Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноВатерполоКлупска дешавања

Саопштење БВК Црвена звезда

ВК Црвена звезда са великим интересовањем већ више од месец дана прати саопштења која се одвијају у оквиру ВК Партизан, па бисмо и ми желели да истакнемо неке чињенице које су непобитне, ако смемо, а да не сметамо “локомотиви” Српског ватерпола. Па ако допустите:

1. ВК Партизан већ деценијама има повлашћен статус у оквиру ватерполо спорта. ВК Партизан већ више од три деценије има на респолагању СЦ Бањица који располаже са два затворена базена, два отворена базена и пословне просторије које дају у закуп. СЦ Бањица је као  приватни базен ватерполо клуба била реновирана више од два пута у последњих десетак година из државних средстава. За то време су наплаћивали закупе свим ватерполо клубовима који су тренирали на базенима, репрезентативним селекцијама и  добијали организације многих такмичења
(домаћих и међународних), за које су уредно добијали финансијску надокнаду. Црвена звезда је била један од закупаца, кад није била у могућности да плати термине пуштена јој је меница, тако је  један клуб на свом приватном базену угасио други клуб 2007. године. Ватерполо клуб Црвена звезда није постојала више од три године.
Од поновног покретања клуба у јануара 2010. године ватерполо клуб је спортским центрима у Београду за минималне термине тренинга и утакмице уплатио више од 65 милиона динара (30% од тог износа базенима је директно уплаћивао Градски секретеријат за спорт а све по критеријуму расподеле средстава секретеријата). Ко се икад бавио ватерполом разумеће са каквим проблемом смо се ми сусретали, а у истој таквој ситуацији су и већина осталих ватерполо клубова у Београду, сем  Партизана. Имали смо на располагању пола олимпијског базена, два сата ујутро за први тим и два сата цео олимпијски базен за млађе категорије и први тим. Да би сви добили по мало места на базену за организацију је потребан илузиониста Дејвид Коперфилд, напомињемо да Партизан на свом базену има неограничено сати и места на своја два затворена базена.  Спремали смо се, на пример, за играње финалног турнира Лиге Шампиона на једној половини базена а на другој половини су се купала три рекреативца а ми нисмо смели да користимо више, да нас не би више коштало. Због тога тренутно играмо на базену у Зрењанину, а господа из Партизана су у драми што не могу да играју и тренирају на свом базену. Тврде да је то разлог због кога су изгубили неколико последњих утакмица. Можда је неко од њих и схватио како се осећамо и шта радимо ми остали “мали клубови”.

2.Последње четири деценије на интернацијоналној сцени, и поред сви улагања у “локомотиву”, ВК Партизан је освојио једну Лигу Шампиона,један Куп Купова,један Лена куп и два Супер купа Европе. Црвена звезда је од поновног кретања од нуле, 2010. године освојила једну Лигу Шампиона (најмањи буџет у историји нити 600.000 еура за сезону) и један Супер куп Европе, а  сигурно и још нешто да је имала адекватне услове за рад, свој базен на коришћење или да јој макар нису фактурисани абнормални трошкови термина и утакмица.

3. Годинама имају генералног спонзора који им даје преко 120.000 еура годишње. Имају  већину играча на стипендијама Министарства за спорт и омладину, а неки су на списку за плаћање и кад оду у иностранство да играју, зато што Ватерполо савез Србије не пријави њихов одлазак. Већина тренера плаћена је од Ватерполо савеза Србије, и тако годинама, да не кажемо деценијама. Председник скупштине Партизана је на платном списку у Ватерполо савезу Србије, пошто је тамо директор. Црвена звезда за разлику од њих нема ништа од тога.

4. Годинама узимају (отимају и уцењују) најбоље младе играче на територији Србије и Црне Горе да дођу да играју за њих јер ако не дођу неће играти за репрезентацију. Такође не плаћају обештећења никоме ни за кога, а за већину узимају обештећење кад одлазе из клуба. Црвена звезда је за сваког младог играча кога је довела платила обештећење.

5. Судије и суђење је друга прича. Да би напредовали и судили на међународној сцени морају да буду лојални, а ко жели да остане објективан и реалан суочавао се и суочава са великим проблемом.

