уз скор од шест победа, три ремија и пет пораза.

У Азији су одиграли 22 утакмице – 10 победа, 2 ремија, 10 пораза. У сезони 2000/01 када су стигли до полуфинала Азијског издања Лиге шампиона (тада се звала: Куп Купова), заустављени су прво од јапанског Џубило Ивате, а у утакмици за 3.место од иранског Персеполиса.

View this post on Instagram

АСЛАН ДАРАБАЕВ: « ГЛАВНОЕ — ПРОЯВИЛИ ХАРАКТЕР» Автор второго забитого мяча в ворота болгарского «Дунава» Аслан Дарабаев прокомментировал победу в ответном матче первого квалификационного раунда Лиги Европы, а также поделился ожиданиями о предстоящем противостоянии с сербским клубом «Црвена Звезда» — Несмотря на то, что приехали заранее для того, чтобы адаптироваться, было сложно немного из-за погодных условий. Мы тренируемся, по большей части, на искусственном покрытии, а тут натуральное поле, к тому же оно было мокрым, скользким, надо было привыкать. Главное — проявили характер. Выполнили установку тренера, прошли в следующий раунд и сумели порадовать наших болельщиков. Сейчас уже все мысли о предстоящей игре с «Тоболом». — Следующий соперник нашей команды — белградская «Црвена Звезда». Что думаешь о предстоящем двухматчевом противостоянии с сербским клубом? — «Црвена Звезда» — серьезный соперник и является великим клубом. Против этой команды я играл, когда выступал за «Кайрат», знаю, на что они способны, знаю в какой футбол они играют. Нам очень серьезно нужно поработать. Будем нарабатывать тактические моменты, все впереди. Непроходимых команд нет, все можно сделать, главное —верить в свои силы. Пресс-служба ФК «Иртыш»

A post shared by «ERTIS» FK PAVLODAR (@ertis.fk) on

Текућа сезона

Иртиш је прошлу сезону завршио на 3.месту, иза много, много јачих Астане и Каирата, и тако обезбедио играње у европским квалификацијама након четири године.

У текућој сезони заостају седам бодова за трећепласираним Ордабашијем, али са утакмицом мање. Након 20.кола Иртиш се налази на 4.месту са 31 бодом, а своју утакмицу 20.кола играју против Тобола данас од 16 часова. У последња три меча нису примили гол.

У тиму имају добро позната лица са суперлигашких терена. У питању су Марио Маслаћ (Борац, Војводина), Беко Фофана (Партизан, Чукарички), Стефан Живковић (Борац, Чукарички) и Милош Стаменковић (Пролетер Нови Сад, БСК Борча).

То и не треба да чуди јер у Казахстану ове сезоне игра 17 играча из Србије. Последњи у низу је Срђан Вујаклија, који је појачао Ордабаши, за који је до скоро наступао Зоран Рендулић. Недавно је и Предраг Сикимић појачао Атирау. Прошле сезоне је број српских играча у Казахстану износио – 13.

Осим четири играча из Суперлиге Србије и два репрезентативца Казахстана (голман Лориа и дефанзивац Кислицин), у Иртишу је још једно познато име Звездиним навијачима. Нападач Франк Ђа Ђеђе, који је наступао за украјински Черноморец против Црвене звезде 2013.године и био стрелац у првом мечу у Одеси, а прошао је школу Париз Сен Жермена, од јануара је у дресу Иртиша. Заменио је најбољег стрелца Румана Муртазајева који је почао шампиона Астану.

Foto: FC Irtysh Pavlodar/facebook

Као најопаснији у редовима Иртиша се апострофирају португалско крило Карлос Фонсека и бразилски везиста Родриго Антонио.

Тренер Иртиша је Бугарин Димитар Димитров, познатији као „Херој“. Био је селектор Бугарске, а водио је између осталих Левски и Литекс. Од 2015. је у Иртишу, где је проглашен за почасног грађанина Павлодара. Познат је као веома темпераментан тренер.

Утакмице против Дунава из Русеа, Иртиш је одиграо у следећем саставу.

Павлодар: Лориа, Кислицин, Маслаћ, Даутов, Живковић, Дарабајев (Зумаскалијев), Родриго, Фонсека, Фофана (Гетеријев), Ђа Ђеђе (Калинин), Бугајов.

Русе: Лориа, Кислицин, Маслаћ, Даутов (Јесимов), Живковић, Гетеријев, Родриго, Дарабајев, Фонсека, Фофана (Стаменковић), Бугајов (Ђа Ђеђе).

Стрелац у првом мечу био је Бугајов, а у реваншу Маслаћ и Дарабајев.

Зоран Рендулић – Ако Звезда постигне гол, а не изгуби, близу је 3.кола

У изјави за sports.kz, доскорашњи играч Ордабашија и Црвене звезде, Зоран Рендулић изјавио је на питање о предстојећем дуелу, да уколико Звезда постигне гол, а не изгуби, близу је 3.кола.

Ако причамо на појединачном нивоу, Црвена звезда је боља. Иртиш је најбољи тим у Казахстану, после Астане, Каирата и Ордабашија. Њихова главна предност је одлична физичка спремност. Они немају тако квалитетне играче у нападу, као што има Каират нпр, али Иртиш је тимски јак, имају тимску игру. Њихов најбољи фудбалер је Фонсека, који игра на левој страни. Иртиш је у доброј форми, али Црвена звезда има шансу. Ако мој бивши тим постигне гол, а не изгуби, биће близу 3.кола.

