Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАлександарБлоговиВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Пионир гори и без упаљача и бакљи

„Евролига казнила Звезду…“

„Звезда поново кажњена…“

„Последње упозорење Евролиге црвено-белима…“

Пречесто смо читали овакве наслове од када је наш тим поново заиграо Евролигу, али оно што још више забрињава је чињеница да их пречесто читамо и у актуелној сезони. Од последње утакмице прошле сезоне, против ЦСКА у Арени, када је наш клуб кажњен са 3 500 евра и када је чак и Милош Теодосић погођен чашом (за шта нисмо кажњени, али нам већа казна од саме чињенице да се тако малоумни поступак десио и не треба), Црвена звезда је у касу Евролиге уплатила више десетина хиљада евра. Кажњавана је Звезда и због проблема у организацији у дуелима против Дарушафаке, Ефеса, Фенербахчеа, Панатинаикоса и пре Руса, али је тај меч наведен јер је био последњи у сезони и јер је постојала нада да ће се у актуелној ствари мало променити.

Посебно због чињенице да је клуб више пута истицао и апеловао на све који су присутни у хали да се суздрже свега што би клуб коштало. Ипак, није вредело и не вреди, и даље.

Познато је у психологији да човек у одређеним ситауцијама другачије реагује и понаша се када уз себе има масу и да подстакнут њом и њеним поступцима некада чини оно што не би чинио када је сам. Оно што је у нашем случају фасцинантно јесте да су Звезди проблем направили и финансијски је оштетили искључиво појединци. Са А, Б, Ц, Д трибине, није ни важно.

Инсинуације да Евролига кажњава Звезду јер не воли наш клуб или јој сметају резултати Радоњићевог тима неозбиљне су и не треба им придавати пажњу. Ово такмичење је профитабилна организација, која је формирала одређени дисциплински правилник приликом свог формирања и сваки учесник га се мора придржавати. Ако у њему стоји да бацање кованице или упаљача на терен кошта клуб 3500 или 7000 евра, то значи да ће тај клуб и бити кажњем том сумом за сваки такав прекршај. Ту би за савесног навијача требало да се заврши свако размишљање попут „ма, шта им смета један упаљач“ или „неће један новчић убити никога“.

За савесног да. За оног који нема толико самоконтроле да тај упаљач и динар врати у џеп и не пошаље га на паркет, људски апели, изговорени и написани на српском језику (ако такав стручњак и њега разуме) – не. За сада није познат случај да су убачени упаљач или кованица променили одлуку судија, натерали их да промене критеријум или дали играчима ветар у леђа и погурали их до победе. Али, познати су бројни случајеви у којима су ови предмети дебело коштали клуб.

Ти чувени упаљачи и кованице, а против Панатинаикоса и бакље (за које се надамо да ће остати део фолклора само за тај меч од пре седам дана, против специфичног противника) коштали су Звезду много протеклих година. Ове године, када наш клуб игра можда и најбољу кошарку у Европи у макар два месеца текуће сезоне, дегутантно је долазити у ситуацију да се о њима пише и говори, а скандалозно да клуб због тога плаћа огромне суме новца у касу Евролиге. Слична ситуација је и када је реч о уласку у терен након утакмице. И овде се често размишља на начин „ма коме ће то нашкодити“. Међутим, ако би ово било дозвољено у Београду, морало би бити и у Атини, Истанбулу, Мадриду. Зато, уместо детаљисања и писања, само молимо да замислите ситуацију да након утакмица Галатасарај – Звезда или Олимпијакос – Панатинаикос сто или двеста навијача уђе на паркет међу играче. Сада је можда јасније.

Финансијска ситуација у клубу није сјајна, али принцип да се ћути и ради, а не кука у јавности очигледно неће бити прекршен и о томе се неће говорити, као и о томе колико је екипа примила плата у овој сезони. Али, ако је то већ наша реалност, не морамо и ми отежавати и избацивати клубу новац из џепа.

Звезда за сваку победу добија око 37 000 евра од такмичења. За досадашњих 12 тријумфа зарађено је по овом основу близу 450 000 евра. Само у 15 дана јануара, наш клуб је платио близу 20 000 евра казни због несавесних, исфрустрираних и неодговорних појединаца. То је плаћена карта 2 000 људи, који су дошли ко зна одакле да гледају свој клуб и куповином улазнице му помогну, не рачунајући да ће део тог новца завршити у каси Евролиге. То је можда месечна плата Јовића или Кузмића. Оних истих играча који су играли против Грка за победу Звезде до граница издржљивости и повреде у финишу утакмице и који због последица тих напора нису могли да играју против Морнара, а питање је да ли ће заиграти против Ефеса. Због сваке њихове капи зноја, крви и претрпљеног и прећутаног бола на терену, немојмо им отежавати.

Одери дланове, поцепај грло, улуби столицу испод себе скачући… али немој одмагати клубу, екипи, играчима, стручном штабу, свима онима који су на трибини око тебе.

Ако си човек. Ако си навијач. Ако стварно волиш Звезду.

Повезане вести

2 comments

dejo феб 3, 2017 at 12:10

Treba Covic da rece da se postave kamere na svaku utakmicu koju igra ĶK Crvena Zvezda to treba da rece ljudima u cijem je vlasnistu dvorana ,, Aleksandar Nikolic“ i arena Kombank na Novom Beogradu ovo je za kosarku a mislim da bi trebalo postavit i u fudbalu pa i u svim ostalim sportovima da bi se malo po malo cistio sport od huligana a ko bude rusio kamere za njega ko unisti kameru u bilo kojem sportu maksimalna kazna pa nece drugi put je rusit a za to treba da bude kazna 50 godina iza resetaka dvesta hiljada eura za unosenje bilo cega u bilo koji sport isto ,znaci nema nista bez ostrih mjera u citavom sportu

Reply
Delija mp феб 2, 2017 at 19:49

Trebalo bi ubaciti kamere i zabraniti pristup godinama takvim maloumnicima. 20 000 evra za mesec dana je previse.
Secam se kada se to desilo pre par godina na partizanovoj utakmici Evro lige, navijaci su izacili napolje nekog maloumika koji je ubacio nesto na teren. Mislim da je to odlican recept i da su oni u tom segmenti daleko ispred nas.
Nadam se da ce se oni koji ovo rade malo prizvati i ono malo pamti sto imaju i tie pomoci klubu koji gleda svaki dinar da ustedi.

Reply

Leave a Comment