Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Kako protiv državnog projekta?

Besplatna reklama EPS-u

Za nekih šest meseci svi mi kojima venama teče crveno-bela krv imaćemo jedinstvenu priliku da proslavimo 20 godina od kako je naša Crvena zvezda postala prvak Evrope, a za godinu dana slavićemo isti jubilej kako smo se popeli i na svetski vrh. Time smo ušli u anale svetskog fudbala i ime Crvene zvezde će ponosno biti upisano na „ušatom“ trofeju dok god je sveta i veka. Danas, dok se pripremamo za proslavu, moramo sagledati gde se naše čedo nalazi.

Nije više u pitanju samo crveno-beli fudbalski klub. Celokupno sportsko društvo je uzdrmano i pokušava da se otrgne balasti zvane kojekakvi državni projekti u pokušaju. Polovinom „srećnih“ 90-tih najbolji srpski fudbaler XX veka, Dragan Džajić izjavi nešto što mnogi tada nisu mogli da shvate. Rečenica „Bari nam nikada neće oprostiti.“ danas dobija sasvim drugu dimenziju i postala je sasvim jasna svima koji iole prate domaći sport. Na žalost oprost nije dobio niti fudbalski klub, niti celokupno sportsko društvo.

SD Crvena zvezda punih dvadeset godina sistematski se uništava. Celokupan taj period, sve međusobno suprostavljene političke opcije ujedinile su se samo u jednoj stvari – satanizaciji svega što ima veze sa Crvenom zvezdom. Tokom dve decenije ova zemlja je promenila po priličan broj predsednika, premijera, ministara, i najveća većina njih je šakom i kapom davala JSD Partizan, istom onom koje je, mnogi to ne znaju jer se pokušava sakriti, osnovano oktobra `45. u Zagrebu, a zatim dekretom i naredbom tadašnje državne vrhuške, preseljeno u Beograd.

Kako se danas ogleda ta podrška i pomoć JSD Državni projekat?

Fudbaleri crno-belih na svojim dresevima nose logo EPS-a. Kompanija koja posluje sa gubicima koji se procenjuju na više stotina miliona evropskih novčanica reklamira se isključivo zahvaljujući političkoj odluci, a tokom gore pomenutih „srećnih“ 90-tih od svog nekadašnjeg predsednika i državnog premijera dobili su SC Teleoptik u Zemunu. Pored EPS-a, državnim novcem pomažu im i „Galenika“ i „Dunav osiguranje“.

Košarkaški klub Partizan nalazi se u blokadi zbog duga od preko 4 miliona Evra, ali se samo Zvezda pokušavala oterati u stečaj. Takođe se samo i Zvezda izbacuje iz Pionira zbog duga od 16 miliona dinara, dok se crno-beli dug od 10 miliona dinara ne potencira. Istovremeno „Telekom Srbija“ i „NIS“ dotiraju Partizanu godišnje oko 2 miliona evropskih novčanica. Pored toga Ministarstvo omladine i sporta obavezalo se da košarkašima Partizana izgradi i halu za treninge i mlađe kategorije zbog učešća na F4 u sezoni 2009/10. Šta je dobila KK Crvena zvezda prvi osvajač evropskog trofeja na našim prostorima (Kup kupova Evrope 1974.) i prvak Evrope u ženskoj konkurenciji (La Korunja 1979.)?

Vaterpolo klub Crvena zvezda je pre par godina doveden i do gašenja, što zbog dugova, ali prevashodno zbog nedostatka bazena za utakmice i trenažni proces. Naši vaterpolisti su se seljakali od SC „25. maj“ (danas SC „Milan Gale Muškatirović“), preko Tašmajdana i Banjice, pa čak i do bazena u Obrenovcu. Sa druge strane vaterpolo klubu Partizan je poklonjen bazen na Banjici, a država im obezbeđuje godišnji budžet od oko milion Evra putem „Telekoma Srbije“ i „Dunav osiguranja“!?

Rukometaši Partizana, preko „Dunav osiguranja“ inkasiraju oko 300.000 € na godišnjem nivou, a dobro je poznata činjenica da su prvu šampionsku titulu osvojili „samo“ 44 godine nakon prve titule crveno-belih (1955).

Činjenica je još mnogo, ali i sve ovo je sasvim dovoljno da se sagleda u kakvom okruženju se danas nalazi SD Crvena zvezda. Šta se može učiniti? Na žalost ne mnogo. Zato..

Budimo uz naš klub, živimo sa njim, pomažimo ga, jer Zvezda nema nikog drugog osim nas.

Повезане вести

2 comments

Leave a Comment