Предности и мане

Иртиш је далеко од квалитета Астане и Каирата, који су у последње две године додатно уложили у тим, стекли искуство играња у Лиги Европе и Лиги шампиона и представљају озбиљне противнике широм Европе. Оно што је предност Иртиша је више утакмица у ногама и такмичарска форма, као и неуиграност Црвене звезде, којој одбрана представља највећи проблем. Гледајући дуеле против Малтежана, посебно реванш, можемо рећи да је Срђан Бабић дошао у прави час, иако је потребно време.

А предност је и сам пут. Доћи до Павлодара је као одиграти једну утакмицу.

Да Црвена звезда има више одиграних утакмица са тренером Милојевићем, Иртиш не би представљао проблем, али у овом тренутку су незгодни јер су физички на много вишем нивоу. Звездина предност је свакако у нападу: Боаћи, и сада Пешић, су велика претња далеко јачим екипама од Иртиша.

Као што смо напоменули Звездина одбрана мора бити на много вишем нивоу. Иртиш је неоспорно јачи и квалитетнији од Малтежана, па ситуације од 76.минута до 85.минута не би смеле ни да се замисле. И поред скромног квалитета, Фофана и Ђа Ђеђе су физички припремљени и бржи од Звездиних дефанзиваца.

Централни стадион

Дом фудбалера Иртиша је „Централни стадион“ у Павлодару, капацитета 12.000 места. Отворен је 1947.године, а реконструисан 2001. и 2007.године.

Foto: Wikipedia

Од играча који су наступали за Иртиш и Црвену звезду свакако је најпознатији Игор Бурзановић. Свакако је и један од највећих играча који су наступали за Иртиш, ако не и највећи. Каријеру у Казахстану, током које је наступао и за Каират, имао је и Горан Бошковић.

Повезане вести

10 comments

Crvena Zvezda јул 18, 2017 at 12:06

Ako smo one noob-ove nabusili sto nebismo mogli i ove šupke. I onako smo mi osvojili ligu sampiona 1991.

Reply
Dux јул 11, 2017 at 15:14

gledao sam ih par puta od kad smo ih izvukli kao potencijalne protivnike i nisam impresioniran..ako odigramo cvrsto,agresivno ..uz Jovicica,i Kangu msm da se vracamo sa golom ili dva prednosti u Bg..

Reply
Otpisani101 јул 11, 2017 at 08:08

Moram da se slozim sa svima koji misle da ako zvezda ispadne od 4.po kvalitetu u kazahstanu,mora da se ugasi…ako hocemo neki rejting u evropi ove zvezda treba lagano da dobije…ali ako igra bojazljivo kao na malti i sa frimpongom i savicem koji su smesni i za onakvog lukovica,sve je moguce…vise opravdanja za neuspehe u evropi ,nema…ako su oni nama daleko i beograd njima je daleko…nema price o umoru…muka mi je vise istih prica o podrsci fk…zvezda ima najvecu podrsku na balkanu i najgore rezultate u evropi…izbacite jednom u ovom veku nekog velikana u fudbalu da se i mi jednom radujemo…ako je luksemburg izbacio gglazgov,pa valjda i zvezda moze neko zvucnije ime…a kazahstance mora lagano da izbaci ili katanac na marakani…fk crvena zvezda nema vise kredita kod navijaca…dosta nam je vise obecanja o evropskoj zvezdi…

Reply
LA[K]I јул 10, 2017 at 19:37

Bilo kako bilo isti put moraju preci i oni, tako da nema izgovora za umor. Dali smo ogromne pare za igrace, i ako ispadnemo od ovih onda treba ugasiti klub!

Reply
darko lazovic89 јул 10, 2017 at 19:05

nisi upucen castiljo nije zrinjski nego siroki brijeg sa obzirom kako ovi nasi lose igraju ne bi me zacudilo da ispadnu

Reply
kastiljo јул 10, 2017 at 19:54

To sam i hteo reci,isti djavo svakako.

Reply
kastiljo јул 10, 2017 at 18:52

Ako ovih treba da se plasimo ja ne znam onda…..Cuj najbolji kazahstanski klub posle astane,kairata i orbadasija…Dakle 4. po redu…Ko ne zna,ordabasi je glat ispao od zrinjskog u prvom kolu.

Reply
nele јул 10, 2017 at 18:50

Ajde, ne lupajte gluposti, Pavlodar jeste u severoistocnom delu Kazahstana ali svakako nije uz samu rusku granicu. I ne moze biti blizi Aziji nego Evropi – ili je u Aziji ili je u Evropi, to je isto kao kada bi smo rekli da je Pirot blizi Srbiji nego Bugarskoj, ne pisite nebuloze, ovaj grad je uveliko u Aziji!

Reply
kastiljo јул 10, 2017 at 19:56

http://www.worldatlas.com/img/locator/city/076/13376-pavlodar-locator-map.jpg blize je rusiji nego glavnom gradu svoje zemlje,kao sto pirot jeste blizi sofiji nego beogradu.

Reply
LA[K]I јул 10, 2017 at 21:55

Tacno Kastiljo, ali su se urednici sajta malo lose izrazili. Bilo kako bilo grad se nalazi u Aziji u na severoistoku Kazahstana. Tesko gostovanje, ali kako za nas tako i za njih. Nema izgovora za ispadanje! Inace UEFA bi morala da donese neke propozicije u vezi klubova iz Azije koji igraju u Evro takmicenjima. Treba da igraju na evropskom delu svoje zemlje. Aj i nekako za ove Kazahstance, ali zamisli da u buducnosti izvucemo npr. SKA Habarovsk ili SKA Energija iz Vladivostoka (Rusija), ili zamisli da ih Englezi ili Irci izvuku… Pa to bi zaista bilo nemoguce gostovanje bukvalno na kraj sveta. Treba to nekako uskladiti.

Reply

Leave a Comment