Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Црвено-бела јесен кроз призму статистике

Црвено-бела јесен кроз призму статистике

Фудбалери Црвене звезде су другу сезону узастопно јесењи шампиони. Како је изгледала фудбалска јесен кроз призму статистике?

На пола пута ка 28.титули шампиона Црвена звезда је прва прошла кроз циљ, другу годину узастопно. Није била Звезда суверена и супериорна као прошле године, када се 27. звездица назирала већ у децембру, али довољно јака, и овако слабашна, за остале суперлигаше. Игром није блистала, тек у понеким мечевима видели смо обрисе прошлосезонске машине. Одласком Александра Катаија та машина је ишла.. на леђима Доналда, Ле Талека и на крају Душана Анђелковића, коме је јесен пријала.

Некако је јесењи део сезоне био дежа ву јесени пре 10 године, 2006/07. И тада је Црвена звезда имала сјајан тим пред почетак сезоне који се расуо након испадања од Милана, а пред зиму 2007.године имала тада рекордну предност од 12 бодова. Свакако је та рекордна предност достигла нове границе прошле зиме, а пред 2017.годину предност Црвене звезде над ривалима износи 6 бодова.

На нашем твитер профилу сте по три пута гласали за Мичела Доналда и Душана Анђелковића за најбоље појединце утакмица. Између њих и тражимо најбољег појединца Звездине јесени.

Најуспешнији гост, без пораза на Маракани

21 утакмица, 17 победа, 3 нерешена исхода и један пораз, 54 бода, 51:18 гол разлика, +33. Тај једини пораз је најболнији, у „Вечитом дербију“, најслабије издање Црвене звезде ове јесени, прст у око. Нерешени резултати су против Напретка у 1.колу и Младости из Лучана на Маракани, и против Спартака у Суботици.

Од 21 утакмицe црвено-бели су добили 17 (80,9 одсто), три пута играли нерешено (14,28) и једанпут изгубили (4,76). Освојили су 54 бода (85,7 одсто). Као домаћини су забележили осам победа, а Напредак и Младост су са нашег највећег стадиона однели по бод. Одличан је и учинак у гостима: девет победа и по један реми и неуспех.

Оба пута су савладани Металац, Вождовац, Раднички Ниш и Радник из Сурдулице.

Црвена звезда је више од 50% бодова освојила у гостима, а након дужег периода није најуспешнији домаћин. Та „титула“ је припала Војводини и Ненаду Лалатовићу, који су у Новом Саду овое јесени били неприкосновени. Црвена звезда је на трећем месту, иако има утакмицу мање у односу на Војводину и Партизан, на домаћем терену.

Уз Новосађане, Црвена звезда је једини непоражени тим на свом стадиону у Суперлиги.

Маракана:  10| 8 2 0| 28:9| 26 бодова

Гостовања: 11| 9 1 1| 23:9| 28 бодова

Црвена звезда је убедљиво најефикаснији тим Суперлиге са 51 постигнутим голом. Иако не блиста у одбрани, у нападу је по ефикасности далеко испред осталих. Звезда у просеку постиже 2.43 гола по утакмици – на Маракани 2.8, на гостовањима 2.3 гола по мечу.

Црвена звезда је забележила најефикаснију победу јесени – 5:0 против Радника на Маракани, а са 7 узастопних победа има и најдужи победнички низ.

Ако се има у виду да су клуб до краја летњег прелазног рока, после почетка сезоне, напустили Александар Катаи, Луис Ибањез, још летос и Марко Грујић, а да нови играчи нису оправдали свој долазак у Београд, јасније је зашто игре нису пратиле позитивне резултате. А има и још понешто.

Петковић и Ле Талек најстандарднији

Интересантна је чињеница да Миодраг Божовић ниједном није извео исти састав за 21 утакмицу Суперлиге. Само у једном наврату – „Вечити дерби“ и утакмица са Војводином је 10 од 11 играча одиграло обе утакмице, Срнић и Плавшић су се ротирали. Што због повреда и картона, што због неких других ствари, што због тога што тако мисли Звездин тренер, Звезда није имала 11 истих играча у везаним утакмицама.