6. На све термине тренинга и утакмице које су фактурисане Црвеној звезди а које није платила на време додате су и камате. На пример, за репрограм који смо потписали са СЦ 11. април децембра 2015. године, на три године, а за који смо у року у шест месеци платили више од 60% морамо и камату да платимо, јер кад смо тражили да нам се бар камате не обрачунају, добили смо одговор да они нису у могућности да нам одобре неплаћање камате јер они нису држава да неком несто опрости. На базену Милан Гале Мушкатировић на коме смо уз помоћ наших спонзора подигли балон и преуредили локал у свлачионице, уложено је близу 250.000 еура, истерани смо после пет месеци зато што смо каснили са плаћањем а имамо од општине Стари Град уговор на 10 година за постављање и употребу балона на летњем базену Спортског центра. Поред поменутих 250.000 еура Црвена звезда је платила још преко 20 милиона динара за трошкове  минималних закупа термина базена, струју, грејање базена а на поменутом базену нисмо провели све заједно ни 18 месеци из два пута.

7. Док смо били под осмомесечном блокадом од стране СЦ 11. април нисмо добили ни финансијска средства у износу од 1.890.000 дин. од стране Градског секретаријата за спорт које смо заслужили за резултате које смо остварили у 2014. години и играње у Регионалној лиги а све по критеријуму самог секретаријата. Напомињем да је Црвена звезда у ових мање од седам сезона од Градског секретаријата за спорт добијала средства по критеријуму самог секретаријата, а ван тога је добила нешто више од 1.000.000 динара за седам година свог поновног рада.

Поред свих тих проблема ми се и даље боримо и дуг нам је око 150.000 еура за ових мање од седам сезона, од тога је око 115.000 еура дуг играчима а остатак је СЦ 11. април.  Колики је дуг Партизана? Незванично се чује да је преко 2.000.000 евра? Па кад би се то поделило на последњих 30 година у просеку су се задуживали око 70.000 еура годишње????? Да ли би Црвена звезда то издржала и преживела????

Желели би  да се захвалимо свим играчима који чекају своја дуговања на разумевању и стрпљењу и да се искрено захвалимо премијеру гос. Александру Вучићу као човеку и Звездашу на помоћи, као и нашим пријатељима, јер да тога није било већ би одавно ставили катанац на браву, како су многи и прижељкивали, и остао би опет само Партизан и имао би све за себе као и раније, како је навикао.

ДА ЛИ ТАКО ТРЕБА ДА БУДЕ?
ДА ЛИ ЈЕ ТО СПОРТ?

На крају да нашим спортским пријатељима пожелимо да им се не деси оно сто се десило Звезди, да почињу од нуле, угашени, јер не знају како је то тешко. Да схвате да и ми остали желимо добро Српском ватерполу и да би освојили Олимпијске игре у Рију зато што су неки после Олимпијских игара у Лондону довели неке наше репрезентативце који су остали без клуба (Раднички и Црвена звезда) и тако помогли Српски ватерполо. Ватерполо није почео са њима, нити ће да се заврши ако они немају у власништу спортски центар и буду у ситуацији сви осталих клубова у Београду.

БВК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Повезане вести

8 comments

Goran феб 12, 2017 at 14:28

I treba da se ugase ko ih sisa uopste ih ne zalim jer dok su gasili druge i ubirali pare za treninge na bazenima koje im je drzava dala a usput jos i dovodili najbolje igrace iz Srbije i CG bilo im je lepo…Treba da se ugase i da krenu od nule kao Zvezda sto se mucila jos da se uz Zvezdu i Vosu oporavi Radnicki i aktivira Becej ili ojaca neki novi klub pa bez pomoci drzave ili politicara da samo svojim radom igraju svi posteno pa da vidimo kako bi onda osvajali trofeje a ne kao pre daj im najbolje igrace,besplatne bazene,sponzore itd i onda se kurce kao najbolji su…Tako su i u kosarci radili pa sada vidimo gde su u dugovima a zadnjih skoro 3 godine nista nisu osvojili…U rukometu su se takodje bahatili duze vreme pa dobise po usima i zadnjih nekoliko godina ih nema nigde nista ne osvojise…Poceli su bili i u odbojci 2011 pa padose brzo i sada se bore za opstanak..U tenisu i atletici su muljali isto pa ih ni tu nema zadnjih godina,kao ni u nekim manjim sportovima…Uskoro ce im tako biti i u fudbalu,polako ih stize za sve sto su radili…A posebna prica su im timovi u zenskim sportovima u fudbalu su cim je Zvezda dobila zenski FK najavljivali da ce i oni i da ce biti sampioni ali ga nikad ne osnovase…U kosarci ispali u 2 ligu i napravise neki frankenstajn klub sa Proleterom…U zenskoj odbojci fuzija sa Vizurom,pa gasenje pa sada krenuli od najnizeg ranga…U rukometu ih i nema…A i u vaterpolu zenskom su nestali…Dok je bilo ljudi na vlasti koji su sipali parice,trazili sponzore itd bilo je bahato e sada je sve doslo na naplatu,samo polako…

Reply
mmm феб 11, 2017 at 21:29

Pre nekoliko godina Sostar daje izjavu: Neki bi zeleli da Prvenstvo Srbije u vaterpolu bude NEIZVESNO. Takav covek je jos i dalje funkcioner u sportu Srbije.

