Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

Политика: Пешићу је све јасно

Светислав Пешић
Светислав Пешић

У данашњем издању листа „Политика“ можете пронаћи веома интересантан текст новинара М.С., написан поводом пораза кошаркаша од Олимпије прошле суботе и изјаве шефа струке Светислава Пешића након меча. Текст преносимо у целости.

Пешићу је све јасно

Ко дуже прати каријеру Светислава Пешића добро зна шта значи његова омиљена реченица – „Не свиће пре зоре”. Каријеру трофејног тренера изградио је фанатичним радом, стрпљењем, добрим проценама ко може да постане играч и када ће тим бити спреман за врхунски резултат. Мало шта је за њега кошаркашки нејасно, па је зато зачудила изјава после пораза кошаркаша Црвене звезде од Олимпије у трећем колу регионалне лиге: „Ово је тешко објашњиво. За полувреме смо примили 61 поен и први пут сам у ситуацији да ово доживљавам, а чудио сам се другим тренерима како то дозвољавају”.

Зна Пешић веома добро да је „стотка” од евролигаша лако објашњива, као и пет „жутих минута” када је ривал серијом 17-0 меч који је мирисао на пораз претворио у тријумф. Такође и због чега овај млади тим некад игра изнад могућности, а затим зна и да нестане. Ни 61 поен за полувреме, није његов најгори скор у каријери, јер је као селектор Немачке у квалификацијама за Европско првенство у Италији (Скопље, 27. новембра 1990) у првих 20 минута „попио” округло 70 (120:87, 70:30) од тадашње Југославије, актуелног европског и светског првака, који је играо без прве центарска линије (Дивац, Рађа и Вранковић), али је три године касније са истим тим Немцима био шампион Европе. Зна Пешић и због чега је рекао да ће „доћи до растанка ако његови момци играју кошарку само када им неко пева”.

У питању јер чиста педагогија, једно од његових оружја да успостави оно због чега се и вратио у Црвену звезду, систем тренинга и игре, одговорности за сваку лопту, потез и поступак, а не промена курса или буђење нереалних амбиција. Пешић зна колико је времена потребно да од „суфлера” направи „глумце”, од младих играча који су махом играли другу и прву српску лигу и грчевито се борили за опстанак у регионалној, победнике у континуитету, шампионе.

Ову годину су на Малом Калемегдану прогласили „изборном”, а практично комплетна спољна линија попуњена је играчима без значајнијег искуства. Цветковић (18), Човић (22), Недовић (20), Милутиновић (21), Лазић (22) и Марковић (22) тек треба да доказују да ли су перспектива Црвене звезде, а цена ће бити „непланирани” порази, али и победе. Иста је ситуација и на позицији „четворке”. Суботић (20) и Радетић (23) никад нису играли озбиљну кошарку, као ни Лешић (22) ком Пешић тражи нову улогу.

Један међупотез је направљен. Због повреде капитена Вука Радивојевића доведен је искусни бек Бојан Поповић, а неопходан је још један у центарској линији. Илић и Петар Поповић имају доста проблема у фази одбране са брањењем централног „пика” заграђивањем и скоком, као и селекцијом фаулова. Још један високи у ротацији, али другачијег профила и навика, омогућио би лакшу игру у оба правца и у знатној мери умањио осцилације које евидентно „гуше” тим. Имају на Малом Калемегдану и друго решење. Уколико већ у овој сезони желе да „пуцају” на трофеје, нека саберу паре и доведу три „јака” играча (плеја, шутера и центра). Пешићу, али и навијачима тада ће све бити јасно!

Повезане вести

11 comments

dzimi окт 18, 2011 at 20:32

a na bratskom forumu pise da je covic za sutra u 13h zakazao konferenciju za stampu

Reply
Milos окт 18, 2011 at 15:42

Svi u pionir, nemoj da pravite budale od sebe zato sto postujete navodni ,,bojkot“ !!! PUN PIONIR , CEDEVITA MORA DA PADNE !!!

Reply
dexa7 окт 18, 2011 at 21:37

Dzabe ti pricas,bice kao protiv Olimpije

Reply
Cccc окт 18, 2011 at 15:26

I mi jos bojkotujemo , umesto da ponesemu ovu maladu ekipu , mi seremo tu nesto , kad znamo da se nista nece promeniti za te sledece godine bice pravo mucenje Zvezde bez delija !!! Kakav bojkot breeeee ??!!! Ljudi jer shvatate vi da mi na taj odmazemo nasoj ekipi ?!!!!!

Reply
gile delija окт 18, 2011 at 09:48

Eh da je fuzija izvrsena pre tri godine gde bi mi bili danas. Spojili smo se u situaciji kada FMP nema ekstra igraca kao sto je imao do pre tri godine i ZVEZDA sa mladom i neiskusnom decom. evidentno ja da je P.Popovic promasaj po treci put a Mile ja dobar kao drugi ili treci centar, tako da su nam potrebna dva jaka i KONACNO skocna centra a ne da primaju banane od nizih od sebe-bruka. Ipak nadamo se da ce Kari i Cova koji sve vide i znaju dovesti sve a svoje mesto. Ali celokupan uspeh u ovom projektu nemoguce je realizovati bez DELIJA, pa ih molim ako im je uopste stalo do imena CRVENE ZVEZDE bez obzira o kom se sportu radi da dodju u Pionir kao sto i mi dolazimo i borimo se ali bez prve postave DELIJA nije moguce ostvariti neki rezultat i dati samopouzdanje ovim momcima.

Reply
ТАЛАС КОЈИ НЕ МОЖЕТЕ ЗАУСТАВИТИ окт 18, 2011 at 11:46

Potpuno sam siguran da ce Pesic namestiti sve da funkcionise u timu C.Z. Kao i sto sam siguran da ce Delije istrajati u svojim stavovima da gledamo mocnu Zvezdu u srpskoj ligi i Evropi, ne mora vec prve godine sve da funkcionise, pa ni Covica nismo doveli u klub iz prvog pokusaja. Bitno je da su na pravim pozicijama profsionalci, a ne amateri i lopine.

Reply
delija окт 18, 2011 at 09:47

rakocevic,radmanovic i milicic!!!

Reply
ZVRNDALO окт 18, 2011 at 11:08

pusti snovi,brate moj!!!

Reply
delija окт 18, 2011 at 12:49

nazalost verovatno…

Reply
Dark окт 18, 2011 at 09:36

Interesantan tekst. cinjenica je da nam fale tri igraca ali po mom misljenju na pozicijama 2 , 4 i 5 ,a ne kao sto kaze novinar Politike (1 , 2 i 5) .
Dosta nam skripi na centarskim pozicijama. Na dvojci cemo se pojacati jer ja verujem da ce Igor potpisati, a sto se 4 i 5 tice, e tu neka nam je Bog u pomoci.

Reply
marko окт 18, 2011 at 20:22

mislim da ce eventualno dovesti rakocevica,kada vec nije nigde potpisao, a sacekati nikolica da se kompletno oporavi i njega gurnuti u rotaciju sa popovicem i ilicem. ako bi kojim slucajem dosao neki dominantan centar pa u paru sa nikolicem na poziciji krilnog centra a ui pomoc mileta i petra,mislim da bi to bilo i vise nego idealno za nase uslove

Reply

Leave a Comment