Миодраг Божовић је указао шансу 28 играча у Суперлиги. Црвено-бели дрес носили су: Дамијен Ле Талек 20 пута, Петковић, Полетановић и Сикимић 19, Плавшић и Срнић 17, Ристић и Руиз 16, Доналд 15, Анђелковић 14, Александар Луковић и Манојловић 12, Канга и Орландић 11, Виеира, Рендулић и Фибел 10, Моуче, Рачић и Кахриман 7, Бабунски и Андрија Луковић 5, Катаи 4, Цветковић, Супић и Аџић 2 и Илић и Стојановић по једном.

Рачунајући европска такмичења и Куп Србије 30 играча је наступало за Црвену звезду током јесени.

Звездину мрежу чувала су три голмана: почео је Дамир Кахриман, за тренутак на голу био Супић, наставио Филип Манојловић, да би у последњем колу поново на голу био Немања Супић.

Дамијен Ле Талек, Звездин универзалац и свакако уз Мичела Доналда и ослонац екипе је одиграо највише утакмица – 20. Пропустио је само меч 7.кола у Новом Пазару. Укупно је одиграо 1.668 минута у Суперлиги, а 2.368 минута ове јесени, рачунајући сва такмичења, највише у екипи.

Ипак, по броју минута у Суперлиги први је Марко Петковић, 1.710 минута за 19 утакмица. Други је Марко Полетановић (19 утакмица, 1.688 минута), трећи Ле Талек.

Филип Манојловић, Марко Петковић, Александар Луковић, Марко Полетановић, Гелор Канга и Џон Руиз су сваки свој меч одиграли од старта.

По минутажи и броју утакмица, можемо рећи да је ово најстандарднији тим Миодрага Божовића за ову јесен: Манојловић, Петковић, Луковић, Ле Талек, Ристић, Доналд, Полетановић, Плавшић, Руиз, Срнић, Сикимић.

Просек година екипе, као и првог тима, Црвене звезде је 25 година.

Виеира и Сикимић најбољи стрелци, Звезда последња на фер-плеј листи

Најбољи стрелци су Хуго Виеира и Предраг Сикимић са по 7 голова. Виеира је то учинио у 10 одиграних утакмица, а Сикимић ће имати прилику да побољша салдо и престигне Виеиру, након његовог одласка. Шест голова је постигао Петар Орландић, пет пута се уписао у стрелце Џон Руиз, а четири пута Душан Анђелковић. Мичел Доналд и Александар Луковић су постигли 3 гола, Катаи, Ле Талек, Плавшић, Срнић и Полетановић 2, Рендулић, Ристић и Аџић по 1 гол, уз два аутогола. Са 15 стрелаца Црвена звезда је прва и у том сегменту.

Гелор Канга је са 5 асистенција најбољи асистент, Душан Анђелковић и Славољуб Срнић су забележили по четири успешна додавања.

Што се тиче фер-плеј листе Суперлиге, Црвена звезда се налази на последњем месту са коефициентом 7.59. Фудбалери Црвене звезде су зарадили 30 жутих и 2 црвена картона.

Пожутело је укупно 15 играча. Мичел Доналд, Џон Руиз и Александар Луковић су зарадили четири јавне опомене. Црвене картоне су добили Томас Фибел у Нишу против Радничког и Предраг Сикимић у Новом Пазару.

Утакмице црвено-белих судило је 14 арбитара. Милорад Мажић и Владо Глођовић су три пута судили Звезди, Ненад Ђокић и Милан Илић по два пута.

Средина утакмице и друго полувреме „кобни“, почетак забрињава

Црвена звезда је равномерно расподелила голове, па је у више интервала током јесени терала противнике на капитулацију. Можемо рећи да је у финишу Звезда „расположена“.

Али, у другом полувремену Црвена звезда је примила 11 од 18 голова ове јесени. Највише средином утакмице (5), у периоду од 64. до 69.минута, а по три пута у финишу утакмице и крајем првог полувремена, као и у првих 15.минута меча. У последње четири утакмице, три од четири гола Звезда је примила до 15.минута меча, што је забрињавајући податак.

На крају првог полувремена и у завршници утакмица, Звезда је примала голове у првој половини јесени, до 12.кола.

Црвено-бели су највише славили резултатом 2:1 (четири пута), 1:0 (три), док је 4:2, 4:1, као и 2:2 било у два наврата. Младост из Лучана је постигла 4 гола против Звезде, убедљиво највише. А као и прошле сезоне, Звезда је највише голова дала Раднику из Сурдулице (7).

