Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Najava : Sloboda Užice – Crvena zvezda

Grbovi klubova
Grbovi klubova

Možda nam je i trebao jedan Banat i jedan “onakav” meč da se probudimo. Odlika velikih timova jeste da kada odigraju loše, očajno pobede i prođu dalje, ali ne znam u koju bih kategoriju svrstao našu igru od utorka. Najradije u arhivu, pa da idemo dalje. „Užičko kolo“ je na redu, da nas razdrma, po poznatim Robijevim notama. “Gospodi” iz Zrenjanina, filijali onih koji gospodare, vedre i oblače srpskim ostatcima fudbala pred sledeći dolazak i ulazak na hram fudbala, na sveto mesto za sve prave fudbalske hodočasnike, bonton u ruke i umesto treninga, manire ponašanja. Nije ovo mesto gde ste naučili da se tako ponašate. Ovo je mesto koje su gradili prava gospoda, kavaljeri, velemajstori, rođeni pobednici. Ovo je stadion Crvene zvezde, dom njenih navijača, dom prvaka Evrope i Sveta.

Naš naredni protivnik je jako čudan. Zvali su se Sloboda Point Sevojno, a danas su vratili staro ime Sloboda Užice. Prošle sezone su imali dva imena, bili iz jednog grada, a svoje utakmice igrali kao domaćin u drugom gradu, Lučanima, za koji smo ustanovili da nama i Borhi upotpunosti odgovara. Bivši klub nastao je prošle godine spajanjem Slobode iz Užica i Sevojno Pointa, takođe iz Užica ili pravilnije rečeno, iz sela Sevojno koje pripada gradu Užicu.  Nakon par bezuspešnih sezona, pod pokroviteljstvom grada Užica, da se domogne Superlige, pokrenuta je inicijativa o fuzionisanju FK Slobode sa FK Sevojnom, koje je upravo, posle par uspešnih sezona došao do Super lige. 24.juna 2010 godine na odvojenim skupštinama oba kluba, doneta je odluka o pripajanju i stvaranju jednog novog – Sloboda Point Sevojno. Sve to da bi grad Užice, konačno bio na fudbalskoj mapi Srbije. Ali ono je praktično tek sad sebe upisalo. Sloboda je osnovana 1925. godine, a osnivač je isti koji je osnovao i Radnički Niš, Miloš Marković. Sevojno je osnovano 1950. godine. Polovinom 1950. godine, počinje izgradnja Valjaonice bakra, a Sevojno je blisko povezano sa tim. Prvu utakmicu u istoriji odigrali su upravo protiv Slobode. Prošle sezone su nas interesovali oni zajedno, danas samo da se oslobodimo košmara od utorka.

CZ N S

Beograd :    1 1 0 0      5:1

Lučani :      1 1 0 0      3:0

Ukupno :    2 2 0 0      8:1

  • Sloboda Point Sevojno svoje mečeve prošle sezone je kao domaćin igrala u Lučanima
Sloboda Užice - Crvena zvezda
Sloboda Užice - Crvena zvezda

Prvi meč, zvanični, odigran je 17. oktobra 2010. godine u Lučanima. Trifunović, Savio i Kaluđerović su nam doneli pobedu od 3:0. Sa Slobodom smo odigrali dva meča u prvenstvu SR Jugoslavije. Pobedili smo oba puta –  1:0 (Krupniković pen.) u Užicu i 4:0 ( Jovičić 2x, Milivojev, Krupniković) na “Marakani”. 19. februar 1967. godine je najznačajniji datum u istoriji Slobode. Tada je Crvena Zvezda gostovala u Užicu u 1/16 finala Kupa Jugoslavije/Maršala tita i pobedila tek posle produžetaka, 2:1. Zabeleženo je da je bilo prisutno 14.000 gledalaca, najviše ikad u Užicu.

Sloboda Užice - Crvena zvezda 1962. godina
Sloboda Užice - Crvena zvezda 1962. godina

Od igrača ima dosta zanimljivih koji su nosili dresove oba kluba. Nemanja Vidić i Srba Stamenković su rođeni Užičani i ponikli su u školama Slobode, pa prešli u školu Crvene Zvezde. Petar Krivokuća, Milan Živadinović, Milovan Đorić, Miroslav Pavlović – Pavika, Zoran Njeguš, Ivan Vukomanović

