Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездаши широм светаНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Лука Миливојевић

Лука Миливојевић

Лука Миливојевић, некадашњи фудбалер Црвене звезде и репрезентативац Србије, рођен је 7. априла 1991. године у Крагујевцу. У црвено-белом дресу наступао је од децембра 2011. до јула 2013. године. Забележио је 47 наступа уз 7 голова.

За Црвену звезду је потписао уговор на три и по године 19.децембра 2011.године на изричит захтев Роберта Просинечког, као шесто појачање нашег клуба у зимској паузи. Стигао је из Рада као један од најбољих младих играча на овим просторима.

„Велики Жути“ је био изричит и истрајан у свом ставу да Лука дође на „Маракану“, после лоше полусезоне и минус 10 у односу на првопласирану екипу. Помоћ у томе имао је у Луки, који је фанатични Звездаш од рођења.

Већ у том периоду почела су поређења са Владимиром Југовићем. Што због тока каријере и стила игре, и идентичне позиције, и предвиђања велике каријере.
Од Светог Николе 2011. прошло је годину и по дана до одласка, време за које је Лука Миливојевић много пута био играч утакмице, јунак победа у дербију на Маракани, љубимац навијача због свог односа, борбе, непосредности, искрености. Већ после шест месеци проведених на Маракани почео је да одолева бројним скаутима великих европских клубова, желећи да у најдражем дресу остави велики траг. Међутим, белгијски краљевски клуб Андерлехт је био упоран, испунио је све услове како Црвене звезде, тако и самог играча. Право са аеродрома у Кефлавику приликом повратка са Исланда и меча против Вестманеје у квалификацијама за Лигу Европе, Лука је одлетео за Брисел, у црвено-белој опреми.
Лукина жеља била је пут на Исланд и макар један минут на северу Европе. И потпис на петогодишњу верност Андерлехту, у трансферу вредном 3 милиона евра, обавио је у опреми коју је задужио од економа Стојана Милановића приликом поласка на Вестманеју.
„Било ми је тешко, скоро да су ми сузе кренуле док сам се поздрављао са саиграчима и стручним штабом. Са једне стране морам да будем задовољан јер сам потписао уговор са великим клубом, а са друге осећам да нисам пружио Звезди онолико колико сам желео. Испунио сам велики део својих снова играјући за Звезду пред пуним стадионом, гол у дербију је нешто што ћу памтити читавог живота, али недостаје ми титула. Трофеј у домаћем шампионату са Звездом је нешто што ће ме увек вући назад Маракану, и вратићу се“, рекао је Лука приликом одласка.
За Црвену звезду је одиграо 47 утакмица и постигао 7 голова. Освојио је Куп Србије 2012.године, за сада последњи за црвено-беле.
„Мој отац и данас гледа све утакмице са најватренијим навијачима. Као трогодишњака ме је водио са собом на стадион у коп, и није било могуће да своју љубав према Звезди не пренесе на мене. Када сам потписао уговор 2011. године, рекао ми је да је његова жеља да читаву каријеру проведем у Љутице Богдана. Како то сада није могуће, јер сам играч Андерлехта, имам велику жељу да се вратим једног дана. Ни сам не могу да поверујем када у новинама видим Лука „отишао“, Лука „одлази“… Сувише су ми то тешке речи. Нека буде да сам на привременом раду у Белгији. Увек сам се у црвено-белом дресу осећао поносно и надам се да меч против ИБВ на Исланду није последњи који сам одиграо за Црвену звезду“.
Андерлехт је био упоран и најбржи у жељи да Миливојевић обуче љубичасти дрес и задужи број 8, али се Лука у Бриселу задржао само годину дана. Освојио је Суперкуп Белгије и титулу шампиона, за сада последњу за клуб из престонице Белгије. Одиграо је 25 утакмица за Андерлехт, а онда је уследио позив из Атине.
Олимпијакос је дуго желео Луку и пратио ситуацију, па је Лука 1.септембра 2014. прешао у Пиреј на позајмицу. У Олимпијакосу је демонстрирао квалитет, врло брзо се наметнуо као лидер екипе, постојала је велика обострана жеља за наставком сарадње, па је након дугих преговора 4.јуна 2015.године потписао четворогодишњи уговор са братским клубом у трансферу вредном 2.3 милиона евра. Као лидер тима постао је и капитен, водио Олимпијакос до три узастопне титуле шампиона, дупле круне 2015.године, постигао много вредних и битних голова. Последњи у низу против Паока у 95.минуту за победу.
Бивши тренер Витор Переира је након одласка из Пиреја прешао у Фенербахче и желео је Луку у Истанбулу за 5 милиона евра, али је Олимпијакос одлучно одбио понуде.
После 94 утакмице и 15 голова 31.јануара 2017.године следи селидба у Лондон, у најскупљем трансферу у историји грчког фудбала. Миливојевић је потписао за Кристал Палас за 16 милиона евра и исписао историју грчког фудбала. За Кристал Палас је одиграо 45 утакмица и постигао 11 голова, осам у текућој сезони, а данас носи и капитенску траку лондонског тима.
Миливојевић
Стандардни је репрезентативац Србије, један од битнијих играча на путу за Москву, исто се очекује и на Светском првенству у Русији ове године. До сада је одиграо 26 утакмица за национални тим. Дебитовао је 14.новембра 2012.године на пријатељском мечу против Чилеа. За младу репрезентацију је одиграо 11 утакмица уз 1 постигнут гол.
Каријеру је започео у родном Крагујевцу и дебитовао за Раднички за 16 година у Другој лиги „Запад“. За Раднички је одиграо 17 утакмица и постигао два гола, а затим је прешао 2008.године у Рад, за који је пре доласка у вољени клуб на „Маракану“ забележио 54 наступа и постигао 3 гола.
Као велики навијач Црвене звезде, Лука је често на утакмицама свог клуба, и на кошаркашким мечевима, па је пратио и меч против Будућности на старту прошлосезонског плеј-офа АБА лиге.
Срећан рођендан, Лука! До виђења!

Повезане вести

Leave a Comment