Звездина мрежа је мировала 7 пута, четири пута на гостовањима, три пута када је на терену био Зоран Рендулић. Кахриман и Манојловић су сачували мрежу по три пута, Супић једном.

Иако је евидентно да је одбрана најслабији део тима, а Милош Цветковић и Томас Фибел су отишли, Звезда још увек није ангажовала дефанзивца. Александар Луковић (34) и Зоран Рендулић (33) имају проблеме са повредама, Марку Петковићу истиче уговор на лето, док је Звезда и након одласка Луиса Ибањеза показала да по левој страни нема проблем.

Дамијел Ле Талек је посао у срцу одбране одрадио на најбољи могући начин, али он није централни дефанзивац, и може много, много више да понуди у нападачким опцијама. Звезда је направила три преокрета у Суперлиги, а сваки пут је када је било хитно Ле Талек био тај који је ишао напред и покретао победничке нападе. Као нпр. у Горњем Милановцу.

Уместо дефанзиваца, три офанзивна играча су на Маракани.

Најгледанији тим Суперлиге, најслабија подршка у последњих десет година

Није новина, нити вест, ако кажемо да је Црвена звезда најгледанија. Међутим, по просеку, овај тим Црвене звезде, тренер, играчи, управа… има скоро најслабију подршку на трибинама у последњих 10 година.

У сезони 2006/07 Црвену звезду је у просеку на јесењој полусезони гледало 5.214 гледалаца, али узмимо у обзир да је тада одиграно пет утакмица мање. На осам утакмица на Маракани, просек је био тачно 5.000. Од тада до данас посета је у почетку била на сличним бројкама, али посебно од сезоне 2009/10 је у сталном порасту.

На јесен 2016.године…

Црвену звезду је у просеку у Суперлиги гледало 6.530 гледалаца по утакмици, што је три пута више од просека Суперлиге. И на домаћем терену и на гостовањима Звезда је најгледанија.

На Маракани је укупно на 10 утакмица присуствовало 73.575 гледалаца, у просеку 7.357 по мечу. У нека друга, не тако давна времена, 70.000 гледалаца је било на две утакмице домаћег шампионата, а да није „Вечити дерби“.

Највећа посета на нашем највећем стадиону била је на последњој утакмици, прослави јесење титуле и победи над Радничким из Ниша, 10.децембра 2016.године – 14.200. На мечу против Војводине, 25.септембра забележено је 14.100 гледалаца.

Најслабила посета забележена је кад и најефикаснија победа јесени, 21.августа.2016 против Радника из Сурдулице (5:0) – 3.352. Између два сусрета са Сасуолом и краху у пелј-офу за Лигу Европе и на крају европске приче.

Што се тиче гостовања, и ту је Црвена звезда без премца. У просеку је Звезду на 11 утакмица ове јесени гледало 5.845 гледалаца.

Довољно је погледати да је на 198 утакмица и 21 одиграно коло забележено 350.393 гледаоца, у просеку 2.096 по мечу, па видети да нешто озбиљно није у реду у српском фудбалу. Фудбал се игра због публике, зар не?

Повезане вести

2 comments

Hadži Dragan јан 6, 2017 at 17:49

Propustio sam jedino revanš sa Sasuolom,ali me tada odmenio kum kojem sam pozajmio pretplatnu.Jeste da igramo lošije nego lane,ali i dalje smo prvi.Opao je mnogo kvalitet igre odlaskom Kataija.Uzdam se u Zvezdino proleće.Ako bih se prisetio kako smo igrali sedamdestih,osamdesetih i početkom devedesetih,ne bih trebao ovaj današnji fudbal ni na tv pogledati,ali sadašnjica nam je takva,a ja Zvezdu volim…Prema tome,hajmo Cigani na „Rajka“,nemojmo da nam zvrje prazne tribine kao komšijama.Mi smo za njih institucija.

Reply
Ivan јан 6, 2017 at 17:07

Sve je to ok i statistika i sve ostalo ali mi nemamo nikakvu igru protiv dve prosečne ekipe smo skinuli gaće Ludogorec i Sasuolo da ne pominjem groblje što smo za 90 minuta nismo uputili udarac na gol

Reply

Leave a Comment