Nemanja Vidić
Nemanja Vidić

Rodni grad Nemanje Velikog. Nemanje Vidića, koji je poslednji u nizu otišao, zatvorio vrata i ugasio svetlo za srpskim fudbalom. Bitno da je ostao onaj koji nije šutirao penal u Mariboru, koji nije kriv ni za jedan neuspeh nacionalnog tima, koji je počeo da preti igračima da igraju za isti. I naravno vodi se hajka za jednim od najboljih odbrambenih igrača u istoriji fudbala, jednim od najbolji i najtrofejnih igrača u fudbalskom istoriji Srbije. Dokle može da se ide, još uvek tražimo odgovor.  Ali, da se vratimo našem meču, umesto vapajima. Hvala ti, Nemanja! Debitujemo na novom stadionu u Užicu. Mogli bi da im za poklon odigramo jedno, pomenuto “Užičko kolo”. Da li Li Adi branio ili igrao, mislim da nije bitno. Bitno je da je i on shvatio gde i za koga igra. I kada gubimo i kada vodimo, mi tebi pevamo…

Sloboda – Crvena Zvezda, nedelja 30.oktobar 2011. 14:00h, Jelen Super Liga 10. kolo 2011/2012, stadion : „Gradski na Begluku“, Užice.

Повезане вести

14 comments

Mladjen окт 29, 2011 at 13:26

Skoro uvek sam optimista ali iskreno bojim se da ce biti jako tesko sutra….ali jako tesko!

Reply
veliki pravi Zvezdas окт 29, 2011 at 10:01

Volio bih vidjet sutra sastav Crvene Zvezda ovakav protiv Slobode iz Uzica na golu Bajkovic ,na desnom beku Mikic ,na stoperskom pozicijama Cosic( ili D.Mihajlovic )uz Li Adija ,na lijevom beku Reljica ,u sredini kao kreatora igre stavit Evandra ,na desnoj strani sredine terena stavit Dimitrijevica ,na lijevoj strani terena stavit malog Jankovica ,u napadu za centafora Crvene Zvezde treba stavit malog Ozegovica pruzit sansu ,na lijevu stranu stavit Lazovica ,na desnu stranu napada Crvene Zvezde Mazenga pogledaj ovaj sastav Robi

Reply
Realan окт 29, 2011 at 13:21

To kralju reci mu ko treba da igra,sta on zna. Boze ko sve danas ima internet!?

Reply
Strucnjak окт 29, 2011 at 09:01

Evo jedna kritika ne zamerite,kad pišete najave red je da napišete nešto i o protivniku,da ih analizirate,mislim na današnji igrački kadara i tako.Vidimo se u Užicu!

Reply
Драган окт 29, 2011 at 12:10

Слажем се у потпуности са тобом, саветовао сам Бориса већ раније да то укључи, али се прави мало глув 🙂

Reply
Mama окт 29, 2011 at 00:38

Da li ce biti prenosa? 😀

Reply
Montella окт 29, 2011 at 09:03

Ima prenos na RTS1 sutra u 14:00.

Reply
Tomica окт 29, 2011 at 12:24

Nije RTS 1 nego RTS 2 🙂

Reply
Dusan81 окт 28, 2011 at 23:26

Imam prijatelja koji je bio ovog leta na probi u Uzicu , njihov trener je ludak koji ih lomi od kondicionih treninga , nemaju nekog vaznog igraca osim Kasalice koji ima osecaj za gol i jako dobro istrcava kontre , ali igraju timski i svi trce 90 minuta , ukoliko budemo istrcali utakmicu svih 90 min mozemo da racunamo na pobedu , a ukoliko se budemo vukli po terenu bice jako tesko…

Reply
ред ор дед окт 28, 2011 at 23:20

Остацима, без т. И промени ово „храм фудбала“ у Неосвојиву тврђаву, јер то је Маракана. 🙂

Reply
PERA BOR окт 28, 2011 at 22:48

Sigurno najtezi mec za nas do derbija. Iskreno jedino se ovde plasim da bismo mogli kiksnuti jer ofk nece verovatno biti velik zalogaj na Marakani a u Jagodini igramo standarno dobro.Dobili su Partizan(sto cemo ja sam uveren i mi da uradimo kroz mesec dana),treci su na tabeli, Uzice je dosta vruc teren. Sve su to razlozi zbog kojih ovaj mec moramo shvatiti kao derbi sa Partizanom.Ako udjemo i ovde kao u mecu sa Banatom mislim da lagano odlazimo sa tri komada u mrezi a ako udjemo kao protiv Metalaca e onda je pobeda na vidiku.Verujem da Robi nece dozvoliti da udjemo u mec na ovaj prvi nacin i da cemo ostvariti pobedu.

Reply
Alex Krycek окт 28, 2011 at 22:32

Ajde, budite fer, napisite i da su nas izbacili iz kupa pre par godina…

Reply
Boris окт 28, 2011 at 23:40

Izbacilo nas je Sevojno, kao Sevojno, a ne fuzionisani tim. Taj podatak je napisan u prethodnoj najavi za duel protiv Slobode Sevojno.

Reply
Теша_Делија!!! окт 28, 2011 at 22:09

Samo u „naredne utakmice“ ispravite datum, pise da se juce igrala utakmica. 😉

Reply

Leave a Comment