Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноВладимир

Лажи и обмане „Партизановог весника“

У турбулентна времена многи квази познаваоци нечега и свачега, а суштински ничега, покушавају да своје назови знање и сазнања изнесу у јавност и прикажу их као једино исправно и опште прихваћено. Једна од сфера друштва која је подложна таквом прекрајању је и спорт, а посебно фудбал који је и код нас, али и у свету најпопуларнији сегмент спорта.

Сви Ви који сте имали могућност, али и стомак да погледате целокупну, последњу 71. епизоду „Партизановог весника“, имали сте прилике да чујете велики број неистина (да не кажем тешких лажи) од стране уредника тзв ТВ Партизан, Жељка Пантића. Дотични је након уводне одбране Звездине светске титуле из 1991. године, свим силама ударио на наш фудбалски клуб, а повод је иницијатива да се Црвеној звезди додели трофеј шампиона Србије из 1946. године.

Кренимо редом:

– Пантић истиче како је Звезда победила на „квалификационом турниру“ за прво првенство Федеративне Народне Републике Југославије и да на основу само 5 (пет) одиграних мечева тражи да јој се додели титула.
Објашњење: Црвена звезда је од септембра 1945. до јуна 1946. године учествовала у квалификацијама за прво послератно првенство. Прво се такмичила у Првенству Београда-група „Дунав“ где је у конкуренцији београдских клубова Железничар (18:0), Слобода (9:0), Дрводељац (4:3), Борац (8:2), Врачар (18:0), Графичар (10:1) и Металац (1:1) изборила учешће на завршном првенству Београда. У завршници првенства Београда наш клуб се састао са београдским Радничким (4:0), Борцем (4:1), Металцем (1:1), Београдом (4:0) и Сремцем (2:1) и тиме стигао до Првенства Србије. У конкуренцији чачанског Борца (1:2), Радничког из Крагујевца (2:1), Јединства из Смедерева (8:0), београдског Металца (1/0) и нишког Железничара (4:1) Црвена звезда је освојила прво место и заслужену титулу Првака Србије. Из свега тога произилази да наш клуб тражи заслужени трофеј не након пет, већ 17 одиграних мечева у којима је остварила 14 победа и гол коефицијент 99:14.

– Пантић даје одговор и зашто ФК Партизан није учествовао у квалификацијама за првенство послератне Југославије. Он наводи да ФК Партизан није наступао у квалификационим првенствима јер није ни био основан, а није основан јер су генерали учествовали у ослобађању Јасеновца и нису могли да се баве фудбалом.
Објашњење: Добро се зна да је ФК Партизан основан 4. октобра 1945. г. Већ поменуто Првенство Београда-група „Дунав“ започело је 30. септембра 1945. Већ друго коло је играно три дана након оснивања ФК Партизан, па се поставља питање зашто тај клуб није накнадно уврштен у завршно првенство Београда (играно од 17.3.1946. до 4.5.1946.) или барем у Првенство Србије које је играно током маја и јуна 1946. године. Из наведеног се само може извући закључак да је војни клуб декретом уврштен у такмичење за које се није изборио на терену. Морамо бити искрени и истаћи да је учешће у Првенство Југославије без борби на терену дозвољено и Понцијани из Трста, али сви који иоле познају историју знају шта се дешавало након рата са тзв. Слободном територијом Трста и политичким играма око те територије.

Пошто је Пантић истакао да су „генерали“ ослобађали Јасеновац и зато нису стигли да формирају клуб, само желим да га подсетим да је злогласни усташки логор Јасеновац ослобођен априла 1945. Дакле пет месеци пре старта фудбалског такмичења.

– Пантић се бави и српским идентитетом Звезде и спочитава како је неко играо утакмице у Албанији док су „генерали“ ослобађали Јасеновац.
Објашњење: Евидентно је да се дотични често хвата Јасеновца и тиме омаловажава све жртве тог трагичног места. Али да и ову неистину раскринкамо. Црвена звезда је крајем априла `45. одиграла меч у Тирани са репрезентацијом Тиране, али поново треба нагласити да је логор Јасеновац тада већ био затворен. Напоменућу да је Звезда тај меч добила резултатом 5:2. Уз то, Пантић би требао да зна да је Звезда пре тога играла и против I батаљона II бригаде КНОЈ-а (3:0), Енглеска војне мисије (12:0), Репрезентације Скопља (4:1), Репрезентације Београда (3:3),…

– На крају се Пантић дотакао и везе ЈСД Партизан са Загребом и Хрватском
Објашњење: Јасно је да све то њега и њих много боли, али називајући једног Томислава Црнковића сенилним пензионером је више него неукусно, а тужна је и изјава да је Црнковић у доба оснивања Партизана био дете од 11 година и да сигурно није ништа могао знати. Сви који не знају Томислав Црнковић је у серијалу „Фудбал, ногомет и још по нешто“ изнео тврдњу да је идеја о формирању војног спортског клуба проистекла у оквиру 32, загорске дивизије која је тада деловала на подручју Загреба. Такође, Томислав Црнковић је рођен у Котору 1929. године. Фудбалом је почео да се бави у загребачком ХАШК-у код легенде Ице Хитреца, а 1943. године се придружио партизанима. После рата наступао је загребачке клубове Металац и Динамо, аустријски ЛАСК и швајцарски Сервет. Дрес репрезентације Југославије облачио је 51 пут. Учествовао је на Олимпијским играма 1952. и на два Светска првенства 1954. и 1958. године. Томислав Црнковић је преминуо у Загребу 2009. године.