Reply
pera феб 12, 2017 at 14:37

A šta bi ovaj .ovnar drugo radio. Ovaj sistem koji ste ovde razodenuli je bio sličan i u košarci tako je i dan danji u rukometu itd itd. Bivši vojni klub je zlo srpskog sporta jer se njemu davalo da bi vojska bila “zadovoljna“. Tragedija je šta su oni radili u srpskom sportu i uvek ali uvek predsednici saveza su bili njihovi ljudi. Period boravka jednog oredsednikovanja od zvezdaša smo iskoristili da se vratimo u košarci. Sada opet kreće diktiranje iz saveza preko nepismenog Danilovića. Eno ih opet dižu glave imaju najviše stranaca imaju najviše državnih sponzora i marifetluci kreću. Što se vaterpola tiče Viktor se bori sa vetrenjačama i ne može da istraje jer on nije Čović pa da satre ove sotone. Sve što je loše u našem sportu je upravo došlo od njih jer su oni bili i ostali miljenici bivših struktura koje su preko vojske i tajnih službi vladali i nad zemljom i podzemljem. Ja skromno želim da svi Zvezdini klubovi i deca koja se bave sportom u njima imaju bar ravnopravan položaj sa ovima. Uvek kad su se izborili za ravnopravan odnos bili su ispred njih. Čime je recimo pomenuti Danilović zaslužio da bude na čelo saveza. Obrazovanja nema ne bavi se nekim biznisom pa je u njemu iskazao sposobnosti prganizacije saveza. Po čemu je on pogodniji recimo od Slavnića po ničemu ali njima treba vrh saveza da polako vrate svoje pozicije jer su samo sa izraženim pozicijama vladali savezom. Takvo bahaćenje je i u vaterpolu i pobrojanim sportovima jednostavno na isti način oni koriste državu za svoje ciljeve pri tom računajući kad stanu ispred Zvezde da su vlasnici saveza i svih prava u njemu. Dakle podrška Jeleniću i Don Kihotima srpskog vaterpola.

Reply
nele феб 13, 2017 at 12:07

Pa taj isti „gospodin“ takodje nije hteo da pomogne Zvezdi da se direktno plasira u Ligu Sampiona one godine nakon sto je osvojila tu istu Ligu 2010. To je tada bilo skandalozno jer su svi smatrali da Zvezda na to, naravno, ima potpuno pravo nakon tako ogromnog uspeha a Sostar, kao covek od ogromnog uticaja u evropslom vaterpolu, to jednostavno nije htao da uradi! Tada sam ga puno zamrzeo i bilo mi je jasno da i Sostar i Partizan imaju zajednicku ideju da na prljav i pokvaren nacin, uniste VK Zvezdu!

Reply
dejo феб 11, 2017 at 19:50

Ljudi iz VK Crvena Zvezda trazite od ministra sporta u Vladi Srbije i gradonacelnika Srbije Malog da se nadje lokacija za bazen VK Crvena Zvezda jer to itekako zasluzuje VK Crvena Zvezda moju punu podrsku imate u tome

Reply
Vladimir Vorih феб 11, 2017 at 16:44

A Sostar, nekada veliki vaterpolo golman, a danas velika nula od coveka, bezobrazno poslednjih dana obigrava po tv kucama objasnjavajuci kako je VK Partizan u nemilosti drzave i kako ce se ugasiti sam po sebi. Kada ce doticni konacno objasniti kako je VKCZ kao zvanicni sampion Evrope morala da igra kvalifikacije, a njegov klub kao tek treci u drzavi imao obezbedjeno mesto u grupnoj fazi. Kako je i zasto Zvezdi onemoguceno da kao sampion Evrope igra barem LEN kup?

Reply
Toma atom 69 феб 11, 2017 at 16:20

Bravo za tekst. Ovo ste morali ranije da napišete. Da poživimo pa da opet na ‘njihovom’ bazenu slavimo.

Reply
Branko феб 11, 2017 at 15:36

Iskreno receno ja im upravo to zelim od sveg srca da dozive sudbinu VK Zvezda iz 2007 pa neka ,koliko god je to tesko,pocinju iz pocetka nek ai oni vide kako je to.Katanac na kancer naseg vaterpola i Srpskog sporta.Zasto ih zaliti dali su oni zalili i potresali se ne samo za Zvezdu nego za bilo koji klub.Da je pravde trebalo bi sad ostali klubovi da ih brze poguraju do gasenja i katanca.

Reply

Leave a Comment