На основу свега тога, нека свако понаособ донесе закључак о релевантности свих тврдњи.

Повезане вести

9 comments

Stefan феб 4, 2017 at 15:20

Partizanov vesnik uredjuje bolesnik!

Reply
Gojko феб 3, 2017 at 19:47

Prvo da pitam Zeljka Pantica kako to da se Partizanov mesecni casopis zove vesnik,da nema slucajno neko srodstvo sa jednim novinama koje se zovu vijesnik, i izlaze u istom gradu gde je ustaskopartizanski klub i osnovan.Panticu odgovori gde su bili zaposleni ustaski igraci u Beogradu kada su igrali za Partizan,sedeli u domu JNA i dosadjivali se na racun vojske Jugoslavije.Tito je osnovao sa ustasama taj klub i poslao ga u Beograd da zavadja Srbe i pravi novu naciju Jugoslovene.Zato taj klub u svom nazivu i dalje koristi ime Jugoslavenski,Panticu zato nikada necete postati Srpski klub.

Reply
Grobar iz Berlina мај 9, 2017 at 19:38

Zato je Partizan najtrofejni Klub u srpskoj drzavi otkad smo samostalni.

Reply
ĐOLE BARI 91 феб 3, 2017 at 17:43

KOMENTARISATI SMEĆE POPUT POMENUTOG „AUTORA“ VEĆ NAVEDENIH LAŽI JE ISPOD SVAKOG LJUDSKOG DOSTOJANSTVA. IPAK,OVAJ ŠLJAM SE NE SME IGNORISATI I DOZVOLJAVATI MU DA LAŽE LJUDE. NA SVAKU NJEGOVU BOLESNU LAŽ I KONSTRUKCIJU TREBA ODMAH ODGOVORITI ISTINOM I ARGUMENTIMA,BAŠ KAKO STE I URADILI. SVAKA VAM ČAST, SAMO NAPRED.

Reply
Стефан феб 3, 2017 at 16:35

У Београду, на Теразијама, на згради хотела „Москва“ постоји табла која сведочи да је ту основан Олимпијски комитет Србије. Таква табла постоји и на згради старог ДИФ-а, и на њој стоји да је ту основана Црвена звезда. Где је та табла у Београду, или било где у Србији, на којој пише да је у тој некој згради основан клуб који за гласноговорника има човека опседнутог мржњом према Црвеној звезди?!

Reply
LA[K]I феб 3, 2017 at 15:06

Nije njima toliko do titule koliko ih tuce kompleks jer nisu ni imali priliku da se bore za tu titulu sampiona Srbije zato sto su tada i dalje bili zagrebacki klub. FSS je obavezan da nam prizna ovu titulu jer smo bili sampioni Srbije, a veceg ranga tada nije bilo, tako da smo mi osvojili najjaci trofej koji se mogao osvojiti. Isto treba da urade i savezi svih bivsih zemalja Jugoslavije za svoje sampione, kao sto je Hrvatska uradila. Treba priznati i sve titule iz vremena Kraljevine SHS/Jugoslavije. Takodje oduzeti im titule iz 1986. i 1987. koje ni UEFA ne priznaje, a koje su otete Vardaru i Zvezdi. Razmisliti i oduzimanju titule iz 1999. kada je takmicenje prekinuto zbog bombardovanja 10 kola pre kraja. Cak mislim da UEFA ni tu titulu ne priznaje, a priznaje je FSS.

Reply
Ivan феб 3, 2017 at 14:52

Ako se vec pokrece pitanje ove titule iz 1946, zasto se konacno ne pokrene i pitanje titula iz 1986 i 1987 godine? Znamo svi o cemu se tu radi, dve titule su dobili nepravedno, titule koje su osvojili Vardar iz Skoplja i nasa Crvena zvezda.

Reply
Hadži Dragan феб 3, 2017 at 14:41

Njih sve ko da je pravio onaj Dukljanac,koji se smuca po Francuskoj i kuka i tamo na nas.Jadni ste Franjevci,svi,ali baš svi.Pa bre navijam za Dinamo Zagreb i Prištinu kad igraju protiv vas.Ma uvek protiv vas,sa bilo kime da igrate,glodarčići.

Reply
CIGANIN74 феб 3, 2017 at 13:47

svim medijima u zemlji ovaj tekst poslati jer svako mora biti upoznat sa ovim cinjenicama,na smrad i bolest raznoraznih jsd vesnika samo istinom kako i prilici gospodi Ciganima

Vladimire puno hvala i ako bude moglo sto vise tekstova o razdoblju izmedju 45 i 50-e,o igrackom kadru i rukovodiocima toga vremena naseg i onog sa crne strane brda

Reply

Leave a Comment